.

Δεν έπεισε ο αρχηγός για την ειλικρινή πρόθεση και θέση της Αστυνομίας απέναντι στο ρατσισμό ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Δεν έπεισε ο αρχηγός για την ειλικρινή πρόθεση και θέση της Αστυνομίας απέναντι στο ρατσισμό


Εγκαίνια τμημάτων και γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας με ανεκπαίδευτους ακόμη αστυνομικούς στη διαχείριση των περιστατικών παραδέχτηκε ο κ. αρχηγός. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος, στο περιθώριο της παρουσίασης και υπό την πίεση των ερωτημάτων παραδέχτηκε επίσης την κατάργηση των γραφείων αντιμετώπισης κρουσμάτων
αστυνομικής αυθαιρεσίας λόγω μη ... εθελοντικής συμμετοχής δικαστικών λειτουργών και δεν μπόρεσε επαρκώς να πείσει για την ειλικρινή στάση και πρόθεση της Αστυνομίας να σταθεί -πέρα από ευχολόγια- απέναντι στο φαινόμενο με σθεναρές αντιδράσεις και στρατηγικές επιλογές. 
Το ... "φιάσκο" ολοκληρώθηκε με την ... εις άτακτον φυγή του αρχηγού όταν τέθηκε ερώτημα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία, καθώς αντέδρασε ως ... μη εξουσιοδοτημένος σε μια υπηρεσία  της οποίας προΐσταται ως φαινομενικά solus primus.  
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος, δεν μπόρεσε να εκτινάξει το στίγμα πάνω από την Αστυνομία για την "ιδιώνυμη" μεταχείριση που επιδαψιλεύει στους ύποπτους διάπραξης κακουργημάτων με ισχυρές αποχρώσεις ενδείξεις ρατσισμού, όπως στην περίπτωση της άγριας δολοφονίας των Πετρώνων.
Στο ερώτημα του bloko.gr γιατί ενώ όπως μας έχουν συνηθίσει σε άλλες περιπτώσεις δημοσιοποιούν φωτογραφίες συλληφθέντων σε προανακριτικό επίπεδο αναζητώντας πρόσθετα στοιχεία και αποδείξεις, δεν το έκαναν σε μια τέτοια περίπτωση. (Και σε μια τέτοια περίπτωση το bloko.gr σεβόμενο το τεκμήριο της αθωώτητας δεν θα τις δημοσιοποιούσε)
Ο κ. αρχηγός είπε ότι δεν γνωρίζει εάν ζητήθηκε από τον κ. εισαγγελέα κάτι τέτοιο, πρόσθεσε όμως ότι επειδή η έρευνα για την υπόθεση  δεν έχει κλείσει -παρότι με αυτή δε ασχολούνται  ακόμη οι νοεσύστατες αρχές όπως είπε- κατέθεσε τη βεβαιότητα του ότι κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό.
Πάλι ανέκυψε, όπως στο στάδιο της προαναγγελίας από τον κ. Δένδια το πως ένας μετανάστης που μπήκε παράνομα στη χώρα θα καταγγείλλει μια επίθεση σε βάρος του, αφού θα κινδυνεύει με απέλαση. Το σχέδιο της ΕΛΑΣ στην ουσία απευθύνεται μόνο στους νόμιμους μετανάστες.
Κατά τ' άλλα την έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, που έχουν συσταθεί με βάση το υπ. αριθμ. 132 Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσαν σήμερα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Χρήστο Μανούρα.
Από σήμερα φαινομενικά τουλάχιστον από τα συμφραζόμενα άρχισαν να λειτουργούν δύο Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 68 γραφεία σε διάφορες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, τα Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στελεχώνονται με περισσότερους από 200 αστυνομικούς, οι οποίοι προέρχονται, κυρίως, από Υπηρεσίες Ασφάλειας.
Από το πρωί τέθηκε σε λειτουργία και ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11414, στον οποίο μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, για να καταγγείλει επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα.
Οι ειδικές αυτές υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες για τη συλλογή στοιχείων και τις συνεργασίες με διάφορες υπηρεσίες και οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Παράλληλα, θα συνδράμουν άλλες αρχές και υπηρεσίες στη διερεύνηση υποθέσεων, θα ενημερώνουν τα θύματα για τα δικαιώματά τους, θα φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων, θα διατηρούν αρχείο για περιστατικά ρατσιστικής βίας και θα αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα κάθε υπόθεση που επιλαμβάνονται προανακρτικά και αυτεπάγγελτα μετά από τις καταγγελίες.
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στην αποστολή τους και εξέφρασε την ευχή τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας να έχουν μικρή διάρκεια, αφού, όπως είπε, ελπίζει αυτά τα περιστατικά να αποτελούν μια μικρή θλιβερή παρένθεση στην ιστορία της χώρας μας.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα παραπάνω τμήματα και γραφεία δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί ειδικά και η εκπαίδευσή τους θα είναι σταδιακή και διαρκής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ διευκρίνισε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες των δύο δραστών της ανθρωποκτονίας Πακιστανού μετανάστη, την προηγούμενη εβδομάδα στα Πετράλωνα, αντίθετα από άλλου είδους υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι αστυνομικές αρχές, γιατί συνεχίζεται η ανάκριση για την υπόθεση.
Διευκρίνισε, ακόμη, ότι σε περίπτωση καταγγελίας επίθεσης σε βάρος παράνομου μετανάστη δεν ακυρώνεται η νομική διαδικασία απέλασης που προβλέπεται από τον νόμο.
Σε ό,τι αφορά τα γραφεία αστυνομικής αυθαιρεσίας, τα οποία έχουν συσταθεί με νόμο από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν λειτούργησαν μέχρι σήμερα λόγω απροθυμίας για τη στελέχωσή τους, αλλά θα λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο της ΕΛΑΣ, ενώ, όλα τα περιστατικά που αφορούν σε πράξεις αστυνομικών τα χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.



Πηγή newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.