.

Χ. Καφαντάρη: Ευτυχώς αποκτήσαμε «Δρυάδες»… Εκ των υστέρων οδηγίες Π.Π. για την αντιπυρική περίοδο ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Χ. Καφαντάρη: Ευτυχώς αποκτήσαμε «Δρυάδες»… Εκ των υστέρων οδηγίες Π.Π. για την αντιπυρική περίοδο



Είναι αναγκαίο ακόμα μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής του υπουργείου, μακριά από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και επικοινωνία και να υιοθετηθούν πολιτικές ουσιαστικής πρόληψης και ενεργούς προστασίας του δασικού πλούτου, της χώρας.


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ακόμα μια φορά ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Το σχέδιο Δρυάδες. Αυτήν την φορά για καθαρισμούς από βιομάζα 18 δασικών περιοχών, της Αττικής. Οι καθαρισμοί περιοχών και η απομάκρυνση της  βιομάζας, που έχει συσσωρευθεί,  γίνονται ώστε να απομακρυνθούν εύφλεκτα, υλικά που σε περίπτωση ανάγκης θα εμποδίσουν το έργο της κατάσβεσης πυρκαγιάς. Όμως τέτοιες εργασίες γίνονται στο πλαίσιο πολιτικών ΠΡΟΛΗΨΗΣ, όχι ενάμιση μήνα σχεδόν, μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Άλλο ένα σχέδιο της Κυβέρνησης, που έρχεται να καλύψει τις ελλείψεις στον ευαίσθητο τομέα της Πρόληψης, έστω και αργά, και επαναλαμβάνουμε,  ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση  μέχρι σήμερα κινείται πιστή στο δόγμα της καταστολής και κατάσβεσης πυρκαγιών και ελάχιστα για την πρόληψη και προετοιμασία. Το νέο σχέδιο είναι συνέχεια της ανακοίνωσης για την ανακήρυξη 18 σημείων της Αττικής σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας» που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Και το όνομα αυτού «Δρυάδες», που κατά την Ελληνική μυθολογία είναι νύμφες των Δασών. Γιατί όμως μόνο σε σημεία της Αττικής, οι Δρυάδες δεν ζούσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα; Η πρόσφατη καταστροφή ,δυστυχώς και με ανθρώπινη απώλεια στη Θεσσαλονίκη, λόγω πλημμύρας, αναδεικνύουν  την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και η  έλλειψη πολιτικών προσαρμογής και ανθεκτικότητας  των συστημάτων.

Ο νέος νόμος, 4662/2020,  που πολυδιαφημίστηκε  από την κυβέρνηση ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα, κύρια τα προβλήματα συντονισμού των εμπλεκόμενων στη δασοπροστασία φορέων  χρησιμοποιείται  επιλεκτικά, κατά άρθρα, όχι συνολικά, αφού δεν εκδίδονται οι κανονιστικές διατάξεις, που απαιτούνται. Την ίδια στιγμή αναγγέλλεται η τροποποίηση του στο Μέλλον. Ακόμα ένα δείγμα του τρόπου που νομοθετεί η κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς ολικό σχεδιασμό, αλλά βλέποντας και κάνοντας.

Είναι αναγκαίο ακόμα μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι, χρειάζεται αλλαγή  πολιτικής του υπουργείου, μακριά  από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και επικοινωνία και να υιοθετηθούν πολιτικές ουσιαστικής πρόληψης και ενεργούς προστασίας του δασικού πλούτου, της χώρας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.