.

«Κοχλάζουν» οι φυλακές της χώρας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Κοχλάζουν» οι φυλακές της χώρας


Διαμαρτυρίες κρατουμένων με αποχή από τα συσσίτια και απεργίες πείνας - Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα κελιά και αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές
Αφορμή η ίδρυση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό αλλά και το κόψιμο των αδειών σε ειδικές κατηγορίες κρατουμένων οι οποίοι μέσα στον Απρίλη θα μεταφερθούν στην "ελληνική εκδοχή του Γκουαντανάμο" όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι έγκλειστοι τις νέες αποκαλούμενες τύπου Γ, φυλακές.
Ηδη οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με κρατούμενους σε διάφορες φυλακές της χώρας (Κορυδαλλό, Δομοκό, Κέρκυρα) να αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους, με αποχές από τα συσσίτια αλλά και με απεργίες πείνας (φυλακές Τρικάλων).
Μια δίωρη μάλιστα καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα στον Κορυδαλλό στο πρωινό άνοιγμα των κελιών, γεγονός που μαθεύτηκε αμέσως και σε άλλες φυλακές, παρολίγον να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
«Ο τρόπος που χειρίζονται τα πράγματα ρίχνει λάδι στην φωτιά αντί να κατευνάζει τα πνεύματα. Αν συνεχίσουν έτσι δεν θα μπορέσει κανείς να ελέγξει τις εξελίξεις. Δεν θέλουμε εξέγερση όμως δεν γίνεται να περνάνε τέτοια βάρβαρα νομοσχέδια. Εχουμε εδώ ανθρώπους που τόσα χρόνια δεν δημιούργησαν πρόβλημα και τώρα θα τους στείλουν στην απομόνωση ,χωρίς άδειες», έλεγε χαρακτηριστικά στο theTOC.gr κρατούμενος των φυλακών Δομοκού, πολύ γνωστός βαρυποινίτης και πρόσωπο με επιρροή μέσα στις φυλακές.
Τελικά βέβαια σε ότι αφορά τις σημερινές εξελίξεις στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως έγινε γνωστό αργότερα η καθυστέρηση οφειλόταν σε εξονυχιστικό έλεγχο που έγινε σε όλα τα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού.
Ενας προληπτικός έλεγχος που είναι βέβαιον ότι συνδέεται με το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στις φυλακές και κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιές συμπεριφορές θα ξεσπάσει τις επόμενες ημέρες. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε σε σωφρονιστικά καταστήματα από τα οποία εκτιμάται από τις αρχές ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εξεγέρσεις, με πρωτοστάτες συγκεκριμένους κρατούμενους, όπως παλιούς ποινικούς που ελέγχουν την κατάσταση αλλά και τους αποκαλούμενους "νεοτρομοκράτες", έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα - κρυφά και φανερά- μέτρα ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις περιορίστηκαν στα γεγονότα που σημειώθηκαν ενώ οι κρατούμενοι απέστειλαν κι ένα κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο καλούν τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τις φυλακές καθώς όπως προειδοποιούν «σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στη αδικία και τη στέρηση των δικαιωμάτων μας».
Σε σωφρονιστικά καταστήματα από τα οποία εκτιμάται από τις αρχές ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εξεγέρσεις, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα - κρυφά και φανερά- μέτρα ασφαλείας
Στο ίδιο κείμενο οι κρατούμενοι εκφράζουν την αποστροφή τους για την "ειδική κατηγοριοποίηση μας σε 3 τύπους (Α,Β,Γ)" για το γεγονός ότι «οι κρατούμενοι τύπου Γ στερούνται το δικαίωμα για άδεια και περιορίζονται τα επισκεπτήρια και η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα" , για τα "ειδικά κελιά της απομόνωσης» αλλά και για το ότι «η αστυνομία αποκτά μόνιμη θέση μέσα στις φυλακές (έλεγχος κελιών, μεταφορά κρατουμένων στο εσωτερικό της φυλακής κ.α) με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες που δεν αναγράφονται ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Χαρακτηρίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο "φασιστικό" και ζητούν μεταξύ άλλων «να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην άδεια που στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας ( μόνο το 2-3% των κρατουμένων δεν επιστρέφουν)».
«Τα κονδύλια για την κατασκευή - μετατροπή των φυλακών υψίστης ασφαλείας -προτείνουν- να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση συνθηκών κράτησης ( ελλείψεις συσσιτίου, θέρμανση, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης)».
Υπενθυμίζεται ότι στις επίμαχες φυλακές θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.
Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές εξαιρούνται από το καθεστώς της άδειας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για τα προαναφερόμενα αδικήματα θα "φιλοξενούνται" υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας . Η κράτηση τους θα μπορεί να παρατείνεται επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ( πχ βιαιοπραγίες) ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.
Οι ήδη καταδικασμένοι
Από την "φιλοξενία" στον Δομοκό και την απαγόρευση των αδειών δεν εξαιρούνται και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές πράξεις και έχουν ήδη εκτίσει σε άλλη φυλακή τα δέκα χρόνια της ποινής τους. Θα μεταφερθούν και αυτοί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και για τη συνέχιση της κράτησης τους στο κατάστημα Γ’ για ακόμα δύο χρόνια θα αποφαίνεται εντός εξαμήνου ο Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Μετά την πάροδο της διετίας η κράτησή τους στο κατάστημα Γ’ τύπου μπορεί να παρατείνεται, για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών κάθε φορά. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση έχει γίνει για τους καταδικασμένους για την υπόθεση της17Ν που παραμένουν στη φυλακή και οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια κάθειρξης.

#thetoc.gr
της Κατερίνας Κατή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.