.

Η Ένωση Αστυνομικών Τρικάλων για τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η Ένωση Αστυνομικών Τρικάλων για τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ


ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

 Tην Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης μας συναντήθηκε στα γραφεία της ένωσης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενο από τον βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Τσουκαλά, την βουλευτή Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη και τον Συντονιστή του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας Τάσο Μαυρόπουλο
, τέθηκαν όλα τα τοπικά  θέματα που απασχολούν τους αστυνομικούς υπαλλήλους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων αλλά και την αποδυνάμωση της Α.Δ. Τρικάλων, λόγω των αποσπάσεων  για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ» στον Έβρο, δόθηκε δε έμφαση μετά και την πρόσφατη απόδραση 11 ποινικών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, στο πρόβλημα της  κράτησης ποινικών και άλλων κατηγοριών κρατουμένων στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών.
Τονίσαμε το γεγονός ότι αυτό που γίνεται είναι κατά παράβαση των νόμων και διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας αφού στην ουσία οι συνάδελφοί μας εκτελούν παράνομες εντολές με την ανοχή των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας.
Από την πλευρά της το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μας διαβεβαίωσε ότι  θα βοηθήσει να βρεθούν λύσεις, για όλα τα παραπάνω θέματα. Από την Ένωση μας εδόθη το παρακάτω υπόμνημα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το αίσθημα ασφάλειας κάθε πολίτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία συνταγματικά προστατευόμενη. Η εξασφάλιση του έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο στην Αστυνομία.

Η έλλειψη σημαντικού αριθμού προβλεπόμενης αστυνομικής δύναμης στην Α.Δ. Τρικάλων (60 αστυνομικοί λιγότεροι από την οργανική δύναμη) με την ταυτόχρονη αύξηση των υπηρεσιακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό και με το πως και που απασχολούνται οι Αστυνομικοί, επιβάλλουν την λήψη μέτρων, έναν αξιόλογο ποιοτικό προγραμματισμό και μια σύγχρονη οργάνωση.

Η δημιουργία νέων υπηρεσιών με την στελέχωσή τους από το ήδη υπάρχον προσωπικό καθώς και η αποδυνάμωση της Α.Δ. Τρικάλων με την απόσπαση εικοσιένα (21) συναδέλφων στον Έβρο στα πλαίσια της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» έρχεται να επιτείνει το όλο πρόβλημα και να αποδυναμώσει συγχρόνως ευαίσθητες και ήδη προβληματικές στη λειτουργία  τους  Υπηρεσίες.

Όλες οι Υπηρεσίες σήμερα στην Α.Δ. Τρικάλων είναι ελλιπείς  από προσωπικό. Δεν μπορούν  πλέον  να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται. Δεν υπάρχει στην περιφέρεια περιπολικό επανδρωμένο με αστυνομικούς με αποτέλεσμα οι κλοπές και οι διαρρήξεις να  αυξάνονται καθημερινώς.

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ

Η  λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών στο Ν. Τρικάλων,  αποτελούσε και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Ε.Α.Υ Τρικάλων. Τώρα πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη ίδρυσής του.

Επί τούτου επισημαίνεται ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα είχε εξ αρχής εκφράσει και εξακολουθεί να εμμένει στις απόψεις του, ότι το μέγιστο αγαθό ενός ευνομούμενου και σύγχρονου Κράτους είναι η παροχή του Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, γεγονός το οποίο αντίκειται στους από πολλών ετών καθορισμένους ρυθμούς λειτουργίας των Υπηρεσιών οι οποίες λόγω της αποστολής του έργου της Αστυνομίας και τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη του προσωπικού, έχασαν τον προσανατολισμό τους,  με αποτέλεσμα την επιφόρτιση του έργου της Αστυνομίας με πάρεργα και όχι μόνο, και την εμφάνιση αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του έργου της.

Στην πόλη των Τρικάλων λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα Καταστήματα Κράτησης και ιδιαίτερα με τροφίμους στους οποίους η δικαιοσύνη αποφάσισε τον εγκλεισμό τους για πολλά έτη.

Ένα τεράστιο πρόβλημα της Α.Δ. Τρικάλων είναι οι μεταγωγές τόσο των κρατουμένων των Δικαστικών Φυλακών Τρικάλων, από και προς τις Δικαστικές Αρχές, Νοσοκομεία, όσο και των οικείων συλληφθέντων, των διερχομένων από το Νομό μεταγόμενων επικίνδυνων κακοποιών και αλλοδαπών, καθώς και την τήρηση της τάξης στους χώρους συνεδριάσεων των δικαστηρίων που λειτουργούν στην έδρα τους και για την φρούρηση των καταδίκων και υποδίκων.
Είναι βέβαιο ότι με τη λειτουργία του τμήματος αυτού, τόσο το  Α.Τ. Τρικάλων το οποίο είναι αρμόδιο για τις μεταγωγές, όσο και οι λοιπές εμπλεκόμενες στις μεταγωγές Υπηρεσίας θα απεμπλακούν από την διενέργεια των μεταγωγών στις οποίες ήταν εγκλωβισμένες και θα προσηλωθούν στον κύριο ρόλο τους.

