.

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επιχείρηση “Ξένιος Δίας” ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επιχείρηση “Ξένιος Δίας”

 
Δήλωση των:
Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή Α' Αθήνας
Βασιλικής Κατριβάνου, βουλευτή Β΄ Αθήνας
Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α' Πειραιά
Κώστα Ζαχαριά, βουλευτή Αρκαδίας
Μαρίας Κανελοπούλου, βουλευτή Αχαϊας
Τάσου Κουράκη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης
Ηρώς Διώτη, βουλευτή Λάρισας
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, βουλευτής Ξάνθης
Αϊχάν Καραγιουσούφ, βουλευτής Ροδόπης
Αφροδίτης Σταμπουλή, βουλευτή Σερρών
Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας
Χρήστου Καραγιαννίδη, βουλευτή Δράμας
Εδώ και μία εβδομάδα, υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές πογκρόμ με την κυνική ονομασία “Ξένιος Ζευς”. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσαχθεί στο σωρό, εκατοντάδες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί από τους προσαχθέντες έχουν υποστεί ξυλοδαρμό. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για τους κρατούμενους που, βάσει συμβάσεων, δικαιούνται διεθνή προστασία.

Δηλωτικές του “πολιτισμού” που υπερασπίζεται ο κ. Δένδιας με αυτό το πογκρόμ διαρκείας είναι οι εισβολές αστυνομικών σε σπίτια, οι συλλήψεις ανθρώπων διότι “παρακώλυαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες” (!) και ο στρατιωτικού τύπου αποκλεισμός του Σταθμού Λαρίσης από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Εξίσου ενδεικτική είναι και η επίθεση του κ. Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ο υπουργός διακρίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δικαιώματα ελλήνων και δικαιώματα ξένων: στη λογική του, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών είναι ασύμβατη με την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών.
Διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις με αδιαμφισβήτητο κύρος έχουν ζητήσει τη διακοπή της επιχείρησης, ασκώντας δριμεία κριτική στη “θεωρητική” της βάση, την απαράδεκτη ταύτιση “παράτυπης μετανάστευσης” και εγκληματικότητας, που απηχεί την απεχθή λογική της συλλογικής ενοχοποίησης. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη μεταφορά σε αστυνομικά τμήματα μεταναστών που διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι άνδρας που συνελήφθη το Σάββατο, οδηγήθηκε στην Πέτρου Ράλλη και στοιβάχτηκε σε ένα δωμάτιο με άλλους 170 περίπου συλληφθέντες σε συνθήκες καύσωνα. “Οι συνεχιζόμενες σκούπες με στόχο τους μετανάστες, βασισμένες μόνο και μόνο στην εμφάνισή τους, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις”, επισημαίνει το Human Rights Watch, ενώ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι μέχρι σήμερα η αστυνομία εμποδίζει στην ουσία την πρόσβαση στο άσυλο.
Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί και κάτοικοι των περιοχών όπου μεταφέρθηκαν -αιφνιδιαστικά, εν μέσω καύσωνα και χωρίς σχεδιασμό- πολλοί από τους συλληφθέντες, δηλώνουν εξοργισμένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θράκη, εκτός από την έλλειψη κατάλληλων χώρων, τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης έχουν διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν, ενώ η μετατροπή αστυνομικών σχολών σε φυλακές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ενώσεις αστυνομικών. Το μείζον για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι η αποθήκευση ανθρώπων και η εξεύρεση στρατοπέδων για τη φυλάκισή τους.
Μετά και τη συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για την εθελούσια επιστροφή 7.000 μεταναστών (31.7.2012), η κυβέρνηση “σκουπίζει” περιττούς ανθρώπους από το κέντρο της Αθήνας χάριν της τουριστικής κίνησης, επιχειρώντας να καλύψει έτσι το τεράστιο κενό μεταναστευτικής πολιτικής. Με τη “μέθοδο” αυτή, τα κρατητήρια-κολαστήρια διατηρούνται και πολλαπλασιάζονται, ενώ μένουν αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα για την ανέγερση κέντρων πρώτης υποδοχής. Τι είδους ασφάλεια εγγυάται άραγε η μέθοδος αυτή; Στην πραγματικότητα, με το εν εξελίξει πογκρόμ η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά, και με ισχυρές δόσεις “νόμου και τάξης”, την κοινωνική απόγνωση που δημιουργεί η εγκληματική πολιτική του Μνημονίου.
Η ποινικοποίηση της φτώχειας, ο πόλεμος κατά των ξένων φτωχών και ο ρατσισμός δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των όλο και φτωχότερων ελλήνων. Αν κάτι εγγυώνται, αντίθετα, είναι την περαιτέρω κοινωνική αποσύνθεση, την επιβράβευση της ρατσιστικής βίας, κρατικής και παρακρατικής, και βέβαια το διασυρμό της χώρας μας διεθνώς.
To Γραφείο Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.