.

Ν. Τόσκας: Δεν κινδυνεύει η ζωή του Γ. Πανούση, ούτε και κάποιου άλλου πολίτη ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ν. Τόσκας: Δεν κινδυνεύει η ζωή του Γ. Πανούση, ούτε και κάποιου άλλου πολίτη




Στις καταγγελίες του προκατόχου του Γιάννη Πανούση, στην στάση των αστυνομικών δυνάμεων στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και στην δυσαρέσκεια του για το έργο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, της οποίας αλλάζει την ηγεσία, καθώς και για τις απόψεις του για την τρομοκρατία, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real FM.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η ζωή του Γ. Πανούση «όπως δεν κινδυνεύει και η ζωή κάποιου άλλου πολίτη γιατί αν κινδύνευε θα είχαμε πάρει τα ανάλογα μέτρα».

Οι πληροφορίες που ανέφερε ο κ. Πανούσης περί απειλών σε βάρος, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, προέρχονται από «μικρής αξιοπιστίας ανθρώπους» και πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν. Ωστόσο, τονίζει ότι αν ο Γιάννης Πανούσης επιθυμεί και ζητήσει, θα ληφθούν άμεσα μέτρα από πλευράς αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι «έχει μεγαλύτερη φρουρά από τον ίδιο».


\Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ακόμα, ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που προσκόμισε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο προκάτοχός του, υπογραμμίζει, όμως, ότι πολύ καλά έπραξε και προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, που πλέον θα ερευνήσει την υπόθεση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί.

Για το θέμα της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης στην αρμόδια εισαγγελέα Ελένη Ράικου, ο Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Ο κ. Πανούσης δεν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν από εμένα όταν είχε αυτές τις πληροφορίες και γιατί δεν έκανε κάτι; Εγώ, αν αυτή τη στιγμή πάρω πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα, που αφορούν τέτοια δράση που μου λέτε, θα διατάξω άμεσα διοικητική εξέταση ή προανάκριση ή θα παραπέμψω στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που έχω. Αυτή είναι η διαδικασία και εγώ δεν θα διστάσω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί να διστάσει ο κ. Πανούσης»;

Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι υπήρξαν κενά και αδράνεια στις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων, γι’ αυτό διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν.

Για την αλλαγή διοίκησης στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα, καθώς έχει διαπιστώσει ότι καθυστερούν υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

______________

Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στον ραδιοσταθμό Real FM:

Νίκος Στραβελάκης, Δημοσιογράφος: Είμαι ο Νίκος Στραβελάκης στο μικρόφωνο του Real Fm και πάμε αμέσως να συνομιλήσουμε με τον διάδοχο του Γιάννη Πανούση τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλό σας απόγευμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα κύριε Στραβελάκη.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσουμε από την υπόθεση Πανούση που κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα και τις καταγγελίες του προκατόχου σας. Είπε ο κ. Πανούσης ότι συνομίλησε μαζί σας. Τι σας είπε ο κ. Πανούσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατ αρχάς είναι θέμα της εισαγγελίας, ο κ. Πανούσης έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη από ό,τι ξέρω κι από κει και πέρα η κύρια προσπάθεια είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Πράγματι, χθες κάλεσα εγώ τον κ. Πανούση και τον κάλεσα γιατί είχε δηλώσει ότι δεν μίλησε κάποιος μαζί του για αυτά τα οποία είχαν γραφτεί. Εγώ γύριζα από την Βόρεια Ελλάδα χθες, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ό,τι θέλει από πλευράς ασφαλείας εφόσον νομίζει, εμείς δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ότι κινδυνεύει η ζωή του, αλλά εφόσον νομίζει αυτός ότι υπάρχει κίνδυνος, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να του προσφέρουμε κάθε προστασία που χρειάζεται και μάλιστα του είπα ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ζητηθεί γιατί δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Από τα στοιχεία που σας έδωσε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:… Του είπα αν έχει στοιχεία θα πρέπει να τα δώσει στις αρμόδιες αρχές. Αυτό του είπα. Αυτά τα δύο πράγματα.