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι η ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών στο Νομό Τρικάλων θα συνδράμει τόσο στη βέλτιστη λειτουργία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη μεταφορά των κρατουμένων, όσο και στην αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού μας, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η  Α.Δ. Τρικάλων το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε στρατιωτική μονάδα και βρίσκεται συνεχώς σε πεδίο μάχης, δίνοντας ένοπλο αγώνα κατά κακοποιών στοιχείων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις Φυλακές Τρικάλων και τις μεταγωγές κρατουμένων, φυλακές οι οποίες έχουν αφεθεί στο έλεος μνημονιακών πολιτικών αφού η μη ύπαρξη αλεξίσφαιρων σκοπιών, η μη ύπαρξη επαρκούς φωτισμού στην περίμετρο των Φυλακών, η ύπαρξη αρκετών διόδων προσέγγισης και διαφυγής αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιγραφούν εγγράφως, έχουν καταστήσει αυτές εύκολο στόχο, με αποτέλεσμα η με νέα και σκληρότερη μορφή εγκληματικότητα και των κακοποιών στοιχείων που εκφράζουν αυτή να μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστά τους εμπλεκόμενους στη φρούρηση των φυλακών αλλά και τους προστρέξαντες συναδέλφους μας εύκολο και αναλώσιμο κατ’ επέκταση στόχο.

Ως επιστέγασμα των παραπάνω ήρθε η διαταγή του κ. Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να  αποδυναμώσει επιπλέον την Α.Δ. κατά εικοσιένα (21) άτομα, θέτοντας σε κίνδυνο τους εναπομείναντες συναδέλφους μας οι οποίοι θεωρούμε σίγουρο ότι μετά και το τελευταίο περιστατικό θα κληθούν να καλύψουν τα αναφερόμενα παραπάνω κενά και να αναλάβουν επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για την φύλαξη των φυλακών.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να πιέσετε από την πλευρά σας, στην ενίσχυση της Α.Δ.Τρικάλων με ανθρώπινο δυναμικό, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα αφού μια απλή ενημέρωση θα καταδείξει προς εσάς την πραγματικότητα για το πώς και με ποια μέσα οι συνάδελφοί μας υπερβάλουν εαυτό προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις των.

Τέλος, η Ένωση μας σας γνωρίζει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής που επιβάλλεται να συσταθεί εκ των πραγμάτων για την εκπόνηση νέων σχεδίων φρούρησης των φυλακών Τρικάλων αλλά και της αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε προκειμένου να έχετε πληρέστερη εικόνα, σχετικά με τις προτάσεις μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι Αστυνομικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων  και που η Ένωσή μας κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει τόσο στη φυσική όσο και στη πολιτική ηγεσία μας χωρίς όμως μέχρι σήμερα να διαπιστώσουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε  ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες στις Υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί της Α.Δ. Τρικάλων προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη ανάταση του οργανισμού μας, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και η θωράκιση του Αστυνομικού, ζητάμε:

Την ουσιαστική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Νομού, με  βιώσιμες Υπηρεσίες που θα λειτουργούν με ανάλογη οργανική δύναμη (νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών) και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες αστυνόμευσης.

Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός που υπάρχει σήμερα με τη δημιουργία συνεχώς καινούργιων υπηρεσιών κάνοντας αφαίμαξη από τις ήδη ελλειμματικές σε προσωπικό και μέσα υπηρεσίες έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν υπηρεσίες, που λειτουργούν κυρίως στην περιφέρεια με μονοψήφιο αριθμό ατόμων μ’ αποτέλεσμα να αδυνατούν να διαθέσουν περιπολίες και όταν αυτό είναι εφικτό αυτές να επανδρώνονται με ένα αστυνομικό, γεγονός που εκθέτει τον συνάδελφό μας σε ποικίλους κινδύνους ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί σ’ ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που τον καθιστά ως «υπεύθυνο» και την Υπηρεσία αποδέκτη παραπόνων. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απασχόληση του προσωπικού σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια, σε μέτρα τάξης, στα γήπεδα, στη φρούρηση διαφόρων εξεταστικών κέντρων , σε επιδόσεις κλήσεων και άλλα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ  ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί του Νομού Τρικάλων ως επαγγελματίες, με υπευθυνότητα μοχθούν νυχθημερόν προς όφελος της κοινωνίας, αγωνιώντας για το εργασιακό τους παρόν και μέλλον και προσδοκούν να τους φέρονται ως επαγγελματικό οργανισμό. Εξακολουθούν να κυριαρχούν όμως τα προβλήματα της μη εφαρμογής των κανονισμών του Σώματος από τις Διοικήσεις και της καταστρατήγησης των διατάξεων τους στους κύριους κορμούς της Υπηρεσίας μας.
Η μη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Π.Δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» καθώς και η ενασχόληση με πάρεργα από τους αστυνομικούς του Νομού (δικόγραφα, γήπεδα και οι υπερβολές στα συνοδευτικά κ.λ.π.).

