.

Σπουδαία Καινοτομία στην Πυροσβεστική Ακαδημία ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σπουδαία Καινοτομία στην Πυροσβεστική Ακαδημία


Σπουδαία Καινοτομία στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ» ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, πραγματοποιήθηκε την 30η Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κ. Κηφισιά, η εκδήλωση επίσημης υποδοχής των μεταπτυχιακών φοιτητών και έναρξης των μαθημάτων του νέου Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.), με τίτλο: «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών», διοργανωθέντος από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Την εκδήλωση αυτή, συντόνισε ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας κ. Δημήτρης Καμπουράκης. Η εναρκτήρια ομιλία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. πραγματοποιήθηκε από τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας & Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και τη βοήθεια αυτών, στην απόκτηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Τόσκας, χαιρέτισε την εκδήλωση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της άρτιας οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών. Η παρουσίαση του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. έγινε από τον Καθηγητή, κ. Δημήτριο Εμμανουλούδη, Διευθυντή του Δ.Δ.Π.Μ.Σ και Αντιπροέδρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κοροντζής, κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, παρουσίασε συνοπτικά τις ευρέως φάσματος δράσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε εκπαιδευτικό – ερευνητικό επίπεδο. Στην εκδήλωση, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης Καθηγητής κ. Δημήτριος Μπαντέκας, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, η Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ιωάννα Τσούπρα, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών Καθηγητής Ε.Μ.Π. κ Μιλτιάδης Σταθερόπουλος, εκπρόσωποι Οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσωπικό και καθηγητές της Ακαδημίας, εκπρόσωποι Σχολών των Ε.Δ. και της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και οι επιλεγέντες μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών, στοχεύει στην Μεταπτυχιακή εξειδίκευση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και απόφοιτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, Κύπρου και της Αλλοδαπής. Η εξειδίκευση αυτή, επικεντρώνεται σε σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς (τεχνολογικές) καταστροφές. Οι συνέπειες τόσο των φυσικών, όσο και των τεχνολογικών καταστροφών, είναι ανυπολόγιστες. Ανθρώπινα θύματα, καταστροφή περιβάλλοντος, ζημιές εγκαταστάσεων και απώλεια αγαθών. Πριν την καταστροφή, είναι απαραίτητη η –όσο το δυνατόν- πληρέστερη θωράκιση του κοινωνικοοικονομικού ιστού, όσο και μετά την καταστροφή, είναι ομοίως απαραίτητη η –όσο το δυνατόν ταχύτερη- αποκατάσταση του ιστού. Προς τούτο, θεωρούνται απαραίτητα γνωστικά εργαλεία, για την ορθολογιστική διαμόρφωση του Διαχειριστή των Κυρίων Παραμέτρων της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα των Φυσικών αλλά και των Ανθρωπογενών (Τεχνολογικών) Καταστροφών, τα κάτωθι: 1. Επιστημονική προσέγγιση στις γνωστικές περιοχές, που καλύπτουν: 1α. τα αίτια και τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων μεγάλης έντασης, τις μεθόδους προστασίας απέναντι σ’ αυτά, τη διαχείριση των επιπτώσεων τους, καθώς και τις πολιτικές ανάκαμψης. 1β. τα αίτια και τις επιπτώσεις των μεγάλων τεχνολογικών ατυχημάτων, τις μεθόδους πρόληψης και προστασίας, τη διαχείριση των επιπτώσεών τους, καθώς και τις πολιτικές ανάκαμψης. 1γ. τα Τοπικά Δομικά Συστήματα και την αντίστοιχη Παθολογία και Τρωτότητα αυτών. 2. Σε συνέχεια των παραπάνω, οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται, περαιτέρω, στην έρευνα την σχετική με τις πιο πάνω αναφερθείσες γνωστικές περιοχές, ενώ από το πρόγραμμα, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των καταστροφών, μέσω της χρήσης συγχρόνων τεχνολογιών, όπως επίσης και στην επικοινωνιακή διάσταση της διαχείρισης των κρίσεων. 3.
Τέλος, κεντρικός στόχος του προγράμματος αυτού, είναι η κάλυψη των αναγκών της χώρας (ων), με εξειδικευμένο στελεχιακό και επιστημονικό προσωπικό στο πεδίο της Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών.
Φωτογραφία: Αναστασιος Μανιατης




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.