.

Νέος Γ.Γραμματέας στο ΚΚΕ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Νέος Γ.Γραμματέας στο ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το οποίο θα μείνει στην ιστορία, καθώς εκλέχθηκε νέος γενικός γραμματέας του κόμματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η απερχόμενη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ήταν στο τιμόνι του κόμματος από το 1991, συμπληρώνοντας 22 χρόνια.
Ο κ. Κουτσούμπας είναι 52 χρονών, οικονομολόγος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Να σημειωθεί πως υπήρξε για χρόνια διευθυντής του Ριζοσπάστη.
Μετά τα μεσάνυχτα το ΚΚΕ εξέδωσε σχετικά ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».
Η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε 22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος υπερβαίνοντας προ πολλού την μακρά θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη (διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 17 συνεχόμενα χρόνια) και πλησιάζοντας τον χρόνο-ρεκόρ του Νίκου Ζαχαριάδη (ήταν γραμματέας επί 25 χρόνια παρότι από το 1936 έως το 1945 ήταν φυλακισμένος χωρίς όμως να αντικατασταθεί).
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε από καιρό στον Περισσό, είναι το γεγονός ότι το θέμα της διαδοχής επιχειρήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά στελέχη του περιβάλλοντος της «σιδηράς κυρίας» του κόμματος ξέκοψαν τότε κάθε συζήτηση.
Η αλλαγή γενικού γραμματέα στο κόμμα γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυριά της 95χρονης ιστορίας του, σε μία ιστορική στιγμή κατά την οποία το ΚΚΕ έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα, δέχεται σφοδρή κριτική από τους διαφωνούντες και επιπλέον να αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής επιβίωσης, αλλά και συρρίκνωσης της πολιτικής και οργανωτικής του απήχησης.
Σύγχυση επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου για το χρόνο ολοκλήρωσης του 19ου Συνεδρίου, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι ενώ το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Κυριακή θα ολοκληρωνόταν νωρίτερα, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής η οποία ακολούθως θα εξέλεγε το νέο γενικό γραμματέα του κόμματος, όπως και συνέβη τελικώς. Λίγο αργότερα ωστόσο ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ συνεχίζονταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπερψήφισε ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου. Η εισήγηση και το κλείσιμο της ΚΕ του ΚΚΕ υπερψηφίστηκαν ομόφωνα. Η Εισήγηση και το κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) υπερψηφίστηκαν με ένα κατά και ένα λευκό. 
Στη διάρκεια του Συνεδρίου μίλησαν 77 σύνεδροι με χρόνο ομιλίας 12 λεπτά».
Το παρασκήνιο
Η είδηση περί επικείμενης αποχώρησης της Αλέκας Παπαρήγα από το τιμόνι του κόμματος άρχισε να διακινείται από την περασμένη Τετάρτη, με δημοσιεύματα που επικαλούνταν πληροφορίες απότους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και παρελθούσες δηλώσεις της ίδιας της γγ του ΚΚΕ, που «θόλωναν» τα νερά.
Ο κ. Κουτσούμπας ήταν ο επικρατέστερος για τη διαδοχή της, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματα των κ.κ. Μαρίνου και Σοφιανού.
Ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπήρχε ειλικρινής πρόθεση της απερχόμενης γενικής γραμματέως να παραδώσει τη σκυτάλη.
Άλλοι, ωστόσο, ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για «ελιγμό» της κυρίας Παπαρήγα, με στόχο να μετρηθούν οι τάσεις που επικρατούν στα ηγετικά κλιμάκια, στα οποία -παρά την ιδεολογική ταύτιση που παρατηρείται- διαμορφώνονται λεπτές ισορροπίες. 
Τελικά, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι καλύτερα πληροφορημένοι ήταν οι πρώτοι...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.