.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές στην Αρκαδία ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές στην Αρκαδία

 
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αρκαδίας με το βουλευτή Κώστα Ζαχαριά και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Θανάση Μάντη, Γιάννη Λάζαρη και Γιάννη Κουνέλη επισκέφτηκαν το διήμερο 8 και 9-8-2012 τα χωριά των Δήμων Μεγαλόπολης και Τρίπολης που υπέστησαν τα καταστροφικά πλήγματα των πυρκαγιών.
Τα 30 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής γης που χάθηκαν, είναι ο βαρύς φόρος της Αρκαδίας στην ανεύθυνη πολιτική δασοπροστασίας που ασκείται και στην επιλογή ενός ισοπεδωτικού προτύπου ανάπτυξης. Οι πρακτικές των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών, της εκτός σχεδίου δόμησης, της εγκατάλειψης της υπαίθρου, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, της απουσίας χρήσεων γης και εθνικού δασολογίου, των ανεξέλεγκτων χωματερών σκουπιδιών, της απαξίωσης και συρρίκνωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και μάλιστα της Δασικής Υπηρεσίας, οδηγούν στο έλεος των πυρκαγιών το καλοκαίρι και των πλημμυρών το χειμώνα.

Για άλλο ένα καλοκαίρι περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης καταστρέφονται από τις πυρκαγιές με τεράστιες επιπτώσεις στους πολίτες και το περιβάλλον και αποδεικνύεται ότι τα δάση μας και η εγκαταλελειμμένη ύπαιθρος, είναι πυριτιδαποθήκη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι το πρότυπο καταστολής των πυρκαγιών που έχει επιλεγεί, δεν μπορεί να προστατεύσει το διαμορφωμένο περιβάλλον, γεγονός που το γνωρίζουν όλοι, και οι αρμόδιοι, με συνέπεια οι σχεδιασμοί και οι συζητήσεις να είναι αναποτελεσματικοί .
Οι κάτοικοι βιώνουν για δεύτερη φορά σε μια πενταετία την ολική καταστροφή των ελάχιστων πλέον περιουσιών και καλλιεργειών τους και των προσπαθειών ανασύστασης του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου, την τεράστια επίπτωση στην οικολογική ισορροπία του τόπου, την αποστέρηση οποιασδήποτε προοπτικής, την ερήμωση, την απόγνωση. Είναι ευθύνη όλων μας να βρεθούμε κοντά τους και να συμπαρασταθούμε αποτελεσματικά.
Αποδοκιμάζουμε κατηγορηματικά την τακτική των "κλειστών" συσκέψεων που επέλεξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. Πέτρος Τατούλης, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή τους και τα μέτρα ανακούφισης των πυροπλήκτων. Δυστυχώς ο αποκλεισμός ενημέρωσης από την αιρετή Περιφέρεια των εκλεγμένων στη Βουλή αντιπροσώπων του νομού μας πλην ενός, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οδηγεί σε συμπεράσματα για έλλειψη διαφάνειας και επιδερμική – επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων για τον τόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στα θύματα της πύρινης λαίλαπας στους Δήμους της Μεγαλόπολης και Τρίπολης και ζητά :
1. Να επισπευστούν οι διαδικασίες εκτίμησης και πλήρους αποζημίωσης των πυρόπληκτων.
2. Να ενισχυθούν οικονομικά οι πυρόπληκτοι ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο, στις αγροτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, να αντικαταστήσουν μέσα και εξοπλισμό, να ξεκινήσουν εκ νέου φυτεύσεις δένδρων και λοιπές καλλιέργειες.
3. Να γίνει άμεσος ενδελεχής έλεγχος και αποκατάσταση των βασικών υποδομών και δικτύων των πυρόπληκτων περιοχών. Να γίνει έλεγχος των δικτύων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και με ποιοτικό έλεγχο υδάτων, αποχέτευσης. Να εκπονηθούν επείγουσες μελέτες αποκατάστασης του οδικού δικτύου, να μελετηθούν και να δημιουργηθούν αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές υποδομές.
4. Να ληφθούν άμεσα λήψη μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων, να εξαιρεθούν από τα χαράτσια, να διευκολυνθούν ή και να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, να τους χορηγηθεί οικονομική βοήθεια για την επιβίωσή τους μέχρι οι καλλιέργειες τους να αρχίσουν ξανά να αποδίδουν. Ιδιαίτερα να παραταθεί η περίοδος μη καταβολής τοκοχρεωλυσίων για τα προηγούμενα δάνεια της περιόδου 2007 για τα εγγυημένα και μη από το δημόσιο δάνεια των σημερινών πυροπλήκτων.
5. Να ενεργοποιηθεί το Τμήμα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την πλήρη υποστήριξη των πυρόπληκτων.
ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.