Δημοσιογράφος: Από αυτά που γνωρίζετε θεωρείτε ότι πράγματι κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση όπως δεν κινδυνεύει και η ζωή κάποιου άλλου πολίτη γιατί αν κινδύνευε θα είχαμε πάρει τα ανάλογα μέτρα. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ πέρα και γι αυτό είναι οι δικαστικές αρχές και για αυτό είναι και αρχές προστασίας για να παρέχουν προστασία στον κάθε πολίτη που κινδυνεύει. Καμία τέτοια αίτηση, κανένα αίτημα για ιδιαίτερη ασφάλεια δεν είχε γίνει, ο κ. Πανούσης σαν πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει μεγάλο βαθμό ασφαλείας, αν θέλετε έχει περισσότερους αστυνομικούς από μένα.

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό Υπουργέ, βγαίνει ο προκάτοχός σας και δηλώνει δημόσια πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν τη ζωή μου. Δεν τον ρωτήσατε ποιοι απειλούν τη ζωή σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε ο κ. Πανούσης μου είπε κάποιες εκδοχές, αλλά είναι εκδοχές και μου είπε ότι λέγονται κάποια πράγματα. Του λέω και για απειλές και μάλιστα από κύκλους που δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους μπορεί να ακούγονται για τον καθένα, αλλά το θέμα είναι αν λαμβάνουμε υπόψη απειλές που προέρχονται από μικρής αξιοπιστίας ανθρώπους, γιατί εκεί είναι το κύριο θέμα κ. Στραβελάκη. Οι πληροφορίες μπορεί να υπάρχουν γύρω μας σε τεράστιο αριθμό, το θέμα είναι πόσες απ αυτές είναι αξιόπιστες και πόσες αξίζει τον κόπο να χάσουμε τον χρόνο μας να τις εξετάσουμε.

Δημοσιογράφος: Γιατί λέτε ότι είναι μικρής αξιοπιστίας, σας είπε στοιχεία που αξιολογώντας τα εσείς θεωρείτε ότι δεν είναι βάσιμοι οι φόβοι του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που προέρχονται από κάποιους προφυλακισμένους, κάποια τέτοια πράγματα που δεν χωρούν από το τηλέφωνο, φυσικά δεν κάναμε και τέτοια συζήτηση σε εκτενή βάση.

Δημοσιογράφος: Φυλακισμένα μέλη Πυρήνων της Φωτιάς από όσο…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν μου είπε. Όχι αυτός ο όρος δεν χρησιμοποιήθηκε στη συζήτηση μας, αλλά νομίζω ότι καλώς έκανε τέλος πάντων ο κ. Πανούσης και προσέφυγε στην δικαιοσύνη, αυτά πρέπει να εξετάζονται από την δικαιοσύνη. Εάν υπάρχει κάτι που χρειάζεται άμεσα να πάρουμε μέτρα εμείς …

Δημοσιογράφος: Θα την αυξήσετε εσείς την προστασία του; Θα την ενισχύσετε ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, για να αυξηθεί ή να μειωθεί η ασφάλεια κάποιου προσώπου υπάρχει μία επιτροπή της αστυνομίας η οποία εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους. Παρόλα αυτά εγώ είπα στον κ. Πανούση, άμεσα θα αυξήσουμε την ασφάλειά του εφόσον νομίζει ο ίδιος ότι πρέπει να αυξηθεί, πέρα επομένως από διαδικασίες εμείς έχουμε κάθε διάθεση, είναι προφανές αυτό.

Δημοσιογράφος: Έχω την αίσθηση ότι με τις απαντήσεις που μου δίνετε σχεδόν υποβαθμίζετε τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση, μήπως δε φοβάστε ότι θα σας πει κάποιος θα σας κατηγορήσει ότι σπεύδετε να προκαταλάβετε το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου.

Δημοσιογράφος: Πήγε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πήγε στην εισαγγελέα διαφθοράς έδωσε στοιχεία λέει στο περιβάλλον του ότι έχει απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι οποίες είναι στη διάθεση και του διοικητή της ΕΥΠ και του Πρωθυπουργού. Καλέσατε τον κ. Ρουμπάτη να σας ενημερώσει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατ αρχάς ο κ. Ρουμπάτης βρίσκεται στο εξωτερικό σήμερα, αλλά εγώ δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες που να δημιουργούν κάποια ανησυχία. Από κει και πέρα αν ο κ. Πανούσης έχει κάποιες πληροφορίες....

