.

Πυροσβεστικοί Σταθμοί χωρίς πετρέλαιο και ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πυροσβεστικοί Σταθμοί χωρίς πετρέλαιο και ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος



ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
-Οικονομικών




13/12/2013
ΘΕΜΑ: Πυροσβεστικοί Σταθμοί χωρίς πετρέλαιο και ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος
 

-          Λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου, στην οποία το Πυροσβεστικό Σώμα και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, τέθηκαν σε καθεστώς επιφυλακής.
-          Λίγες μόνο μέρες μετά τα τραγικά θανάσιμα συμβάντα που έλαβαν χώρα από τις πλημμύρες στη Ρόδο και στην Αργολίδα.
-          Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, με το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα.
Αποδεικνύεται και στην πράξη ότι για άλλη μια χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα δεν εξαιρέθηκε από τις μεγάλες περικοπές που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, στους προϋπολογισμούς όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, με αποκορύφωμα το σημαντικό περιορισμό κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, προκαλώντας έτσι σοβαρές δυσλειτουργίες σε όλα τα επίπεδα και σοβαρά εμπόδια στην εκπλήρωση της αποστολής του.
Ήδη, με επιστολή της η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου καταγγέλλει την έλλειψη πετρελαίου τόσο στους σταθμούς και τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και στα οχήματα.
Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε περιβάλλον ψύχους αλλά και τα οχήματα να μην μπορούν να κινηθούν σε περίπτωση συμβάντων. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην επιστολή, αρκετές Υπηρεσίες έμειναν μόνο με τα καύσιμα που είχαν τα ντεπόζιτα των οχημάτων και η χορήγηση σε καύσιμα που έγινε τις τελευταίες ημέρες ήταν σχεδόν μηδαμινή. Το ποιό σοβαρό πρόβλημα όμως είναι το θέμα με το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο δεν υπάρχει σταγόνα σε κανένα Πυροσβεστικό Σταθμό ή Κλιμάκιο της Περιφέρειας Ηπείρου και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι κυριολεκτικά να παγώνουν αφού οι περισσότερες Υπηρεσίες βρίσκονται σε ορεινά σημεία και ο χειμώνας έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτές τις περιοχές.
Η έλλειψη πετρελαίου σε συνδυασμό με την κακή κτιριακή κατάσταση που βρίσκονται οι περισσότερες Υπηρεσίες του Σώματος, λόγω παλαιότητας και έλλειψης επαρκούς μόνωσης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ακώλυτη εκτέλεση υπηρεσίας των υπαλλήλων στους πυροσβεστικούς σταθμούς και τα κλιμάκια, ενώ παράλληλα ελλοχεύει σε καθημερινή βάση και ο κίνδυνος επιβάρυνσης της υγείας τους, λόγω των φυσιολογικών χαμηλών θερμοκρασιών.
-          Είναι αδιανόητο για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο είναι κατεξοχήν μηχανοκίνητο σώμα, να μην υπάρχει πετρέλαιο ώστε να κινηθούν τα οχήματα σε περίπτωση συμβάντος, αλλά και τώρα με τον παγετό να μην μπορούν να βάζουν σε λειτουργία ποίο συχνά τα οχήματα ώστε να μην παγώνουν οι μηχανές τους.
-          Είναι αδιανόητο για το Πυροσβεστικό Σώμα, ως ο κατ’ εξοχήν επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές και κατά τη χειμερινή περίοδο (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, απεγκλωβισμός ατόμων, κλπ.).
-          Είναι αδιανόητο για το Πυροσβεστικό Σώμα να μην βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.
-          Είναι αδιανόητο για το Πυροσβεστικό Σώμα να καταντήσει να ζητιανεύει και πετρέλαιο εκτός των ελαστικών, αναζητώντας χορηγούς κατά τα πρότυπα της παρέλασης, για να κινηθεί και να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, γιατί δημιουργείται και θέμα μείωσης της ασφάλειας του πολίτη αλλά και του ίδιου του κράτους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
·         Ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση επίλυση του θέματος του πετρελαίου κίνησης στην Περιφέρεια της Ηπείρου αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο;
·         Ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση επίλυση του θέματος του πετρελαίου θέρμανσης στην Περιφέρεια της Ηπείρου αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο;



 

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:
Το ακριβές κονδύλι που διατέθηκε για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και τα Κλιμάκια σε όλη την Ελλάδα για το έτος 2013 και τα           προϋπολογισθέντα για το 2014.


Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
 
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Τσουκαλάς
Όλγα Γεροβασίλη
Μαρία Διακάκη
Χρήστος Μαντάς
Κωνσταντίνος Μπάρκας
Στάθης Παναγούλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.