.

Το Πυροσβεστικό Σώμα προσέφερε εννέα ασθενοφόρα οχήματα στο Υπουργείο Υγείας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το Πυροσβεστικό Σώμα προσέφερε εννέα ασθενοφόρα οχήματα στο Υπουργείο Υγείας





Στόχος είναι να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ανταπόκριση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (E.K.A.B.)

Το Πυροσβεστικό Σώμα προσέφερε σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2016, εννέα (9) ασθενοφόρα οχήματα στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ( E . K . A . B .).
Τα εννέα αυτά ασθενοφόρα που φέρουν πλήρη ιατρικό εξοπλισμό, αποτελούν μέρος δωρεάς δώδεκα (12) συνολικά ασθενοφόρων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και είχαν διατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 2009.
Σε ειδική τελετή για την παραχώρηση των 9 ασθενοφόρων που πραγματοποιήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) στον Ασπρόπυργο Αττικής, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.
Στην τελετή ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Παραβρέθηκαν ακόμα ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος, Μιλτιάδης Μυλωνάς, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Ε.Κ.Α.Β. Δημήτριος Πύρρος, ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.)του Υπουργείου Υγείας Νικόλαος Παπαευσταθίου και στελέχη του Ε.Κ.Α.Β.
Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε:
«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί και της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κύριοι Γενικοί Γραμματείς κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί και στελέχη και της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας είναι μία σεμνή κι όμορφη θα έλεγα τελετή που έχει μέσα της το στοιχείο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και είναι και μια καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών συνεργασίας δύο σωμάτων της Πυροσβεστικής και του Ε.Κ.Α.Β. που εκ παραλλήλου για διαφορετικά γεγονότα αλλά στην ουσία έχουν και οι δυο φορείς στο επίκεντρο να προστατέψουν τον πολίτη από δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί.
Ξεκίνησε μια συνεργασία όλο αυτό τον καιρό τον τελευταίο χρόνο για να μπορέσουμε να βρούμε σημεία επαφής και ήδη το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το έχουμε σήμερα, αξιοποιείται με έναν καλύτερο τρόπο μία υποδομή που διαθέτει η Πυροσβεστική και αφορά ασθενοφόρα που μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα στα πλαίσια οργάνωσης του Ε.Κ.Α.Β. .
Εγώ δράττοντας την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης θα τολμούσα να πω ίσως ότι η εμπειρία άλλων χωρών στο επίπεδο της συνεργασίας αυτών των δύο φορέων θα πρέπει να μας βάλει σε ένα θετικό και δημιουργικό προβληματισμό και να αναζητήσουμε ίσως με προσοχή και χωρίς βιασύνη αλλά να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο της καλύτερης συνεργασίας της Πυροσβεστικής με το δίκτυο του Ε.Κ.Α.Β. .
Νομίζω σε δύσκολους καιρούς όπου η οικονομική κρίση περιορίζει και επιδρά αρνητικά στα δίκτυα που πρέπει να απλώνει η κοινωνική πολιτική και η προσπάθεια στήριξης του κοινωνικού κράτους πρέπει να εξαντλούμε όλους εκείνους του τρόπους που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η οικονομία με βάση της σημερινή της κατάσταση. Άρα πρέπει να αναζητούμε κάθε φορά εργασίες, αλληλοσυμπληρώσεις που εξασφαλίζουν καλυτέρα ποιοτικά χαρακτηριστικά στη προσπάθεια στήριξης του πολίτη σε δύσκολες στιγμές της ζωής του.
Θέλω ειλικρινά και από την θέση τη σημερινή αλλά και από την προηγούμενη να ευχαριστήσω όλους όσους πραγματικά έδειξαν την καλή διάθεση η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του Ε.Κ.Α.Β. και σήμερα βρισκόμαστε πραγματικά σε μία ουσιαστική συνάντηση.
