.

Προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΤΠΥΠΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΤΠΥΠΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ

Προς : ΤΕΑΠΑΣΑ
ΣΧΕΤ: α. Υπ. αριθ. 87070/0 229 /6-12-2012 έγγραφό σας
          β. Το από 14-12-2012 έγγραφό μας
Σε συνέχεια του β. σχετικού, αρχικώς θα επαναλάβουμε την θέση που διατυπώσαμε, ότι μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πρόταση θα πρέπει να είναι επαρκώς και αναλογιστικώς τεκμηριωμένη. Ωστόσο, προκειμένου να συμμετέχουμε στην συνολική έκφραση πρότασης του ΤΕΠΑΣΑ, που θα συμπεριλάβει και τον Τ.Π.Υ.Π.Σ. αξιολογήσαμε τις προτάσεις του Προέδρου του Ταμείου, καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση του Τομέα μας.
Κοινή διαπίστωση, αποτελεί ότι το ουσιαστικό πλήγμα στην βιωσιμότητα του Ταμείου μας, ήταν το ληστρικό P.S.I. που υφάρπαξε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών του και οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Έτσι σαφώς η μόνη δίκαιη πρόταση βιωσιμότητας, είναι η αναπλήρωση των χρημάτων μας από τους υπαίτιους της μνημονιακής αυτής αρπαγής του υστερήματος των συναδέλφων.
Πολιτική που όμως σαφώς και στα πλαίσια της τροικανής κυριαρχίας της χώρας μας δεν είναι άμεσα εφικτή, αλλά πρέπει να παραμένει ως στόχος τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και του ΤΕΑΠΑΣΑ. Σαφώς και το ζητούμενο παραμένει να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, που να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους ότι το υστέρημά του, που επενδύει στα Επικουρικά Ταμεία, θα διασφαλίζεται και θα πολλαπλασιάζεται με πραγματική τιμαριθμική αύξηση, ανάλογη των αναγκών των εργατικών λαϊκών οικογενειών μας.
1. Πέρα από τα παραπάνω, στις σημερινές συνθήκες της μισθολογικής μας εξαθλίωσης, οποιαδήποτε αύξηση εισφορών, είναι απαγορευτική για τα πενιχρά εισοδήματα των συναδέλφων, γι αυτό και μας βρίσκει αντίθετους.
2. Μετά από την τελευταία επιδρομή μειώσεων στο εισόδημά μας, (31-7-2012) επήλθε άμεσα ουσιαστική αλλαγή στον υπολογισμό του δικαιούμενου εφάπαξ των συναδέλφων. Στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της αναλογικότητας προτείνουμε:
α. για όσους συναδέλφους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 1-8-2012 και η πράξη απονομής του εφάπαξ δεν εκδόθηκε, το δικαιούμενο εφάπαξ να αναλογεί σε αυτό που αντιστοιχεί κατά την ημερομηνία διαγραφής του από το Π.Σ.
β. για όσους συναδέλφους συνταξιοδοτούνται μετά την 31-7-2012 το δικαιούμενο εφάπαξ να καθορίζεται από τρία τμήματα:
  • Το πρώτο τμήμα να προσδιορίζεται για τα έτη ασφάλισης έως και 31-7-2012 και επί των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και την συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Το δεύτερο τμήμα να προσδιορίζεται από 1-8-2012 επί των νέων αποδοχών όπως διαμορφώθηκαν με το τελευταίο μνημόνιο.
  • Το τρίτο τμήμα να προσδιορίζεται από 1-1-2014 σύμφωνα με την τεχνική βάση υπολογισμού που θα καθοριστεί τότε.
3. Επειδή σύμφωνα με το τελευταία οικονομικά μέτρα η οικογενειακή παροχή, δίδεται μόνο σε έγγαμους με τέκνα, να θεσμοθετηθεί ποσό 60 ευρώ στη θέση της Οικογενειακής Παροχής όπου η νομοθεσία για τον υπολογισμό του εφάπαξ, αναγράφει οικογενειακή παροχή (Ο.Π.).
4. Oυσιαστικό για την βιωσιμότητα του ΤΠΥΠΣ αποτελεί η απόκτηση κοινωνικού πόρου όπως διαθέτουν και τα αντίστοιχα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ. Εδώ θα πρέπει και από το ΤΕΑΠΑΣΑ να συνταχθεί σχετική πρόταση, που να ζητά συγκεκριμένους πόρους και συγκεκριμένα:
α. είσπραξη εισφοράς-απόδοσης ποσού σε ποσοστό από τις ασφαλιστικά συμβόλαια πυρός.
β. Επιβολή ενσήμου στην χορήγηση πιστοποιητικών – βεβαιώσεων πυροπροστασίας
γ. Ποσοστό από τα διοικητικά πρόστιμα του 433 Π.Κ.
δ. Ποσοστό από την εκποίηση αχρήστου υλικού του Π.Σ.
ε. Ποσοστό από τα εισπρακτέα ποσά, σύμφωνα με την ΚΥΑ 9009/16/5α/19-1-2000 Β27
στ. Ποσοστό από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα, αθλητικών αγώνων που διατίθεται πυροσβεστική δύναμη.
5. Τέλος μείζον για την βιωσιμότητα του Ταμείου, αποτελεί η βέλτιστη αξιοποίηση των αποθεματικών του. Συγκεκριμένα άμεσα η Διοίκηση του, θα πρέπει να προχωρήσει στην τοποθέτηση του μέγιστου επιτρεπτού ποσού των αποθεματικών, κατά νόμω, σε επενδύσεις μηδενικού ρίσκου και σταθερής απόδοσης. Εξειδικεύοντας το παραπάνω, θα πρέπει:
α. να τοποθετηθούν χρήματα σε προθεσμιακές καταθέσεις, σε κάποια από τις «συστημικές τράπεζες» ώστε να υπάρξει κερδοφορία από τον σαφώς υψηλότερο τόκο από την ΤτΕ και βέβαια να θωρακιστούν τα συγκεκριμένα χρήματα από νέο τυχόν ληστρικό «κούρεμα».
β. να αλλάξει ριζικά η πολιτική χορήγησης δανείων, ώστε και τους μετόχους να εξυπηρετεί και κέρδος να αποκομίζει το Ταμείο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αυξηθεί το συνολικό ποσό των διατιθέμενων κατ έτος χορηγούμενων δανείων. Θα πρέπει να αυξηθεί αναλογικά το ποσό του χορηγούμενου δανείου και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής. Και αυτό το μέτρο θα συνεισφέρει πέρα τον σαφώς υψηλότερο τόκο από την ΤτΕ να θωρακιστούν τα συγκεκριμένα χρήματα από νέο τυχόν ληστρικό «κούρεμα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.