.

Στο Παρίσι για τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης ο Γενικος Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Στο Παρίσι για τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης ο Γενικος Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης





Συνάντηση με θέμα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν ανάλογους στόλους, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Η Χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των έξι κρατών μελών της Ε.Ε τα οποία, λόγων των ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων τους, διαθέτουν ή και μισθώνουν σε ετήσια βάση εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών.
Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών Laurent Prevost, συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι ως εκπρόσωποι ομόλογων εθνικών Αρχών από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Η γαλλική πρωτοβουλία, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, αποβλέπει στη δημιουργία ενός διαρκούς φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των κρατών μελών που συμμερίζονται το κοινό ενδιαφέρον για την αποδοτική αεροπυρόσβεση. Μέσα από αυτό επιδιώκει να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας, τόσο στο πεδίο της διαθεσιμότητας και της συντήρησης των εναέριων μέσων, όσο και ως προς την ανάγκη ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης, την πλήρη αξιοποίηση της σχετικής τεχνολογίας καθώς την μεθοδευμένη ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για θέματα ασφάλειας πτήσεων.
Προς το σκοπό αυτό, πέραν της διεξαγωγής περιοδικών συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης, αποφασίστηκε και ο προγραμματισμός συναντήσεων σε ετήσια βάση εξειδικευμένων σε επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο συμβούλων, ώστε να διαμορφωθεί ένα διαρκές πλαίσιο διαλόγου,
ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων συνεργασίας των κρατών μελών στο πεδίο της δασοπυρόσβεσης με χρήση εναέριων μέσων.
Σημειώνεται ότι κατόπιν αποδοχής πρότασης από τη γαλλική πλευρά, για τις επόμενες συναντήσεις λήφθηκε απόφαση να προσκληθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Μαρόκου, χωρών που τελούν σε περιφερειακή σύνδεση με την Ε.Ε και διαθέτουν εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στην Ισπανία.
Ο κ. Καπάκης είχε στο περιθώριο της συνάντησης την ευκαιρία να συνομιλήσει για το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της πολιτικής προστασίας με τον κ. Prevost, όπως και για θέματα διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, για τη διευθέτηση του οποίου η Γαλλία έχει συμβάλλει σημαντικά με αποστολή ανθρωπιστικού υλικού μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.