Η εκδήλωση αυτή δεν είναι απλά μία τελετή για να πούμε, αν έχουμε να πούμε κάτι, είναι μία ενέργεια που δείχνει ότι απαλλασσόμαστε από μία λογική αυτιστική πως θα έχουμε εμείς στο κομμάτι που διοικεί μεγαλύτερο διαχειριστικό μέγεθος, είναι μία πράξη που δείχνει ότι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των καιρών και ως εκ τούτου σε ένα πνεύμα συνεννόησης καλής συνεργασίας, καλής πίστης, πνεύμα αλληλεγγύης που βλέπει μπροστά του το δάσος και όχι το δέντρο υπηρετούμε με σωφροσύνη θα τολμούσα να πω την ευθύνη που μας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός.
Με αυτές τις σκέψεις ειλικρινά αισθάνομαι περήφανος γιατί άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν στο κοινωνικό σύνολο προβαίνουν σε ενέργειες που άλλες φορές ενδεχομένως θα θεωρούνταν πως ήταν προσβολή να σκεφτεί καν κανείς να παραχωρήσει κομμάτι της διαχειριστικής του εξουσίας σε άλλο χώρο παράλληλο με αυτόν που αυτός διοικεί.
Εύχομαι λοιπόν ο καινούριος χρόνος να μας δώσει πρωτοβουλίες αυτού του είδους που πραγματικά ξεπερνούν καμιά φορά και τον εαυτό μας και δείχνουν ότι έχουν μέσα τους το στοιχείο της υπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Σας ευχαριστώ .»
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, είπε τα εξής:
«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι, από τα μικρά μου έχω μάθει ότι το καλό βρίσκεται στο κοινό. Αλλιώς δεν υπάρχει καθόλου. Καλό για τον εαυτό μας μόνο δεν υπάρχει.
Αυτή τη στιγμή, στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες τις οποίες διανύουμε ή θα συνδέσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο ή αλλιώς δεν έχουμε λόγο να υπάρχουμε και δεν έχουμε λόγο να είμαστε εδώ πέρα.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διατέθηκαν στο σύστημα αεροδιακομιδών τα επτά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, παράλληλα με τη καθ’ αυτό δουλειά τους. Και σήμερα, διατίθενται εννιά κινητές ιατρικές μονάδες για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και διατίθενται για το γενικότερο καλό, γιατί στο πλαίσιο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν χρησιμοποιούνταν, δεν υπήρχε ανάγκη ή δεν υπήρχε δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και απόδειξη ότι έχουν 1.000 με 4.000 χιλιόμετρα το καθένα.
Επομένως, αυτή τη στιγμή η προσφορά αυτή στο κοινωνικό σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει το μήνυμα ότι πρέπει να συνδέσουμε τις δυνατότητες, πρέπει να συντονιστούμε, πρέπει να βάλουμε ό,τι υπάρχει στο κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το κοινωνικό σύνολο.
Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα, ευχαριστούμε γιατί τα διαθέτει καλοσυντηρημένα στο Ε.Κ.Α.Β. και στο Υπουργείο Υγείας και παρά τις μικρόψυχες φωνές κάποιων που λένε ότι “γιατί παίρνετε από εδώ και δίνετε εκεί”, γιατί είχαν μάθει χρόνια να ζούνε μέσα σε στεγανά και να μη βλέπουν παρά μόνο τη μύτη τους και το δέντρο και όχι το δάσος και το γενικότερο σύνολο. Εμείς επιμένουμε ότι θα προχωράμε όχι μικρόψυχα, αλλά θα προχωράμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, διαθέτοντας ό,τι μπορούμε όπως τόσα χρόνια εξάλλου το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ό,τι δυνατότητα έχει και διαθέτει και τη ψυχή του ακόμη στις κρίσιμες στιγμές, είτε αυτές είναι πυρκαγιές, είτε σεισμοί, είτε άλλες καταστροφές.
Εμείς έτσι θα προχωρήσουμε και δε μας επηρεάζουν ούτε οι μικρόψυχες φωνές, ούτε τα σχόλια τα πικρόχολα. Εμείς προχωράμε σ’ αυτή τη κατεύθυνση. Ευχαριστώ ».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε:
«Κύριοι Υπουργοί, κ. Αρχηγοί, αγαπητά στελέχη, συνεχίζοντας στη λογική που μίλησαν οι δύο υπουργοί, να πω καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, για αυτή την παραχώρηση και την πραγματικά πολύ μεγάλη προσφορά που γίνεται με αυτή την παράδοση των εννιά ασθενοφόρων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, στο ΕΚΑΒ.
