Έναν χρόνο ακριβώς από το ιστορικό 27% της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και, ταυτόχρονα, τη μεγάλη ευκαιρία που τότε χάθηκε, την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιστρέφει στην πλατεία Συντάγματος. Σε μια μεγάλη, ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: στον "μαύρο" απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων της τρικομματικής κυβέρνησης αφενός, στην πρόταση διεξόδου από την αξιωματική αντιπολίτευση αφετέρου.
Η 17η Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει εν τέλει -όπως ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε μιλώντας "Στο Κόκκινο"- το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης αυτής. Μιας κυβέρνησης που συνεχίζει να κάνει αυτό που κάνει εδώ και έναν χρόνο, εργαζόμενη σκληρά δηλαδή υπέρ των δανειστών, ακόμη και όταν αυτοί παραδέχονται ότι εφαρμόστηκε λάθος συνταγή στο πειραματόζωο.
Η παραδοχή αυτή πάντως είναι μία ευκαιρία που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητά, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, να μάθει τι θα κάνει για το τρέχον πρόγραμμα και αν προτίθεται να το αξιοποιήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Φευ, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πρωθυπουργός που αποφεύγει το Κοινοβούλιο, πόσο μάλλον όταν είναι η ώρα της λογοδοσίας, ένας πρωθυπουργός που τρέμει στην ιδέα μιας τετ-α-τετ αντιπαράθεσης με τον βασικό πολιτικό αντίπαλό του, στη Βουλή ή σε κάποιο τηλεοπτικό πλατό. Γι' αυτό και αναπάντητη παραμένει η σχετική πρόκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις για Δημόσια Διοίκηση - Τοπική Αυτοδιοίκηση...

Παράλληλα όμως με την αξιοποίηση των ολέθριων κυβερνητικών λαθών, ο Αλ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες σειρά ομιλιών ανά τη χώρα -η ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα θα είναι η κορύφωση- σε ρυθμούς που θυμίζουν προεκλογικό 20ήμερο. Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα 10.6 το πρωί θα παραστεί στο Δίστομο, στην 69η επέτειο από τη σφαγή των κατοίκων του, από όπου αναμένεται να απευθύνει, για άλλη μια φορά, το αίτημα καταβολής των γερμανικών οφειλών, και το βράδυ, στο Ναύπλιο. Από εκεί, μαζί με τους Αλέξη Μητρόπουλο, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Κοδέλα θα ξεδιπλώσει το πρόγραμμα για έναν νέο δημόσιο τομέα, τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, η κατάσταση στους δύο αυτούς τομείς είναι τόσο επιβαρυμένη -λόγω Μνημονίων και όχι μόνο όμως-, ώστε απαιτείται "ριζική ανατροπή". Το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., και, ως εκ τούτου, αναποτελεσματικό κράτος, που τώρα μικραίνει στο όνομα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και μόνο, πρέπει να δώσει τη θέση του -σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ- σε ένα αποκεντρωμένο κράτος, σε μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση.

...και παραγωγική ανασυγκρότηση

Και δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, η πρόταση (από ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη) για την παραγωγική ανασυγκρότηση: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει από την πρώτη στιγμή να δώσει αναπτυξιακή πνοή, με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Η τόνωση του πρωτογενούς τομέα (αγροτοδιατροφικός), από κοινού με τα γνωστά ισχυρά χαρτιά της χώρας (τουρισμός, κατασκευές, ναυτιλία), χωρίς όμως να γίνεται αναπαραγωγή του παλαιού μοντέλου, και η μεγαλύτερη έμφαση σε τομείς όπως η ενέργεια και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις. Σε συνδυασμό πάντα με την οπτική ότι όλα θα ξεκινούν και θα καταλήγουν στον άνθρωπο, μπορεί να αντιμετωπισθεί η γάγγραινα της ανεργίας, πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου, για παράδειγμα, δεν θα περιοριστεί, όπως η σημερινή, μόνο στη διάθεση αγρών σε ανέργους, αλλά θα μεριμνήσει να έχουν και τις υποδομές για την καλλιέργειά τους, ενώ θα τους βοηθήσει και στην απορρόφηση των προϊόντων τους. (Τον γενικό συντονισμό όλων των ομάδων που ετοιμάζουν τις θεματικές εκδηλώσεις συντονίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης).
Ενώ και η εβδομάδα που πέρασε ήταν το ίδιο γόνιμη: καθημερινές εκδηλώσεις - ομιλίες του Αλ. Τσίπρα: στη Δραπετσώνα για τα άμεσα μέτρα κατά της φτώχειας, στην Καισαριανή για την υπεράσπιση της συλλογικής μνήμης και τον φραγμό στο κυβερνητικό σχέδιο εκποίησης του Σκοπευτηρίου. Εκτός όμως από την ιστορία αυτού του λαού, η τρικομματική κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί και τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει επίθεση κατά των Φ. Κουβέλη και Ευ. Βενιζέλου που δεν ρίχνουν την κυβέρνηση Σαμαρά για κανένα λόγο εν τέλει. Και ταυτόχρονα, στο πλευρό των κατοίκων της Ιερισσού ενάντια στις "επενδύσεις" που αφήνουν πίσω τους μόνο καταστροφή. Τέλος, στο Παίδων "Αγία Σοφία" για το πλέον αυτονόητο δικαίωμα, αυτό της διασφάλισης δημόσιας υγείας στα παιδιά. Ένα δικαίωμα που δεν είναι αυτονόητο για τη σημερινή κυβέρνηση...

Ο διάλογος με τον 28χρονο

Η μεγαλύτερη, την εβδομάδα αυτή, συγκέντρωση έγινε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Κάτι πάντως που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν περιορίζεται στην εκφώνηση ενός "δεκάρικου", αλλά στη συνέχεια ακούει τους πολίτες, συνομιλεί μαζί τους. Και στη Δραπετσώνα πήραν τον λόγο οι καθημερινοί αγωνιστές των δομών αλληλεγγύης, αλλά και στο Ηράκλειο παριστάμενοι πολίτες. Που, όπως αποδείχθηκε στην πορεία της συζήτησης, κάποιοι είναι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί άλλοι όμως όχι, πήγαν όμως για να σχηματίσουν από πρώτο χέρι άποψη... Με κορυφαία στιγμή του διαλόγου όσα είπε στον Αλ. Τσίπρα ένας 28χρονος πτυχιούχος: "Φεύγω από τη χώρα, δεν άντεξα, δεν τα κατάφερα... Εσείς, όμως, μην συμβιβαστείτε, μη τα εγκαταλείψετε", του ζήτησε. Με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί τον λαό να γίνει συμπαραστάτης στην αυριανή κυβέρνηση. "Μόνοι μας δεν μπορούμε...", ξεκαθαρίζει και υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αυτό που προηγείται τώρα είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Όπως το να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό...



πηγή:ΑΥΓΗ