.

Omniatv: Μυστικοί αστυνομικοί χρησιμοποιούν για την κάλυψη τους ταυτότητες νεκρών παιδιών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Omniatv: Μυστικοί αστυνομικοί χρησιμοποιούν για την κάλυψη τους ταυτότητες νεκρών παιδιών


Ο John Dines, μυστικός αστυνομικός που εμφανιζόταν ως John Barker ένας διαδηλωτής ενάντια του καπιταλισμού, στις αρχές της δεκαετίας του 90


Όπως αποκαλύπτει έρευνα της Guardian, μυστικοί αστυνομικοί δημιουργούσαν ψευδώνυμα με βάση στοίχεια που υπήρχαν σε αρχεία πιστοποιητικών θανάτου. Η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας έκλεψε τα στοιχεία από τα αρχεία θανάτου περίπου 80 νεκρών παιδιών, με τα οποία έφτιαξε πλαστά διαβατήρια για να χρησιμοποιηθούν από μυστικούς αστυνομικούς.


Η Μητροπολιτική αστυνομία εξουσιοδοτούσε κρυφά την πρακτική διείσδυσης μυστικών αστυνομικών σε ομάδες διαδηλωτών, χωρίς να ενημερώσει τους γονείς των νεκρών παιδιών για την χρήση των στοιχείων τους.
Οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν σε έρευνα από την Guardian, η οποία αποκαλύπτει πώς πάνω από τρεις δεκαετίες αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν στοιχεία από πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου για να καλύπτουν την πραγματική ταυτότητά τους.
Μυστικοί αστυνομικοί δημιουργούσαν ψευδώνυμα με βάση τα στοιχεία νεκρών παιδιών εκδίδοντας και τα συνοδευτικά στοιχεία ταυτότητας, όπως άδειες οδήγησης και εθνικούς αριθμούς ασφάλισης. Μερικοί από τους αστυνομικούς προσποιούνταν μέχρι και για 10 χρόνια ότι είναι οι άνθρωποι που είχαν πεθάνει.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι είπε ότι η πρακτική αυτή δεν χρησιμοποιήται επί του παρόντος, αλλά ανακοίνωσε μια έρευνα σχετικά με το παρελθόν και τις μυστικές ταυτότητες χρησιμοποιούνταν από την ειδική ομάδα αστυνομικών για τις διαδηλώσεις (SDS)
Ο Keith Vaz, ο πρόεδρος των εσωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου , είπε ότι ήταν σοκαρισμένος από την "φρικιαστική" πρακτική. "Θα προκληθεί τεράστια αγωνία στις οικογένειες που θα ανακαλύψουν τι έχει συμβεί σχετικά με την ταυτότητα των νεκρών παιδιών τους", είπε. "Αυτό είναι απολύτως συγκλονιστικό."
Η τεχνική της χρησιμοποίησης νεκρών παιδιών ως ψευδώνυμα αποτελούσε μυστική τακτική για αρκετές δεκαετίες, γεγονός που θυμίζει το  μυθιστόρημα  του Frederick Forsyth ¨"η Ημέρα του Jackal", γι'αυτό και η αστυνομία εσωτερικά στην διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων ονομάτων για τις ψεύτικες ταυτότητες χρησιμοποιούσε τον κωδικό "jackal run". Ένας πρώην μυσιτκός πράκτορας ταύτισε τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν με εκείνες που χρησιμοποιούσε η Στάζι. 
Δύο μυστικοί αστυνομικοί έδωσαν λεπτομερή απολογισμό για το πώς χρησιμοποίησαν τις ταυτότητες των νεκρών παιδιών. Ένας, ο οποίος υιοθέτησε το ψεύτικο πρόσωπο του Pete Black για να εισχωρήσει σε αντι-ρατσιστικές ομάδες, είπε ότι αισθανόταν ότι ποδοπατούσε τον τάφο του 4χρονου αγοριού του οποίου την ταυτότητα χρησιμοποίησε.
"Ένα μέρος του εαυτού μου είπε αναρωτιώταν πώς θα ένιωθα αν κάποιος έπαιρνε το όνομα και τα στοιχεία του νεκρού γιου μου για κάτι τέτοιο", είπε. Η Guardian έχει επιλέξει να είναι ψευδές το όνομα Black.
Ο άλλος αξιωματικός, ο οποίος υιοθέτησε την ταυτότητα ενός παιδιού που πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, είπε ότι ήταν συνειδητή η επιλογή του και ότι  οι γονείς θα "εξακολουθούσαν ούτως ή άλλως να βασανίζονται από την θλίψη". Μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας και υποστήριξε ότι οι δράσεις του θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν επειδή ήταν για το "κοινό καλό".
Και οι δύο αξιωματικοί εργάστηκαν για μια μυστική μονάδα που ονομάζεται η Ειδική Δύναμη για τις Διαδηλώσεις (SDS), η οποία διαλύθηκε το 2008.
Ένα τρίτος μυστικός αστυνομικός στο SDS που χρησιμοποιήσε την ταυτότητα ενός νεκρού παιδιού μπορεί να συμβατικά να ονομαστεί ως John Dines. Υιοθέτησε την ταυτότητα του 8χρονου  John Barker, ο οποίος πέθανε το 1968 από λευχαιμία. Η Μητροπολιτιή Αστυνομία δήλωσε: "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε τέτοιες τακτικές".
Υπάρχει μια άποψη ότι η πρακτική της χρησιμοποίησης ταυτοτήτων νεκρών βρεφών μπορεί να έχει σταματήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν τα αρχεία θανάτου ψηφιοποιήθηκαν. Ωστόσο, η υπόθεση που ερευνάται από την Μητροπολοτική Αστυνομία σχετίζεται με μια υποψία για μυστικό αστυνομικό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποίησε ταυτότητα νεκρού παιδιού το 2003.