Δημοσιογράφος: Θα καλέσετε τον κ. Ρουμπάτη στην επιστροφή του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:… Καλώς πήγε στην δικαιοσύνη..αλλά πάλι δεν μου ζητήθηκε η αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Δημοσιογράφος: Θα καλέσετε τον κ. Ρουμπάτη, όταν επιστρέψει στην Ελλάδα να σας ενημερώσει για την υπόθεση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι αν ξέρει κάτι, ευχαρίστως, ναι.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Πανούσης λέει ότι υπάρχουν συνομιλίες καταγεγραμμένες από τον κοριό που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Και κατέθεσε τις συνομιλίες στη Δικαιοσύνη. Ξέρετε κάτι για αυτές τις συνομιλίες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν ξέρω για αυτές τις συνομιλίες. Ο κ. Πανούσης, εάν έχει κάτι, καλώς πήγε. Αλλά ξέρετε, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε πρώτον αξιολόγηση των πληροφοριών και μετά την όποια χρήση των πληροφοριών….

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι δεν τα αξιολόγησε ο κ. Πανούσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Αυτό είναι και επειδή έχω περάσει και από τις πληροφορίες του Στρατού, έχω εκπαιδευτεί, αν θέλετε σε αυτό τον χώρο. Έτσι γίνεται πάντα αλλιώς μπερδευόμαστε ανάμεσα σε πληροφορίες που έχουν μικρό βαθμό αξιοπιστίας και σε άλλες που έχουνε μεγαλύτερο βαθμό.

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσω από το δεύτερο κομμάτι των καταγγελιών για το κύκλωμα που όπως λένε πηγές κοντά στον κ. Πανούση, υπάρχει και έχει στελέχη και της Αστυνομίας. Ο κ. Πανούσης τα είπε και στην κάμερα σήμερα, βγαίνοντας από την κ. Ράϊκου, είπε ότι κατέθεσα στο πλαίσιο έρευνας για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες σε Λιμενικό, ΕΥΠ και ενδεχομένως στην Αστυνομία. Ξέρετε εσείς κάτι για αυτά τα κυκλώματα; Γιατί οι πληροφορίες που ανέφερα στο ξεκίνημα της εκπομπής είναι ότι συμμετέχουν σε αυτά τα κυκλώματα, κατά τον κ. Πανούση, και υψηλόβαθμοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Ξέρετε κάτι; Είστε πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισό λεπτό. Ο κ. Πανούσης δεν ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν από εμένα όταν είχε αυτές τις πληροφορίες και γιατί δεν έκανε κάτι; Εγώ κ. Στραβελάκη, αν αυτή τη στιγμή πάρω πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα, που αφορούν τέτοια δράση που μου λέτε, θα διατάξω άμεσα διοικητική εξέταση ή προανάκριση ή θα παραπέμψω στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που έχω. Αυτή είναι η διαδικασία και εγώ δεν θα διστάσω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί να διστάσει ο κ. Πανούσης;

Δημοσιογράφος: Θα το κάνετε η περιμένετε να πάρετε πληροφορίες για να το κάνετε, γιατί η έρευνα η Εισαγγελική είναι σε εξέλιξη, εδώ και έξι μήνες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν πάρω, ξαναλέω, πληροφορίες με συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένα ονόματα, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εγώ θα διατάξω τα νόμιμα...

Δημοσιογράφος: Μια στιγμή, δεν σας αρκεί, η δημόσια δήλωση Πανούση στο Πρώτο Θέμα ότι στην Αστυνομία, υπάρχει χρήμα, πολύ χρήμα και ήταν αυτή η πλευρά οι μίζες είναι μίζες. Τι άλλο θέλετε για να διατάξετε έρευνα δηλαδή; Δεν τον ρωτήσατε ποιοι παίρνουν μίζες στην Αστυνομία, της οποίας προΐσταστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισό λεπτό. Και γιατί δεν μου τα έδωσε αυτά τα στοιχεία ο κ. Πανούσης; Εάν αναφέρεται σε στοιχεία της εποχής της Διοίκησης του, θα έπρεπε ο ίδιος να έχει κάνει, να έχει διατάξει...

