.

Παιχνίδια στα αποκαΐδια ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Παιχνίδια στα αποκαΐδια

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας


Ο Ν. Δένδιας βρήκε το πυροτέχνημα της απαγόρευσης για να καλύψει τις ελλείψεις σε μέσα

Οι στάχτες από τα καμένα σπίτια και τα δέντρα από το δάσος στους πρόποδες της Πάρνηθας κάπνιζαν ακόμη χθες, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, από το βήμα του εδράνου στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ανακοίνωνε τη συνήθη λύση που φαίνεται να προτιμά η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, θεωρώντας την πανάκεια σε κάθε πρόβλημά της: απαγόρευση.

Με αυτό το επικοινωνιακού τύπου πυροτέχνημα και αδιαφορώντας για τον κίνδυνο κόπωσης των κακοπληρωμένων πυροσβεστών και αστυνομικών, ο υπουργός επιχείρησε να καλύψει τις ελλείψεις σε μέσα, αλλά και την ανυπαρξία σχεδιασμού και προετοιμασίας του συνόλου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες, με τους κακοσυντηρημένους -αν όχι ανύπαρκτους- δασικούς δρόμους, με τα άκοπα ξερά χόρτα να λειτουργούν ως μπαρουταποθήκες και με τις καιρικές συνθήκες να εκτινάσσουν το κίνδυνο πρόκλησης νέων πυρκαγιών στα ύψη, αφού έως αύριο προβλέπεται να πνέουν άνεμοι εντάσεως έως 8 Μποφόρ, το πλέον εύκολο ήταν η απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων και πεζών από τα προαστιακά δάση από τη δύση έως την ανατολή του ήλιου έως και το Σάββατο. Εφόσον μάλιστα κρίνεται απαραίτητο, τα «μέτρα» θα επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το «καινοτόμο» όμως μέτρο εδώ και χρόνια προβλέπεται να λαμβάνεται από τους αρμόδιους φορείς όποτε ο δείκτης επικινδυνότητας μιας περιοχής βρίσκεται στο 4ο επίπεδο.

«Ας γνωρίζει ο κάθε κακόβουλος ότι το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών της πατρίδας μας», υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός στο τέλος της ομιλίας του, στην οποία ευχαρίστησε τους εθελοντές που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, επανέλαβε τη θεωρία του για «11 εκατομμύρια πυροφύλακες», ανακοίνωσε τις περιπολίες αστυνομικών πυροσβεστών και στρατιωτών, και ζήτησε από τους πολίτες να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί» στις δραστηριότητές τους.

Επιβεβαίωσε τις υποψίες

Είχε προηγηθεί ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όταν ανέφερε ότι «οι μισές περίπου πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση», ενώ παράλληλα απέκρυψε ότι οι αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις δεκάδες που συμβαίνουν κάθε μέρα και έχουν εξιχνιαστεί, είναι ελάχιστες. Με τον τρόπο του εξάλλου επιβεβαίωσε τις υποψίες για την προχθεσινοβραδινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη, που ξέσπασε στις 22.48 το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή κι ενώ έπνεαν ισχυροί άστατοι άνεμοι. Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων, στις 17 Ιουλίου και πάλι νύχτα, στις 21.11 συγκεκριμένα, είχε ξεσπάσει ακόμα μία πυρκαγιά στην Πέτρα Βαρυμπόμπης και τότε η τραγωδία είχε αποφευχθεί καθώς οι δυνάμεις δεν ήταν διασκορπισμένες. Προχθές, όμως, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν μοιρασμένες στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, στο Μαρκόπουλο, για να επιτηρούν την πρόσφατη πυρκαγιά, ενώ στις 19.55 ξέσπασε ακόμη μία φωτιά στη Μαυροσουβάλα Ωρωπού, στο ίδιο σημείο που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στις 18.47 την 1η Αυγούστου. Ετσι, μέχρι να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά πήρε διαστάσεις και στο πέρασμά της κατέστρεψε τουλάχιστον δέκα σπίτια. Ευτυχώς, οι πυροσβέστες ανέκοψαν την επέκταση του βόρειου μετώπου και δεν επεκτάθηκε προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και οριοθέτησαν το δυτικό μέτωπο προστατεύοντας την κατοικημένη περιοχή των Θρακομακεδόνων.
Μάνος Τσαλδάρης
 Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.