Η πρακτική αυτή πρωτοεφαρμόστηκε πριν από 40 χρόνια από την αστυνομία για να προσδώσει αξιοπιστία στην ιστορία των  συγκεκαλυμμένων πρακτόρων κατασκοπείας κατά των διαδηλωτών, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα.
Από τότε, δεκάδες αξιωματικοί του SDS, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παρουσιάζονται ως αντι-καπιταλιστές, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και αλλά και βίαιοι ακροδεξιοί, έχουν χρησιμοποιήσει τις ταυτότητες νεκρών παιδιών.
Ένα έγγραφο που εξετάστηκε από την Guardian δείχνει ότι περίπου 80 αστυνομικοί χρησιμοποιήσαν τέτοιες ταυτότητες μεταξύ του 1968 και 1994. Ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερες.
Ο Black είπε ότι πάντα ένιωθε ενοχές όταν γιόρταζε τα γενέθλια των τεσσάρων ετών του οποίου την ταυτότητα πήρε. Ήταν ιδιαίτερη η επίγνωση ότι κάπου οι γονείς του αγοριού θα μπορούσαν να "σκέφτονται τον γιο τους και να τους λείπει". "Είχα συχνά αυτό το πολύ παράξενο συναίσθημα", είπε.
Για να μπορέσει να υιοθετήσει την ταυτότητα αυτή με πειστικό τρόπο, όταν μιλούσε π.χ για την ανατροφή του και για να μπορεί να προσποιείται με επιτυχία, ο Black επισκέφτηκε την πόλη και το σπίτι του νεκρού παιδιού για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.
Ο Βlack, ο οποίος ήταν μυστικός αστυνομικός στη δεκαετία του 1990, δήλωσε πως η τακτική τους ήταν «σχεδόν όπως της Στάζι». Είπε πως οι μυσικοί αστυνομικοί του SDS επισκέφτονταν το σπίτι που υποτίθεται ότι είχαν γεννηθεί για να έχουν μνήμη του κτιρίου.
"Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που πραγματικά είχαν σημασία - η περίεργη μυρωδιά που βγαίνει από τον αγωγό που έχει ήδη σπάσει εδώ και χρόνια, η θέση του Ταχυδρομείου στη γωνία, ο αριθμός των λεωφορείων που μπορεί κάποιος να πάρει για να πάει από το ένα μέρος στο άλλο", είπε.
Ο δεύτερος αξιωματικός του SDS εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χρήση των ταυτοτήτων ήταν για το "κοινό καλό". Αλλά επίσης γνώριζαν ότι οι γονείς δεν είχαν ρωτηθεί,  "Υπήρχαν διλήμματα που πέρασε από το κεφάλι μου», είπε.
Η περίπτωση του τρίτου αξιωματικού, του John Dines, αποκαλύπτει τους κινδύνους που ενέχουν σε αυτή την διαδικασία για τις οικογένειες που δεν γνώριζαν ότι οι ταυτότητες των παιδιών τους είχαν χρησιμοποιηθεί από μυστικούς αστυνομικούς.
Κατά τη διάρκεια που ήταν μυστικός ο Dines είχε μια διετή σχέση με μια ακτιβίστρια πριν εξαφανιστεί από τη ζωή της. Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον φίλο της που είχε εξαφανιστεί, ανακάλυψε το πιστοποιητικό γέννησης του John Barker και προσπάθησε να εντοπίσει την οικογένειά του, χωρίς να γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα ψάχνει για ένα νεκρό παιδί.
Είπε ότι ανακουφίστηκε που ποτέ δεν κατάφερε να βρει τους γονείς του νεκρού αγοριού. "Θα ήταν φοβερό", είπε. "Θα τους φρίκαρε εντελώς να ψάχνει κάποιος ένα παιδί που πέθανε 24 χρόνια νωρίτερα."
Η αποκάλυψη για τη χρήση των ταυτοτήτων των νεκρών παιδιών είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την διαμάχη για την διείσδυση της μυστικής αστυνομίας στις ομάδες διαμαρτυρίας. Δεκαπέντε ξεχωριστές έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2011, όταν ο Mark Kennedy είχε αποκαλυφθεί ως κατάσκοπος της αστυνομίας που είχε κοιμηθεί με πολλές γυναίκες, μεταξύ των οποίων μία που ήταν κοπέλα του για έξι χρόνια.
Την Τρίτη η επιτροπή θα ακούσει τις αποδείξεις από δικηγόρους που εκπροσωπούν τις 11 γυναίκες που μηνύουν την Μητροπολιτική Αστυνομία για ανάπτυξη "βαθιάς προσωπικής" σχέσεις με τους κατασκόπους.
Ο Vaz, δήλωσε πως οι βουλευτές ήταν πλέον πιθανό να ζητήσουν απαντήσεις από την Μητροπολιτική αστυνομία σχετικά με τη χρήση των ταυτοτήτων των παιδιών. «Η δυσπιστία μου για μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από την  μυστική αστυνομί  έχει μετατραπεί σε σοκ ως αποτέλεσμα αυτών των τελευταίων αποκαλύψεων. Είναι σαφές ότι έχουν γίνει ακατάλληλες δράσεις από μυστικούς αστυνομικούς στο παρελθόν. Όμως, αυτό πλέον έχει περάσει σε ένα νέο επίπεδο », είπε.
"Η επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει απαντήσεις από την Μητροπολιτική Αστυνομία, για να μάθουμε γιατί επέτρεψαν να συμβούν αυτές οι ανατριχιαστικές πρακτικές ".

Πηγή Omnia tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.