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω. Τον ρωτήσατε. Δεν διαβάσατε εσείς την εφημερίδα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν όλοι έγιναν, με το που παρέδωσε τη Διοίκηση, με το που παρέδωσε το Υπουργείο, τότε θα έπρεπε να μου δώσει εμένα τα στοιχεία, εφόσον τα ξέρει αλλά προφανώς αναφέρεται στην περίοδο της Υπουργίας του. Γιατί δεν έκανε αυτές τις ενέργειες ο κ. Πανούσης. Νομίζω θα έπρεπε να τις έχει κάνει πιο πριν. Εκτός αν τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή.

Δημοσιογράφος: Δεν νιώθετε την ανάγκη να τον ρωτήσετε ποιοι τα παίρνουν στην Αστυνομία, όπως δημόσια είπατε κ. προκάτοχε μου;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε. Ξαναλέω ότι στοιχεία έχω εγώ στη διάθεση μου, θα τα χρησιμοποιήσω και θα τα χρησιμοποιήσω για να βγει άκρη, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτό κ. Στραβελάκη, εσείς δεν με ξέρετε, αλλά όσοι με ξέρουν, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι θα το κάνω και αντί να βυσσοδομούν από εδώ και από εκεί κάποιοι και ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι συνάδελφοι σας, θα έπρεπε να το κάνουν με στοιχεία. Επομένως ο κ. Πανούσης, θα έπρεπε να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, εκτός αν τα έδωσε. Αυτό δεν το ξέρω. Ή να τα δώσει και σε εμένα. Δεν με διευκόλυνε. Δεν τα έδωσε. Θα έπρεπε να τα δώσει τα στοιχεία με ονόματα όμως, γιατί ξέρετε το να λέμε ότι τα αρπάζουν οι αστυνομικοί, τα αρπάζουν οι δημοσιογράφοι, τα αρπάζουν οι πολιτικοί...

Δημοσιογράφος: Μα δεν τα λέει ο οποιοσδήποτε. Τα λέει ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι δεν άντεξε, έφυγε από την Αστυνομία γιατί δεν άντεξε τον χορό της μίζας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι δεν άντεξε; Αφού η κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Δημοσιογράφος: Πάντως για την δική σας στάση δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Επειδή είπατε ότι δεν σας ξέρω, έχω ρωτήσει και έχω μάθει για σας και όλοι όσοι σας γνωρίζουν λένε ότι είστε άτεγκτος και ότι δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας. Άρα γι’ αυτό σας ρωτώ γιατί πραγματικά νομίζω ότι οι πολίτες αυτό που περιμένουν είναι μετά από τόσες σοβαρές καταγγελίες να πέσει φώς και...

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα ακριβώς να μου φέρει ο κ. Πανούσης τα στοιχεία και τα ονόματα και θα διατάξω εγώ αμέσως...εκτός αν τα έχει δώσει βέβαια στην Δικαιοσύνη, οπότε...

Δημοσιογράφος: Ελπίζω να μας ακούει και να σας τα φέρει αύριο το πρωί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μακάρι.

Δημοσιογράφος: Τώρα επειδή λέτε στην συνέντευξη σας στην Καθημερινή ότι θα αντικαταστήσετε την Ηγεσία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και ο κ. Πανούσης είπε σήμερα βγαίνοντας από την κ. Ράϊκου, ότι αν πειράξουν την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι επιχείρηση συγκάλυψης. Και αυτό που λένε πηγές προσκείμενες στον πρώην Υπουργό, είναι ότι αυτή η Υπηρεσία, ήταν έτοιμη να ξεσκεπάσει την δράση αυτού του κυκλώματος με Αστυνομικούς και Λιμενικούς και μέλη της ΕΥΠ και τώρα πάνε να την αντικαταστήσουν, διότι ακούγονται στους κοριούς ομιλίες, όπου οι ίδιοι, τα μέλη του κυκλώματος λένε, ένα πρόβλημα έχουμε, την αχίλλειο πτέρνα μας, τους Αδιάφθορους. Το ξέρετε αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και γιατί δεν μου τα είπε αυτά ο κ. Πανούσης και τα ακούω από εσάς τώρα;

Δημοσιογράφος: Εσείς δεν μιλάτε με την ΕΥΠ; Δεν ενημερωθήκατε όταν παραλάβατε το Υπουργείο με τόσο σοβαρή υπόθεση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ότι; Ότι οι αδιάφθοροι είναι αδιάφθοροι;

