.

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος-Οικολογίας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος-Οικολογίας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας

 
9/8/2012
Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος-Οικολογίας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η προστασία των περιβαλλοντικών πόρων και αγαθών είναι επιτακτική ανάγκη.
Και στο φετινό καλοκαίρι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιές που καίνε δασικές και γεωργικές εκτάσεις και απειλούν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας μεγάλες περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές.
Είτε οι πυρκαγιές είναι τυχαίες είτε εκ προθέσεως, το μέγεθος των καταστροφών εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη δασοπροστασία, όπου η πρόληψη πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση.
Πρόληψη δεν είναι μόνο τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά κυρίως τα νομικού χαρακτήρα μέτρα, που οφείλουν να ορίζουν το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασών. Η εφαρμογή δε των νόμων δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και να «μην κλείνει το μάτι» στους καταπατητές.
Για άλλη μια χρονιά ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας πυρόσβεσης λόγω των ελλείψεων στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, της συντήρησης των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού γενικότερα, της διαχρονικής υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, της μη αξιοποίησης του εθελοντικού δυναμικού, καθώς και της υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία των αστικών δασών.
Τα τελευταία χρόνια κρίθηκε μια καταστροφική δασική πολιτική, που έβλεπε τα δάση ως οικόπεδα και όχι ως μια φυσική κληρονομιά, που χρήζει προστασίας. Κρίθηκε και απέτυχε ένα προβληματικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης, που στηρίζεται μόνο σε εναέρια μέσα, δεν έχει επιστημονική βάση, δεν έχει σχέδια αντιμετώπισης των κινδύνων, δεν αξιοποιεί τη Δασική Υπηρεσία, δεν χρησιμοποιεί χάρτες. Κρίθηκε και απέτυχε παταγωδώς, ένας μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τις καμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει όχι μόνο άμεσα να ανακηρύσσονται όλες αναδασωτέες αλλά και να προστατεύονται αυστηρά για να καταστεί εφικτή η αναγέννησή τους, η ενίσχυση και προώθηση του εθελοντισμού με ταυτόχρονη περιβαλλοντική στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος και η σαφής οριοθέτηση – απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα εδαφών, θα δείξει τη βούληση της οργανωμένης πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και θα σταματήσει να φλερτάρει με τα οργανωμένα συμφέροντα μικρών και μεγάλων καταπατητών.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε όσους έχουν πληγεί και δηλώνουμε ότι θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη γρήγορη αποκατάσταση των περιοχών και των πληγέντων.
To Γραφείο Τύπου
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.