.

Έλλειψη ειδικού θαλάμου νοσηλείας κρατουμένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Έλλειψη ειδικού θαλάμου νοσηλείας κρατουμένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου



ΕΡΩΤΗΣΗ
11.03.2013
Προς κ.κ. Υπουργούς
- Υγείας και
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Έλλειψη ειδικού θαλάμου νοσηλείας κρατουμένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”» 


Η απουσία επαρκών υπηρεσιών υγείας σε όλα σχεδόν τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχει σα συνέπεια τη νοσηλεία των κρατουμένων στα πλησιέστερα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, το «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Γ.Ν. και το Πανεπιστημιακό (ΠΑΓΝΗ), εκτός από τα περιστατικά ασθενών κρατουμένων του καταστήματος της Αλικαρνασσού, μεταφέρονται κι όλα τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα κατά τόπους νοσοκομεία του νησιού.
Στο «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Γ.Ν. οι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αφού δεν λειτουργεί ειδικός θάλαμος νοσηλείας κρατουμένων. Το γεγονός αυτό εκτός του ότι επιβαρύνει το έργο της ήδη περιορισμένης δύναμης του τμήματος εξωτερικών φρουρών του καταστήματος Αλικαρνασσού, που επιφορτίζονται με το έργο της φύλαξης των ασθενών κρατουμένων από τις φυλακές όλης της Κρήτης, υποχρεώνει τους κρατούμενους στον περιορισμό τους αποκλειστικά στο κρεβάτι νοσηλείας τους.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαντώντας στην υπ.αρ.5277/01-02-2012 σχετική μας ερώτηση, μας ενημέρωσε ότι είχε ζητήσει «να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης χωροθέτησης ειδικού θαλάμου νοσηλείας κρατουμένων στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο», δεδομένου ότι η υλοποίησή του συνδέεται όχι μόνο με την ασφάλεια του προσωπικού του Καταστήματος Κράτησης Αλικαρνασού, αλλά και του ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών του ως άνω Νοσοκομείου.»
Και των κρατουμένων θα συμπληρώναμε εμείς, δεδομένου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τοπικών κοινωνιών του νησιού.
Επίσης το ίδιο Υπουργείο (αφού το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε ποτέ μέχρι σήμερα) μας ενημέρωνε ότι με αφορμή την ερώτησή μας το Γ.Ν. απάντησε πως υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες ωστόσο «καταβάλλεται προσπάθεια από την Τ.Υ. του Νοσοκομείου για την εξεύρεση χώρου που να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές»
Επειδή μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει και οι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου άμεσα να αντιμετωπιστούν οι δυσκοίες και να δημιουργηθεί  ειδικός θάλαμος νοσηλείας στο Γ.Ν. Ηρακλείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο” ώστε η νοσηλεία των ασθενών κρατούμενων να καταστεί ασφαλής και να περιοριστεί η επιβάρυνση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης;  
    Οι ερωτώντες Βουλευτές

    Κριτσωτάκης Μιχάλης

    Διακάκη Μαρία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.