Δημοσιογράφος: Ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες από μέλη του κυκλώματος αυτού που λένε ότι «μία αχίλλειο πτέρνα έχουμε, τους αδιάφθορους, που ξέρουν την δράση μας».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πληροφορώ να προσέχουν κάποιοι τις αχίλλειες πτέρνες τους γιατί μπορεί να μην είναι και τόσο αχίλλειες και τι εννοώ; Δεν μασάω τα λόγια μου. Εγώ δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την απόδοση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και γι’ αυτό έχω προτείνει την αλλαγή της διοίκησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Εάν ο κ. Πανούσης , νομίζει, ότι πράγματι αυτή η Υπηρεσία προσφέρει, έχει ένα σωρό υποθέσεις που δεν τις έχει προχωρήσει….

Δημοσιογράφος: Εκείνος το είπε, ότι αν την αλλάξετε θα είναι επιχείρηση συγκάλυψης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ορίστε;

Δημοσιογράφος: Εκείνος το είπε, ότι αν την αλλάξετε θα είναι επιχείρηση συγκάλυψης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και γιατί δεν μου το είπε αυτό, ότι είναι τόσο ικανοί που δεν το ξέρω εγώ, βέβαια στον ενάμιση μήνα που είμαι εδώ και δεν θα πρέπει να την αλλάξω, γιατί δεν μου το είπε;

Δημοσιογράφος: Άρα, παρά τη δημόσια προειδοποίηση του προκατόχου σας , θα την αλλάξετε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως έχω κάνει πρόταση να την αλλάξω, η δημόσια προειδοποίηση ήρθε εκ των υστέρων, τώρα που έχει πάει το χαρτί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την αλλαγή και αυτή η άποψη του κ. Πανούση αντικατοπτρίζει αντιπαραθέσεις σε εσωτερικούς κύκλους της Αστυνομίας, τις οποίες δεν πρόκειται να δεχτώ κ. Στραβελάκη.

Δημοσιογράφος: Είστε σαφείς. Τώρα, ο δεύτερος κύκλος καταγγελιών του προκατόχου σας είναι για υπόγειες διαδρομές εγκλείστων κατηγορουμένων για τρομοκρατία, ανθρώπων στις παρυφές της τρομοκρατίας με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε κάτι γι’ αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν ξέρω, πάλι εγώ ότι υπόγειες διαδρομές βρω, δω, πληροφορηθώ που αφορούν παράνομες πράξεις , να είσαστε σίγουρος ότι θα τις οδηγήσω στη Δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Εσείς θεωρείτε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την τρομοκρατία; Γιατί, διαβάζω στην Καθημερινή ότι λέτε ότι χρειάζεται αντιστροφή προτεραιοτήτων, να πάρουμε στελέχη από την Αντιτρομοκρατική, να τα μεταθέσουμε στην Οικονομική Αστυνομία. Θεωρείτε ότι υπάρχει απειλή της τρομοκρατίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να πω εγώ τι λέω; Λέω ότι η τρομοκρατία δεν είναι στην έξαρση που ήταν παλιά και νομίζω ότι οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν φύγει. Η τρομοκρατία ποτέ δεν θα εξαλειφθεί και ιστορικά και σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει τρομοκρατία, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά μικρά περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά δεν υπάρχουν σε έξαρση μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε και άλλες προτεραιότητες , ή μήπως θέλετε να μιλήσω με λεπτομέρειες κάποια στιγμή και θα μιλήσω, για το τι γίνεται για τα ναρκωτικά, για την πορνεία, για τον τζόγο και για άλλα πράγματα τα οποία έχουμε ξεχάσει.

