.

Χρήση όπλων με σφαίρες από καουτσούκ από την Ελληνική Αστυνομία - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Χρήση όπλων με σφαίρες από καουτσούκ από την Ελληνική Αστυνομία - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας εμφανίστηκαν νέα όπλα που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ. Το συγκεκριμένο όπλο, τύπου Manuhrin MR-35 Punch Gun («Όπλο Γροθιά»), είναι άκρως επικίνδυνο. Οι κίνδυνοι σοβαρού η ακόμα θανάσιμου τραυματισμού των πληγέντων από τις βολίδες καουτσούκ που εκτοξεύονται με ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο, είναι ανυπολόγιστοι. Η επιχειρησιακή χρήση του συγκεκριμένου όπλου κατά διαδηλωτών, ελλοχεύει τον κίνδυνο κάθε βλήμα να μετατραπεί σε “αδέσποτη σφαίρα”, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του  MR-35.
Η διεθνής εμπειρία, ακόμα και η πιο πρόσφατη (Ισπανία, Ν. Αφρική) αποδεικνύει τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή που έχει ως αποτέλεσμα η χρήση ανάλογων όπλων. Αντίστοιχη εμπειρία από  τη χρήση όπλων βολίδων καουτσούκ έχουμε και έναντι Ελλήνων πολιτών που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους - προ διετίας στην Κερατέα, το 2012   στις κινητοποιήσεις για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.  
Είναι αποδεδειγμένο πως η βίαιη καταστολή των μαζικών και ειρηνικών λαϊκών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, αγώνων που πυροδοτεί η αντικοινωνική βαρβαρότητα των Μνημονιακών πολιτικών, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να τροφοδοτεί ένα προσχεδιασμένο σκηνικό πράξεων τυφλής βίας και καταστροφών. Η χρήση όπλων  εκτόξευσης βολίδων καουτσούκ ενισχύει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της ΕΛΑΣ, ενώ δεν προσφέρει τίποτα στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της έναντι των πραγματικών κινδύνων της εγκληματικότητας και των παρακρατικών Καλάσνικοφ.
Επειδή η χρήση  τέτοιων επικίνδυνων όπλων δεν δικαιολογείται εναντίον διαδηλωτών, και ακυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα του συνερχέσθαι και της προστασίας της ζωής (Αρθρα 5, 7, 11)
Επειδή η κυβέρνηση, από την μία πλευρά, προκειμένου να «εξοικονομηθούν πόροι» προβαίνει στην περικοπή προνοιακών επιδομάτων, μισθών και συντάξεων, και από την άλλη προμηθεύει την Ελληνική Αστυνομία με τέτοιου είδους όπλα με σκοπό την βίαιη καταστολή διαδηλώσεων.
Επειδή Ελληνική Αστυνομία έχει ανάγκη τον εκδημοκρατισμό της για να υλοποιεί τον αναγκαίο σεβασμό του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος στην ασφάλεια κάθε ανθρώπου στην ελληνική επικράτεια .
Επειδή τα αιτήματα για απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων, διάλυση των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ και απαγόρευση χρησιμοποίησης άλλων ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, παραμένουν επίκαιρα.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Επιβεβαιώνετε τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν την ύπαρξη τέτοιων όπλων κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας;
2.    Ποιος είναι ο σκοπός χρήσης αυτών των όπλων;
3.    Πως συμβιβάζεται ο σεβασμός των Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και όσων ζουν στη χώρα  με την χρήση ένοπλης κρατικής βίας.
4.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να απαγορευθεί άμεσα η οπλοφορία σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια και να παύσει η  καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Διακάκη Μαίρη
 Βαμβακά Τζένη
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γεωργοπούλου Έφη
Δερμιτζάκης Κωστής
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάς Κώστας
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πετράκος Θανάσης
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτρης
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.