.

Τι σημαίνει η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των στρατιωτικών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τι σημαίνει η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των στρατιωτικών



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε στρατιωτικούς και προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας είναι μια θετική είδηση για όσους φορούν στολή ,μετά από τέσσερα δραματικά χρόνια περικοπών και απαξίωσης.
Όχι δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τα χρήματα που τους πήρε από την τσέπη με μεγάλη άνεση και αδιαφορία για τις επιπτώσεις.

Όχι δεν είναι απαραίτητο καν να υπακούσει στην απόφαση που θα ανακοινωθεί επισήμως σ΄ ένα τρίμηνο. Προσέξτε το αυτό. Απρίλιο με Μάϊο αναμένεται η ανακοίνωση η οποία λέει θα προσδιορίζει και “το μέγεθος της αντισυνταγματικότητας”. Δηλαδή αν είναι λίγο ή πολύ αντισυνταγματικά τα όσα υπέστησαν οι στρατιωτικοί. Υπάρχουν και πληροφορίες για ανακοίνωση σ΄ ένα μήνα. Εξαρτάται από τα εκλογικά σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν είμαστε νομικοί, δεν ασχολούμαστε καν με το δικαστικό ρεπορτάζ αλλά έχουμε την τύχη να μπορούμε να μιλάμε με πολύ καλούς συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια αυτό το ρεπορτάζ . Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε μια “γκουρού” του δικαστικού ρεπορτάζ η οποία με την εμπειρία της μας εξηγεί:

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για άλλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είχαν προσφύγει σ΄ αυτό με το ίδιο ερώτημα αντισυνταγματικότητας ήταν σχεδόν πάντα αρνητικές.
•Η διαρροή της απόφασης δεν είναι ασυνήθιστη αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί κανόνα για τον τρόπο που λειτουργεί το ΣτΕ. Με απλά λόγια δεν είναι τυχαία.

•Η απόφαση λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να δώσει “κάτι” στους στρατιωτικούς. Τους τα “λύνει” για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες στις οποίες δεν θα δώσει. Και βέβαια δεν θα λείψουν αυτοί που θα παρουσιάσουν τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας πάλι …ως προνομιούχους.

“Πολιτικά” η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα ότι οι εκλογές δεν απέχουν και πολύ. Και πάντως ότι είναι σίγουρα πολύ ψηλά στην αντζέντα της κυβέρνησης. Η εκλογική της δεξαμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας έχει επικίνδυνα αδειάσει . Και το να μπορέσει “κάτι” να δώσει αποτελεί τελευταία ευκαιρία για να κρατήσει όσες εκλογικές εφεδρείες της έχουν απομείνει σ΄ αυτούς τους χώρους.


Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μειώσουμε την σημασία της απόφασης του ΣτΕ . Ελπίζουμε σε τρεις μήνες -εκεί περί το Μάϊο που πολλοί μιλούν για εκλογές- το μέγεθος της αντισυνταγματικότητας το οποίο θα αποφασίουν να είναι μεγάλο. Και η επιστροφή χρημάτων στους στρατιωτικούς ανάλογη. Καλό όμως είναι να είμαστε όλοι μας λίγο υποψιασμένοι . Δεν βλάπτει.

onalert


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.