Να είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει, θα σώσουν πολλές ζωές και πραγματικά θα αυξήσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ. Δεν έχω να προσθέσω πολλά σε αυτά που είπε ο φίλος μου και συνάδερφος ο Νίκος Τόσκας, απλά θέλω να πω ότι, όπως είπε και ο Υπουργός πριν, πρέπει να αυξηθούν οι συνέργειες ανάμεσα στις Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Δυστυχώς κυβερνάμε ένα κράτος το οποίο είναι γραφειοκρατικό, είναι αγκυλωμένο και η δουλειά μας θα είναι αυτό το πράγμα να το σπάσουμε και να το αλλάξουμε. Να του αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύει, ώστε να αυξήσει την επιχειρησιακή του δυνατότητα και να προσφέρει πραγματικά κινησμένες δυνάμεις να μπουν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Υπάρχουν Υπουργέ μου περιοχές που αυτό που είπατε προηγουμένως για τις συνέργειες, το έχουν λύσει εκ των ενόντων. Γίνεται αυτό το πράγμα. Εμείς, η δουλειά μας, της πολιτικής ηγεσίας, είναι να δώσουμε τη θεσμική δυνατότητα αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί πανελλαδικά.
Να πω μερικά άλλα παραδείγματα αύξησης των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν και τα οποία θα λύσουν άμεσα, σε ένα μήνα δηλαδή, όχι σε δέκα χρόνια, ανάγκες τοπικών κοινωνιών. Θα το πω με ένα παράδειγμα. Κέντρο Υγείας Καντάνου στην Κρήτη, δίπλα είναι ο πυροσβεστικός ο σταθμός. Ακριβώς δίπλα, δίπλα-δίπλα είναι. Κάθε μέρα είναι μαζί. Δυστυχώς δεν έχει το προσωπικό του Κέντρου Υγείας οδηγό για το ασθενοφόρο όλες τις μέρες. Οι δικοί σας οδηγοί πολλές φορές και με την κάλυψη έχουν πάρει το ασθενοφόρο και έχουν μεταφέρει ασθενείς. Αυτό το πράγμα μπορεί και πρέπει να θεσμοθετηθεί. Να νομοθετηθεί η δυνατότητα να γίνει με την πιθανή εκπαίδευση κάποιων ανθρώπων, αν και οι δικοί σας εκπαιδευμένοι είναι, να το πω έτσι κι αυτό το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους Δήμους, Υπουργέ και με τους Δήμους.
Υπάρχει ο Δήμος του Κισσάμου που έχει οδηγούς. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας δεν έχει τόσους οδηγούς. Εμείς θα πάρουμε. Παίρνουμε 187. Ορκίζονται την Τρίτη. Θα πάρουμε κι άλλους 100 με την προκήρυξη του Φλεβάρη. Δεν φτάνουν για τις ανάγκες που υπάρχουν και με βάση την κατανομή που έχει γίνει. Πρέπει να βρούμε τέτοιου τύπου συνέργειες που να μπορέσουν πραγματικά να λύσουν σε ορατό χρονικό ορίζοντα τις ανάγκες των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών.
Η συνεργασία που εγκαινιάσαμε με το Προστασίας του Πολίτη οι δύο τωρινοί Υπουργοί, να το πω έτσι, με αυτή την παράδοση των ασθενοφόρων, που επαναλαμβάνω να είστε σίγουροι πως θα χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει, σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες μορφές.
Υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε μία πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακος, που θα είναι η τροφοδοσία με καύσιμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από τα βενζινάδικα που έχει το Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Γι αυτό είναι μια τεράστια οικονομία κλίμακος.
Σε αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και σιγά σιγά με συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σπάζοντας γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις, θα δημιουργήσουμε δομές και υπηρεσίες που πραγματικά να ανταποκρίνονται στα μάτια των ανθρώπων. Να ‘στε καλά και πραγματικά ευχαριστούμε πολύ ».























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.