Δημοσιογράφος: Συμφωνώ απολύτως, αλλά για να επιμείνω στο θέμα της τρομοκρατίας , καταλαβαίνω από την τοποθέτησή σας ότι θεωρείται ότι είναι σε ύφεση ο κίνδυνος από το μέτωπο της τρομοκρατίας, σωστά σας ερμηνεύω;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ύφεση, χρησιμοποίησα τη λέξη ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, άρα λιγότερο επικίνδυνες όσες υπάρχουν και θα πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα, γιατί ξέρετε κάτι; Το παιχνίδι τρομοκρατία έχει γίνει επαγγελματική ενασχόληση για κάποιους κύκλους προκειμένου να ξεχάσουμε τους άλλους τομείς που σας είπα.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι βαριά κουβέντα, εννοείτε ποιον;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, μην μου πείτε ότι είναι κανένας στην Ελλάδα που δεν το ξέρει. Η τρομοκρατία υπάρχει, ξέρετε επί εποχής προ δικής μου, ήταν πρώτες οι μέρες, δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργειών δικών μου, είχε ξεκινήσει από πριν, εξαρθρώθηκαν αρκετές τρομοκρατικές ομάδες.

Δημοσιογράφος: Όχι όλες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έκαναν καταπληκτική δουλειά οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με αυτές.

Δημοσιογράφος: Ακούστε Υπουργέ, επειδή διάβασα τη δήλωση σας και έκανα έρευνα, να σας πω μερικά πράγματα. Πρώτον «Πυρήνες της Φωτιάς», θεωρείτε ότι παραμένουν απειλή ή όχι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ονομάζοντας συγκεκριμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όμως γενικότερα δεν υπάρχουν η «17 Νοέμβρη» , ή άλλες τρομοκρατικές που υπήρχαν και αν υπήρχαν κάτι υπολείμματα..

Δημοσιογράφος: Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» παραμένουν απειλή; Μπορούν να ξαναχτυπήσουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή, ξαναλέω, δεν θα μιλήσω για συγκεκριμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, μιλάω γενικότερα για την τρομοκρατία.

Δημοσιογράφος: Η «Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών» που έχει κάνει τέσσερα χτυπήματα..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξαναλέω εγώ αλλά εσείς συνεχίζετε και με ρωτάτε, δημοσιογράφος είσαστε, καλά κάνετε, όμως δεν θα πω για συγκεκριμένα ονόματα, θα πω ότι γενικότερα η τρομοκρατία βρίσκεται πού χαμηλότερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να κοιτάξουμε και άλλες προτεραιότητες που ταλαιπωρούν τη ζωή του απλού πολίτη, όπως ταλαιπώρησε για χρόνια και η τρομοκρατία, αλλά ταλαιπωρούν σε πολλή μεγάλη κλίμακα, όπως είναι τα ναρκωτικά έξω από τα σχολεία, όπως είναι η πορνεία, όπως είναι και ο τζόγος ο παράνομος.

Δημοσιογράφος: Δεν θεωρείτε ότι αναλαμβάνετε πολύ μεγάλο βάρος δημοσίως με αυτή τη δήλωση; Θέλω να πω αν ό μη γένοιτω, πράγμα που όλοι απευχόμαστε, προφανώς, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, τότε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν σας είπα εγώ. Ούτε μετά από χίλια χρόνια δεν θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Πάντα υπάρχει και πάντα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις Αρχές και από τις Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες αυτό δεν είναι τρόπος έκφρασης αυτές οι ενέργειες στη δημοκρατία εκφράζονται όλοι με τον νόμιμο κοινοβουλευτικό τρόπο και έτσι πρέπει.

Δημοσιογράφος: Πάμε και στην επίθεση κατά Κουμουτσάκου τον ξυλοδαρμό του, θεωρείται ότι υπάρχουν ευθύνες αστυνομικών που δεν έκαναν συλλήψεις γιατί εγώ είδα την συνέντευξη σας το Σάββατο το πρωί στο «Μega» είπατε ότι υπήρξε κάποια αδράνεια, στα βίντεο φαίνονται αστυνομικοί να κοιτούν επί ώρα τους δράστες και να μην κάνουν καμία σύλληψη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι υπήρξε για αυτό τον λόγο υπάρχει διοικητική εξέταση σε εξέλιξη γιατί ακριβώς οι αστυνομικοί είτα τα έχασαν αν θέλετε δεν ενήργησαν όπως πρέπει, ενήργησαν αλλά με κενά. Επομένως αυτά τα κενά και αυτές οι ευθύνες διερευνώνται.

Δημοσιογράφος: Μόνο κενά; ή πολλή μεγάλη και περίεργη αδράνεια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ δεν θα έλεγα περίεργη, εγώ θα έλεγα κενά και αδράνεια σε αρκετά σημεία.

