.

''Φύλλο πορείας'' παίρνουν 1.000 φρουροί VIPs ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

''Φύλλο πορείας'' παίρνουν 1.000 φρουροί VIPs
ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Η υλοποίηση της εξαγγελίας για αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη VIP στόχων θα πραγματοποιηθεί άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας 1.000 αστυνομικοί αναμένεται να πάρουν «φύλλο πορείας» για μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και έπεται συνέχεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Πάρε το ψαλίδι και κόψε», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μόλις μελέτησε τον σχετικό φάκελο. Μάλιστα την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία πολιτική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό. 

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό, τα οποία είναι σε γνώση του «Εθνους», είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Ενας μικρός στρατός αστυνομικών απασχολείται για τη φύλαξη των ευπαθών στόχων. Συγκεκριμένα, περίπου 3.000 αστυνομικοί και 400 οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) έχουν διατεθεί από την Κρατική Ασφάλεια και τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων. Την ίδια στιγμή, πηγές της Κατεχάκη αναφέρουν ότι μόλις 1.500 αστυνομικοί είναι έξω στους δρόμους για την αστυνόμευση του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο οποίο διαμένουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες. 

Ο μεγάλος αριθμός αστυνομικών και οχημάτων που έχει διατεθεί στους VIPs έχει προκαλέσει «αρρυθμίες» σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό. Ομως, μεγάλο είναι και το οικονομικό κόστος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και κατ' επέκταση για τους Ελληνες φορολογουμένους, καθώς το κονδύλι για τα εκτός έδρας των αστυνομικών-φρουρών ξεπερνά τα 415.000 ευρώ. 


Οι φρουροί των VIPs δικαιούνται ημερήσια αποζημίωση για κάθε μετακίνηση που πραγματοποιεί το πρόσωπο που φυλάνε - κυρίως πολιτικοί, πρώην υπουργοί και βουλευτές. Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», η επαναξιολόγηση όλων των αστυνομικών φρουρών που είχαν διατεθεί σε VIPs ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Τόσκας είχε δώσει σαφείς οδηγίες στους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για επιχείρηση «tabula rasa». Οι φάκελοι των «ευπαθών στόχων», όπως χαρακτηρίζονται όλα τα πρόσωπα, πλην των πολιτικών, που έχουν φρουρούς, αξιολογήθηκαν από την αρχή, με στόχο να διαπιστωθεί ποιοι πληρούν πραγματικά τα κριτήρια και πρέπει να φυλάσσονται από την Αστυνομία. 

Στα χέρια του Τόσκα η μελέτη 


Μέρος της μελέτης για τον εξορθολογισμό των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται στη φύλαξη των επωνύμων βρίσκεται ήδη στα χέρια του Ν. Τόσκα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ώστε να υπάρχει συλλογική λύση στο διαχρονικό πρόβλημα που προκαλούσε πονοκεφάλους στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ηδη έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί «επώνυμοι» που έχουν φρούρηση δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να μην ευσταθούν οι λόγοι για τους οποίους ζήτησαν αστυνομική προστασία οι VIPs. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», οι περισσότεροι αστυνομικοί έχουν διατεθεί στη φρούρηση πολιτικών προσώπων. Ειδικότερα, για πολιτικά πρόσωπα διατίθενται 1.828 αστυνομικοί και για επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, κ.ά. περίπου 700 άτομα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η Κρατική Ασφάλεια έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη των επωνύμων, στερούμενη σημαντικό αστυνομικό προσωπικό. Ενώ εμφανίζεται να διαθέτει μεγάλη δύναμη σε μάχιμες υπηρεσίες, επί του πρακτέου απουσιάζει για τη... φρούρηση των επωνύμων. Το... πάρεργο της Κρατικής Ασφάλειας δημιουργούσε πονοκεφάλους στους επικεφαλής της ΓΑΔΑ, ενώ και ο στόλος των οχημάτων της έχει μειωθεί δραματικά, αφού σχεδόν 200 αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας έχουν παραχωρηθεί ως συνοδευτικά σε... VIPs. Λευτέρης Μπιντέλας #policenet.gr
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.