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Η ακαταλληλότητα των υπηρεσιακών οχημάτων είναι ένα ακόμη θέμα πρώτης προτεραιότητας διότι συνδέεται με την ασφάλεια τόσο του αστυνομικού όσο και του πολίτη. Τα υπηρεσιακά οχήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, σύμφωνα με όσους τα χρησιμοποιούν καθημερινά, είναι πεπαλαιωμένα και δεν πληρούν κανέναν όρο ασφαλούς οδήγησης. Είναι πέραν της πενταετίας και έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και αυτό διότι πολλά από αυτά δουλεύουν σε 24ωρη βάση, κι όπως έχουμε επισημάνει πάμπολλες φορές είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα τόσο των συναδέλφων Αστυνομικών όσο και των πολιτών.

ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ
Τα κρατητήρια των Αστυνομικών Καταστημάτων δεν έχουν επαρκείς υποδομές να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού με αποτέλεσμα να συνωστίζεται μεγάλος αριθμός κρατουμένων οι οποίοι διαβούν μαζί με τους συναδέλφους μας. Οι ποινικοί κρατούμενοι αλλά κυρίως οι κρατούμενοι για απέλαση παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στα κρατητήρια μ’ αποτέλεσμα να δημιουργείται περεταίρω συνωστισμός σε συνθήκες παντελώς ακατάλληλες για κρατούμενους και προσωπικό μ’ ότι αυτό συνεπάγεται αφού τα αστυνομικά κρατητήρια δεν κατασκευάζονται με προδιαγραφές για μακροχρόνια παραμονή σ’ αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, το ισχύον Π.Δ 141/1991 καταστρατηγείται συστηματικά από τις Υπηρεσίες Σωφρονισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταφέροντας το κόστος των συνεπαγόμενων προβλημάτων για ακόμα μια φορά στο πολύπαθο αστυνομικό προσωπικό.

Ειδικότερα το άρθρο 66 παρ. 6 του ανωτέρου Π.Δ., καθορίζει ως υπεύθυνη και αρμόδια για την προσωρινή φύλαξη των ποινικών κρατουμένων την Ελληνική Αστυνομία για τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο.

Παρά ταύτα, σκανδαλωδώς και παραβιάζοντας κάθε αρχή νομιμότητας, οι Διευθυντές πλείστων Σωφρονιστικών Καταστημάτων επικαλούμενοι διαφόρους λόγους (συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες υπαλλήλων, αρνούνται να παραλάβουν από τις αστυνομικές υπηρεσίες μεταθέτοντας την αυτονόητη αυτή ενέργεια σε απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο. Τα προβλήματα ως εκ τούτου που ανακύπτουν είναι εύλογα και εξόχως σημαντικά, ήτοι:

Α) Απασχόληση μεγάλου αριθμού αστυνομικών σε υπηρεσίες φύλαξης κρατουμένων, την στιγμή που η εγκληματικότητα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ακόμη και ένας επιπλέον αστυνομικός στο δρόμο κρίνεται απολύτως απαραίτητος.
Β) Λόγω των προβλημάτων κράτησης με αυξημένες πιθανότητες απόδρασης, άπαντες οι Διοικητές και τα στελέχη των υπηρεσιών είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι. Περαιτέρω τα υπερφορτωμένα αστυνομικά κρατητήρια τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για μακροχρόνια κράτηση, δε παρέχουν δυνατότητες προαυλισμού ασφαλούς επίσκεψης και άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Γ) Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και στο αστυνομικό προσωπικό που έχει διατεθεί για τη φύλαξή τους. Ένα υπερπλήρες αστυνομικό κρατητήριο αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα η οποία απειλεί το ήδη επιβαρυμένο οικονομικά και θεσμικά προσωπικό μας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας πάνω στο ακανθώδες αυτό θέμα έχει δημιουργήσει τα εύλογα παράπονα πέρα των μελών μας, των ίδιων των κρατουμένων αλλά και των συγγενών αυτών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στην ευόδωση των αιτημάτων μας.

Από την πλευρά μας, σεβόμενοι την υπηρεσιακή, προσωπική και συνδικαλιστική μας αξιοπρέπεια, περιμένουμε λύσεις. Οι διαπιστώσεις πλέον δεν αρκούν.


Αναδημοσίευση απο το Blog της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
http://enwsi-ast-trikalwn.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.