.

Το μέτρο είναι ο άνθρωπος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Το μέτρο είναι ο άνθρωπος



Του Μανώλη Γλεζου,
«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε μη όντων ως ουκ έστιν».*

Mε αυτές τις αρχές οικοδομήθηκε πριν 2.500 χρόνια η Δημοκρατία. Tη Δημοκρατία τη γέννησε η ανάγκη. Η ανάγκη απελευθέρωσης από τυραννικά καθεστώτα. Η ανάγκη της απελευθέρωσης του ανθρώπου από αιώνες ολιγαρχίας, απολυταρχίας, σκοταδισμού. Στα 2.500 χρόνια που ακολούθησαν τα πισωγυρίσματα άπειρα. Ακόμα και από καθεστώτα που χρησιμοποίησαν το όνομά της. Τη χρησιμοποίησαν ως περιτύλιγμα για να επιβάλλουν απολυταρχία.
Στο όνομά της οι εχθροί της έσπειραν δικτατορίες, οικονομικές, πολιτικές, οικολογικές, πάντα με εχθρό τον άνθρωπο και στόχο το χρήμα και την εξουσία πάνω στον άνθρωπο.
Η Ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτή προέκυψε στις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου, είναι γέννημα της ανάγκης. Της ανάγκης του Ελληνικού λαού να απαλλαγεί από πολιτικές που έκαναν «το χρήμα ιερό και όσιο».
Που στο όνομα ισολογισμών, πέταγαν σαν περιττούς αριθμούς τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.
Είναι γέννημα της ανάγκης για περισσότερη Δημοκρατία, της ανάγκης πολιτικών στις οποίες «μέτρον εστί ο άνθρωπος».
Ανάγκη δημοκρατικής έκφρασης και το δημοψήφισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις 5 Ιουλίου.Σε μια κρίσιμη στιγμή, έκανε το αυτονόητο.
Ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να την κρίνει, να της δώσει ρότα, να την επιβραβεύσει ή να την επικρίνει.

Και όμως δυτυχώς ακούσαμε απο τους  πολιτικούς που υπηρετουν τους δανειστές, να αποκαλούν το δημοψήφισμα ... πραξικόπημα.
Τη δυνατότητα και υποχρέωση που έχει ο λαός να την αποκαλούν «διχασμό». Μια δυνατότητα που οι ίδιοι δεν τόλμησαν ποτέ.  Τους αρκούσε μια εκβιαστική ψήφος, με εκβιαστικά διλήμματα, για να αποφασίζουν αυτοί για όλους και για όλα.
«Είμαστε Ευρώπη» φωνάζουν. Ναι, η Ευρώπη είναι αυτή που διεξάγει δημοψηφίσματα και μάλιστα ορισμένες φορές για θέματα απλά, τόσο απλά που στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν γίνονται ούτε πρωτοσέλιδα.
Ο Ελληνικός λαός μίλησε πολλές φορές στα πέντε χρόνια του μνημονίου. Μάτωσε, εισέπνευσε χημικά, αντιμετωπίστηκε με βία και χλευασμό από το πολιτικό προσωπικό που τέσσερις δεκαετίες τώρα, χρησιμοποίησε την εξουσία με πολλούς τρόπους, ποτέ όμως με την αρχή «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος».

Στα πέντε χρόνια αυτά ένιωσε περιφρονημένος από το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα και εκφράζοντας την ανάγκη του να αναπνεύσει επιτέλους ελεύθερα...Αποφάσισε. 

Και βλέπει τώρα αυτή του η απόφαση να μην γίνεται δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν). Τι και αν ξεσηκώνονται πλέον οι ευρωπαϊκοί λαοί.Ο καθένας ανάλογα με τις παραδόσεις και τις αξίες του.
Η περιφρόνηση στην απόφαση του Ελληνικού λαού, καθημερινή, έντονη, απαξιωτική. Και τις τελευταίες ημέρες πήρε θάρρος, στην Ελλάδα, το απαξιωμένο από τον λαό πολιτικό και επιχειρηματικό κομμάτι. Αισθάνεται ότι βρήκε σύμμαχο και αποφάσισε την αντεπίθεση. Την ώρα της πιο κρίσιμης μάχης, βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της χώρας του, στα συμφέροντα του λαού της. Εξαπολύει μια απίθανη επίθεση για να τρομοκρατήσει τον λαό. Επικαλείται τις επεμβάσεις των ξένων, επιχειρεί να δημιουργήσει φόβο, πανικό, και να μεταθέσει το πρόβλημα σε άλλα επίπεδα.
Αντί να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο υπερασπίστηκαν τις τράπεζες και όχι τον λαό. Δεν ακούσαμε ούτε μια κουβέντα για την λιτότητα, για την ανεργία για τον υποσιτισμό, για την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, για τις 5.000 αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους καi το μόνο που ακούμε είναι ότι το τραπεζικό σύστημα μένει απροστάτευτο.
Οι υποστηρικτές της τρόικας αποκαλύπτονται. Δεν τους ενδιαφέρει ο Ελληνικός ο λαός, τους ενδιαφέρει μόνο το τραπεζικό σύστημα. Ακούμε απόψεις όπως «οι τράπεζες είναι ο κορμός της εθνικής οικονομίας» δεν ακούμε όμως τίποτα για τον Ελληνικό λαό που υποφέρει.
Ο Ελληνικός λαός όμως γνωρίζει τι θα κάνει, πιστός στις παραδόσεις του.

«Όλων των αξιών μέτρο είναι ο άνθρωπος, αυτών που υπάρχουν, για το ότι υπάρχουν και αυτών που δεν υπάρχουν, για το ότι  δεν υπάρχουν», Πρωταγόρας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.