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει το γεγονός και το είπε και ο προϊστάμενος σας υπουργός εσωτερικών ο κ. Κουρουμπλής δημόσια ότι υπάρχουν σκιές για διασυνδέσεις χρυσαυγιτών με αστυνομικούς και μπορεί αυτή η ολιγωρία αστυνομικών την στιγμή του ξυλοδαρμού έχει σχέση με αυτές τις υπόγειες διαδρομές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ δεν βάζω τέτοια εκδοχή εγώ πιστεύω ότι οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι, έχουν κάθε συνταγματικό δικαίωμα να ψηφίζουν ότι θέλουν πλην όμως δεν πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους εντός της υπηρεσίας, εγώ πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών είναι άνθρωποι που πιστεύουν στους δημοκρατικούς θεσμούς και έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να έχουν έξω και πάνω από την κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι με την νοοτροπία του εργαζόμενου θα δείτε πόσο αποτελεσματική θα είναι στο επόμενο διάστημα εφόσον τους δοθεί η αξιοπρέπεια που πρέπει.

Δημοσιογράφος: Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι σκληρά εργαζόμενοι υπό δύσκολες συνθήκες χαμηλά αμειβόμενοι και βάζουν από την τσέπη τους για τον εξοπλισμό τους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι άνθρωποι τους έχει αφαιρεθεί η αξιοπρέπεια όταν τους στέλνουν κάποιοι να αγοράζουν από τον μπακάλη κ. Στραβελάκη.

Δημοσιογράφος: Θεωρείται ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές Χ.Α και αστυνομικών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιες διαδρομές εάν εντοπιστούν να είσαστε σίγουρος ότι θα παταχθούν.

Δημοσιογράφος: Είστε κοντά στην σύλληψη των δραστών της επίθεσης; Η αστυνομία είναι κοντά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στον κ .Κουμουτσάκο κοιτάξτε αυτά έχουν ανακοινωθεί, συνελήφθη και προσήχθη στον Εισαγγελέα και ορίστηκε νομίζω για 19 του μηνός η δικάσιμός και οι άλλοι τέσσερις.

Δημοσιογράφος: Ένας που λέει ότι εγώ τον προστάτευα δεν ξέρω γιατί με έπιασαν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και οι άλλοι τέσσερις έχουν ταυτοποιηθεί έχουν δοθεί τα στοιχεία τους στον εισαγγελέα επομένως είναι θέμα της δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Είναι μέλη της Χ.Α.; Oι καταζητούμενοι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε δύο από αυτούς βρέθηκαν σε έναν από αυτούς βρέθηκαν κάτι κασκόλ κάτι αυτοκόλλητα της Χ.Α , στον άλλο κάτι σφαίρες και κάτι σουγιάδες και θεωρείται ότι και αυτός είναι ακροδεξιών αντιλήψεων από εκεί και πέρα τα θέματα τα ερευνά η δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση εάν είδατε στο βίντεο το οποίο δείχνει ότι δράστες ξεκινούν από ένα πυρήνα χρυσαυγιτών βουλευτών και αυτό το συνδυάζω με την πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει ο Κασιδιάρης αλλά διάβασα στο «ΕΘΝΟΣ» ότι έχει κατατεθεί αυτή η μαρτυρία στην έρευνα της αστυνομίας, ο Κασιδιάρης έδωσε το έναυσμα για την επίθεση. Το γνωρίζετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή την στιγμή όπως ξέρετε η δικαιοσύνη ερευνά της υπόθεση εάν βρεθεί διασύνδεση και εμείς σαν αστυνομία θα κάνουμε οτιδήποτε για να διευκολύνουμε την δικαιοσύνη δεν πρόκειται να ξεφύγει κανένας ο οποίος φεύγει από τα νόμιμα. Αυτό είναι βασική αρχή της δημοκρατίας μας.

Δημοσιογράφος: Ακόμα και αν είναι βουλευτής ηθικός αυτουργός λέω αν προκύψει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα είναι θέμα της δικαιοσύνης από εδώ και πέρα το θέμα από εδώ και πέρα έχει φύγει από το αστυνομικό πλαίσιο και βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία που είχαμε.


#left.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.