.

Τα κέρδη των 100 πλουσιότερων ανθρώπων για το 2012, είναι ικανά να εξαλείψουν 4 φορές την παγκόσμια φτώχεια. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Τα κέρδη των 100 πλουσιότερων ανθρώπων για το 2012, είναι ικανά να εξαλείψουν 4 φορές την παγκόσμια φτώχεια.


Τα κέρδη των 100 πλουσιότερων ανθρώπων για το 2012, είναι ικανά να εξαλείψουν το λιγότερο 4 φορές την παγκόσμια φτώχεια.
Οι 100 πλουσιότεροι του πλανήτη ''έβγαλαν'' το 2012 το εντυπωσιακό ποσό των 240 δισ δολαρίων,  αρκετά χρήματα για να καταπολεμηθεί η ακραία φτώχεια σε όλο των κόσμο τουλάχιστον τέσσερις φορές. Η Oxfam αποκάλυψε, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αύξησε περαιτέρω τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων  Το 1% των δισεκατομμυριούχων αύξησε τα έσοδα του κατά 60% τα τελευταία 20 έτη, με την οικονομική κρίση να επιταχύνει αντί να επιβραδύνει τη διαδικασία, ενώ το 0.01% των πλουσιοτέρων, έχει σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των κερδών του, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Για παράδειγμα, η αγορά αγαθών πολυτελείας έχει σημειώσει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κάθε χρόνο από όταν ''χτύπησε'' η κρίση. Και ενώ οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι εισέπρατταν  240 δις, οι φτωχότεροι επιβίωναν με 1,25 δολάρια την ημέρα.
Η Oxfam είναι ένας κορυφαίος διεθνής φιλανθρωπικός οργανισμός. Σε νέα έκθεση της ''Το κόστος της ανισότητας'΄ πως τα κέρδη των πλουσίων είναι επιβαρυντικά για όλους μας'', υποστηρίζει ότι η υπερβολική συγκέντρωση πλούτου, στην πραγματικότητα εμποδίζει κάθε προσπάθεια να μειωθεί η φτώχεια.
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να μειώσουν έως το 2025 την ακραία συγκέντρωση του πλούτου, προκειμένου να αντιστραφεί η ραγδαία αύξηση της ανισότητας που παρατηρείται στην πλειοψηφία των κρατών τα τελευταία 20 χρόνια.
Έκθεση της Oxfam υποστηρίζει ότι ο ακραίος πλούτος είναι ανήθικος, οικονομικά αναποτελεσματικός, πολιτικά διαβρωτικός, κοινωνικά διχαστικός και καταστροφικός για το περιβάλλον.
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, και όπως η Oxfam, δήλωσε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανισότητα γρήγορα επιστρέφει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ούτε στην εποχή του Καρόλου Ντίκενς. Στην Κίνα το top 10 των πλουσιοτέρων κατέχει σχεδόν το 60 των εσόδων της οικονομίας ... όπως στη Νότια Αφρική, η οποία είναι πλέον απο τις πιο άνισες χώρες στον πλανήτη και πολύ περισσότερο απο ότι ήταν, στο τέλος του απαρτχάιντ. "
Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam στις ΗΠΑ, τα έσοδα του 1% των πλουσίων, έχουν διπλασιαστεί από το 1980, κατά 10 έως 20 τοις εκατό. Για το 0,01 τοις εκατό των πλουσίων, το μερίδιό τους στο εθνικό εισόδημα τετραπλασιάστηκε, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
«Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι η δημιουργία πλούτου για λίγους αναπόφευκτα θα ωφελήσει τους πολλούς - πάρα πολύ συχνά ισχύει το αντίθετο,>> δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International Τζέρεμι Χομπς.
Ο κύριος Χόμπς εξήγησε ότι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, δυσχεραίνει  την οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο  για τους άλλους να συμμετάσχουν. Από τους φορολογικούς παραδείσους μέχρι τους νόμους για την απασχόληση, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι στημένο υπέρ των πλουσίων".
Η έκθεση τονίζει ότι ακόμη και η πολιτική ελέγχεται από τους πλούσιους, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε πολιτικές "που ωφελούν τους λίγους και όχι την φτωχή πλειοψηφία, κάτι που παρατηρείτε ακόμα και σε δημοκρατικά κράτη."
"Είναι καιρός οι ηγέτες των κρατών να προβούν σε μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό σύστημα, έτσι ώστε να λειτουργεί προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας και όχι προς όφελος μιας παγκόσμιας ελίτ», αναφέρει η έκθεση.
Το τετραήμερο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός ξεκινά την επόμενη Τετάρτη. Οι παγκόσμιοι ηγέτες της οικονομίας θα συγκεντρωθούν για την ετήσια συνάντηση τους, που θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, την κρίση στην ευρωζώνη και τις συγκρούσεις στη Συρία και το Μαλί.




Πηγή: RT για την έκθεση της Oxfam, μεταγλώτισση ρεπορτάζ, enstoloi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.