.

Πριν τη συμφωνία με τους θεσμούς: Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα φορολογικό και ασφαλιστικό ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πριν τη συμφωνία με τους θεσμούς: Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα φορολογικό και ασφαλιστικό





«Ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις»

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι, επειδή το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι «περίεργο» (γίνεται και στο Άμστερνταμ κι όχι στις Βρυξέλλες, όπως είπε), αναμένει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου, όπου ο Ευ. Τσακαλώτος αναμένει να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μία «κυρίαρχη κυβέρνηση» οπότε οι τελικές αποφάσεις είναι της κυβέρνησης, αφού θα έχει συμβουλευτεί τους Θεσμούς. Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τόσο στην τοποθέτησή του όσο και κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών ερωτήσεων.
Ο Ευ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που τρέχει θα ετοιμαστούν δύο νομοσχέδια: «το πρώτο θα αφορά τον φόρο εισοδήματος, ενώ το δεύτερο τις συντάξεις» . Αναφορικά με το πρώτο, ο υπουργός είπε ότι θα κατατεθεί μετά την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος Απριλίου. Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. Σχετικά με την αναφορά του υπουργού οικονομικών, στην απομείωση της έκπτωσης φόρου, διευκρινίζεται από το υπουργείο ότι: για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.
Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:
Από 0-20.000 ευρώ: 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ: 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ: 37%
Άνω των 40.000 ευρώ: 45%
«Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, αν υπάρχει προδιάθεση για συμφωνία η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί διότι για να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η συζήτηση για το χρέος» σημείωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών. Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει, είπε επίσης ο Ευ.Τσακαλώτος ενώ διευκρίνισε πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.




Γ. Κατρούγκαλος: Απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, μείωση στις επικουρικές μόνο για το 10% των συνταξιούχων

Για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχει υπάρξει συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.
Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα». «Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος


Γ. 



Σταθάκης: «Είμαστε πολύ κοντά στη λύση»

Σύντομη ήταν η πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος, αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε ότι «Έχουμε προσεγγίσει πολύ έναν κοινό τόπο. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά στη λύση των εκκρεμοτήτων». Αναφερόμενος στα συνδεμένα με την πρώτη κατοικία δάνεια, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση για την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είπε ο υπουργός είναι ένα από τα θέματα που υπήρχαν αποστάσεις, "αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό".
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι σύνθετο, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος της προστασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο συντονισμός των χρεών προς δημόσιο, τράπεζες κ.λπ. "εν τούτοις, πρόσθεσε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος". Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η "αγορά" της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα "και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση", συμπλήρωσε ο ίδιος .





*****

Νέο ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου

Στόχος, σύμφωνα με δήλωση του Ευ, Τσακαλώτου τα μεσανυχτα της Δευτέρας, είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να κλείσουν τη συμφωνία. Νέο χρονικό ορόσημο πλέον είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το λεγόμενο stuff level agreement.
Ολόκληρη η δήλωση Τσακαλώτου:
Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο stuff level agreement σε αυτή τη φάση.

Αισιοδοξία για συμφωνία από το Βερολίνο, «πιθανό να κλείσει η αξιολόγηση για την Ελλάδα ως τα τέλη Απριλίου» λέει ο Σόιμπλε

Αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εμφανίστηκε νωρίτερα τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών , υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου έκανε λόγο για προσωρινή μόνο διακοπή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Β.Σόιμπλε, από την πλευρά του, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου, αναγνωριζει εμμέσως το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει τα μέτρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει» -βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ .

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπει» και η ΕΚΤ

Ικανοποιητική είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τον κ.Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. "Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ."
Κομισιόν: Αιτία της προσωρινής διακοπής των διαπραγματεύσεων η συμμετοχή των εκπροσώπων της Ελλάδας και των θεσμών στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ
Την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα για να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και στα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.
Ο ίδιος εκπρόσωπος προσέθεσε πως η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα συνεχιστεί μετά το ταξίδι στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι μια «ευκαιρία» για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων στελεχών από τους θεσμούς και από την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά.
Τέλος, ο Α. Βιντερστάιν επανέλαβε πως κατά το δεύτερο μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση που έλαβε χώρα από τις 2 Απριλίου, σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πάνω σ’ ένα «πακέτο» μέτρων.

Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ από την Όλγα Γεροβασίλη: Είμαστε κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, ανέφερε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως υπογράμμισε: Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.
Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.



#left.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.