.

Στα 800 μέτρα από τη φωτιά της 17ης Ιουλίου ξέσπασε η νέα πυρκαγιά ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Στα 800 μέτρα από τη φωτιά της 17ης Ιουλίου ξέσπασε η νέα πυρκαγιά

Ρεπορτάζ: Έλλη Ζώτου

Νύχτα αγωνίας έζησε χθες το βράδυ πάλι η Αττική -ενώ ακόμα κάπνιζαν εκατοντάδες στρέμματα και 6 σπίτια στο Μαραθώνα- όταν ξαφνικά γύρω στις 11 το βράδυ μια μυρωδιά από καμένο ξύλο κατέκλυσε την πρωτεύουσα και λίγη ώρα αργότερα στάχτη έκανε την εμφάνισή της. Η φωτιά αυτή τη φορά είχε ξεσπάσει λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ στη Βαρυμπόμπη και ενώ σε όλη την Αττική έπνεαν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για εμπρησμό, ειδικά όταν συνδυάζεται και με το γεγονός ότι στις 17 Ιουλίου, λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ και με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, είχε εκδηλωθεί φωτιά σε σημείο 800 μέτρα παραλλήλως της χθεσινής εστίας, όπως υπογραμμίζεται από την πυροσβεστική. Έρευνες διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.


Για τις ζημιές της προχθεσινής πυρκαγιάς δεν υπήρχε μέχρι χθες αναλυτική καταγραφή καθώς δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα συνεργεία του δήμου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών στο ΑΠΕ, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή και πρόσθεσε πως οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον δέκα σπίτια με ζημιές και αρκετά αυτοκίνητα καμένα.

Το χρονικό της πύρινης απειλής

Η φωτιά ήταν σε ύφεση χθες λίγο πριν από το μεσημέρι, χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με ζωντανό τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμεναν στην περιοχή για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης. Όλη τη νύχτα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Αρχικά λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα οι φλόγες πλησίασαν το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, στη συνέχεια το Ολυμπιακό Χωριό και λίγο πριν τις 4 προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, ενώ μάχη δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.
Η δημοτική αρχή της Βαρυμπόμπης έδωσε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες που βρίσκονται κοντά και γύρω από την οδό Ορφέως προς τον οικισμό της Αγίας Κυριακής για προληπτικούς λόγους.
Στη φωτιά επιχείρησαν 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, έξι υδροφόρες των ΟΤΑ και πέντε ιδιώτες με βυτιοφόρα. Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέβησαν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ έφτασαν και δυνάμεις από την Κομοτηνή. Επίσης, συνέδραμαν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τουλάχιστον 10 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στο μεταξύ το μέτωπο που είχε απειλήσει την προηγούμενη ημέρα τον Παρνασσό και την Ιτέα στο Σερνικάκι Φωκίδος ετέθη υπό έλεγχο, ενώ νέα δυο μέτωπα, το ένα στη Στύρφακα Φθιώτιδας και στη Βάριανη Φωκίδας, πάνω από τη Γραβιά, απασχόλησαν την πυροσβεστική χθες, τέθηκαν όμως γρήγορα υπό έλεγχο.

N. Δένδιας: Επιφυλακή, περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση

Στο μεταξύ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, χθες προήδρευσε σε σχετική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την οποία δήλωσε πως "στις μισές περίπου πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση" και αναφέρθηκε στη φωτιά της Πάρνηθας ως παράδειγμα ύποπτης ώρας εκδήλωσης.
Ανακοίνωσε επίσης την επαγρύπνηση του κρατικού μηχανισμού μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών και πρόσθεσε πως "για τον ίδιο λόγο αποφασίσθηκε η πλήρης ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας με περιπολίες συνεχείς στα δάση για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τις περιπολίες που πραγματοποιούν οι μοτοσικλετιστές του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς επίσης και με τις περιπολίες που θα τελούν κατά το δυνατόν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων."
Ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων αλλά και πεζών στα περιαστικά δάση από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέτρο που άλλες χρονιές υπενθυμίζουμε ότι ετίθετο σε ισχύ συνήθως νωρίτερα.
"Μετά τα βαριά πλήγματα, που κατάφεραν ο κύριος Δένδιας και οι κυβερνήσεις των Μνημονίων στους μηχανισμούς πρόληψης των πυρκαγιών και στον επιχειρησιακό βραχίονα του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός δεν διστάζει πάνω στα καμένα να προβαίνει σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση των συμβάντων για να καλύψει τα λάθη και τις παραλείψεις και τις καταστροφικές επιλογές του" σχολίασε μεταξύ άλλων το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ.
"Με την ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να αναφέρεται σε εκ προθέσεως εμπρηστές, όταν εκδηλώνονται επανειλημμένα πυρκαγιές μετά τις 11 το βράδυ στην ίδια ερημική περιοχή, κάθε φορά που πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τον ισχυρισμό ότι ο υπουργός προκατέλαβε την έρευνα. Απαγορεύει επίσης στον υπουργό να ζητεί τη συνεργασία των πολιτών για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών! Μία τέτοια ανακοίνωση είναι προφανές ότι δεν χρήζει απάντησης…" απάντησε το υπουργείο.

Ευ. Αποστόλου: Εγκληματική αμέλεια ή οικοπεδοποίηση

«Η επανάληψη κάθε χρόνο σε συχνότητα και ένταση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι, εκτός των επεισοδίων που οφείλονται σε εγκληματική αμέλεια, εκδηλώνονται και πυρκαγιές που στοχεύουν στη οικοπεδοποίησή της. Δυστυχώς η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του αιφνιδιασμένου παρατηρητή χωρίς να κάνει κάτι για να τις αντιμετωπίσει" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστόλου και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να κυρώσει τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί και μετά να ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτουν και να εντοπίσει όλες τις αλλαγές χρήσης εδαφών που έχουν συντελεστεί μετά την ημερομηνία σύνταξης των δασικών χαρτών και να τις κηρύξει, ως έχει συνταγματική υποχρέωση, αναδασωτέες, διαφορετικά συναινεί στην οικοπεδοποίηση του δασικού χαρακτήρα εδαφών.
Ο δε επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Βασ. Τεντόμας, σχολιάζοντας την επιστολή του περιφερειάρχη προς τον πρωθυπουργό για το θέμα μη διάθεσης κονδυλίου από την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Ν. Λέσβου για χρηματοδότηση της Αερολέσχης Μυτιλήνης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες πυρόσβεσης στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, δήλωσε πως θα έπρεπε να απαιτήσει από το υπουργείο Οικονομικών την άμεση έγκριση και ενεργοποίηση της απόφασης του ΓΓΠΠ περί κατανομής των 320.000 ευρώ στις εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη πυροπροστασία.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα

Πολύ υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων), Βοιωτία, Φθιώτιδα (νότια), Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία (Τρίπολη), Λακωνία (Μολάοι), Κυκλάδες, Σκύρο και Χίο.


Η Αυγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.