.

ΣΥΡΙΖΑ για τα άλυτα προβλήματα των αστυνομικών της Θεσσαλονίκη ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ για τα άλυτα προβλήματα των αστυνομικών της Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Με αφορμή πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ερώτηση των Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρη Τσουκαλά και Λίτσας Αμμανατίδου, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα σε όλη την Επικράτεια, αναφορικά με τις καταστρατηγήσεις και τις παρατυπίες της ισχύουσας νομοθεσίας, που διέπει τον οργανισμό της Αστυνομίας. Στόχος της ερώτησης είναι η ουσιαστική πλέον επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί, και όχι απλά η απόσπαση μίας ακόμη τυπικής απάντησης.   

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης : 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό 
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια 

Θέμα: Συνεχόμενες οι καταγγελίες για τα άλυτα προβλήματα των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ.  

Κύριε Υπουργέ, 
        Κατόπιν των πρόσφατων καταγγελιών για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα σε όλη την Επικράτεια, αναφορικά με τις καταστρατηγήσεις και τις παρατυπίες της ισχύουσας νομοθεσίας, που διέπει τον οργανισμό της Αστυνομίας, θα πρέπει ο Υπουργός να δώσει όχι μόνο ακόμη μία απάντηση, αλλά κυρίως να δώσει άμεση λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα. 
Ειδικότερα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σας απέστειλε επιστολή παραπόνων «σχετικά με το ωράριο εργασίας, την "κατάχρηση" στη χρήση των διμοιριών ΥΑΤ και ΥΜΕΤ, αλλά και γενικότερα του προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τις "άσκοπες" μετακινήσεις" που φανερώνουν την έλλειψη του μέτρου και της υπηρεσιακής ισορροπίας στη χρήση των αστυνομικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των διάφορων συγκεντρώσεων, συναθροίσεων και αθλητικών συναντήσεων». Χαρακτηριστικά, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας: 
• Η ανακοίνωση των μέτρων τάξης για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ - ΠΑΟ στο γήπεδο Τούμπας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17/03/2013, απεστάλη μέσω του POL, στα Αστυνομικά Τμήματα, Παρασκευή 15/03/2013 14:18, κατά παράβαση του Π.Δ. 394/2001, που ρητά ορίζει ότι τα μέτρα τάξης από Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης ανακοινώνονται δύο (2) ημέρες νωρίτερα και η υπηρεσία ανακοινώνεται καθημερινά μέχρι την 14:00 για την επόμενη ημέρα και την Παρασκευή μέχρι την 14:00 ώρα για τις ημέρες έως και τη Δευτέρα. 
• Πολλές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, κατά παράβαση του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001, δεν ανακοίνωσαν την υπηρεσία τριημέρου εμπροθέσμως, αλλά μόλις το Σάββατο 16/03/2013. 
• Οι ημερήσιες αναπαύσεις, για τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για το Σαββατοκύριακο αλλά και για την Καθαρά Δευτέρα, δεν τηρήθηκαν σε βάρος των ίδιων των αστυνομικών, ως ανθρώπων και ως εργαζομένων. 
• Το φαινόμενο της προσωρινής μετακίνησης δεκάδων αστυνομικών από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, μεταξύ των Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, αλλά οι μετακινήσεις διμοιριών των ΜΑΤ από και προς τη Θεσσαλονίκη, απλά για τη λήψη μέτρων σε μία εκδήλωση για μία ημέρα, λόγω της εμφάνισης επίσημων προσώπων και ιδιαίτερα του κ. Πρωθυπουργού, και για μία αθλητική συνάντηση, ήσσονος σημασίας, είναι διαδικασία που δείχνει ότι κάποιες Υπηρεσίες, δεν λειτουργούν σωστά ή ότι γίνεται λανθασμένος χειρισμός και εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ κανονικά χρειάζεται απλώς καλύτερος συντονισμός, καταμερισμός και οργάνωση εργασίας. 
• Τέλος, σε πολλές από τις μετακινήσεις δεν τηρούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 100/2003, σχετικά με τη χορήγηση Φύλλου Πορείας και τις προθεσμίες και ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης. 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: 

1. Μήπως λοιπόν γίνεται κατασπατάληση στη διάθεση των αστυνομικών και στις μετακινήσεις τους, που το μόνο τελικά που επιτυγχάνεται είναι η οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημόσιου και η υπέρμετρη κόπωση των αστυνομικών; 
2. Στην προκείμενη περίπτωση, με ποιόν τρόπο προτίθεται να αποκαταστήσει την δεδομένη καταστρατήγηση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τα δικαιώματα των αστυνομικών υπαλλήλων; 
3. Οι Διευθύνσεις δεν θα έπρεπε να σέβονται τους αστυνομικούς ως ανθρώπους, αλλά και ως οικογενειάρχες; Οι τραγικές μειώσεις στους μισθούς των αστυνομικών, μαζί με την υπέρμετρη κόπωση και την ισοπέδωση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης υπηρεσιακού προγραμματισμού, δεν αυξάνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και δεν δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας; 
4. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον; 
     
Οι ερωτώντες βουλευτές 
Τσουκαλάς Δημήτριος 
Αμμανατίδου - (Πασχαλίδου) Ευαγγελία (Λίτσα) 

Το γραφείο τύπου                                                                                    22.03.2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.