.

Φυλακές υψίστης ασφαλείας ή εξοντώνοντας στο όνομα του ''σωφρονισμού'' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Φυλακές υψίστης ασφαλείας ή εξοντώνοντας στο όνομα του ''σωφρονισμού''

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσμα στην κινητοποίηση ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την Παρασκευή 28/3, στις 18:00 στα Προπύλαια


  

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Οι φυλακές σε όλη τη χώρα βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακό σημείο. Ο υπερπληθυσμός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η θέρμανση ή ακόμα και η σίτιση των κρατουμένων δεν θυμίζουν σε τίποτα μια ευρωπαϊκή χώρα. Στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού επικρατούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατροί δεν έχουν προσληφθεί ακόμα, ενώ η λεγόμενη αποσυμφόρηση δεν πραγματοποιήθηκε.


Κι όμως, αντί της ευρείας αποποινικοποίησης ελαφριών αδικημάτων, της θέσπισης εναλλακτικών μέτρων ως προς την κράτηση και της ουσιαστικής αντιμετώπισης των τραγικών συνθηκών κράτησης, που βρίσκονται σε πλήρη γνώση του υπουργού, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αντί να σταματήσει να εξοντώνει ανθρώπους στο όνομα του “σωφρονισμού”, το υπουργείο προβαίνει στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, την επιβολή ειδικών συνθηκών περιορισμού και τελικά την περιστολή κάθε δικαιώματος των κρατουμένων. Στη λογική αυτή, εισάγεται μια νέα έννοια κρατούμενου για τον οποίο δημιουργείται μια πειθαρχική φυλακή μέσα στη φυλακή, στην οποία θα κρατούνται ακόμα και υπόδικοι, κατά παράβαση κάθε έννοιας τεκμηρίου αθωότητας, ενώ για τη φρούρηση αυτής της φυλακής συστήνεται ειδική υπηρεσία της αστυνομίας. Το νομοσχέδιο δεν κρατά κανένα πρόσχημα: σκοπός του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, αλλά η κοινωνική και ηθική απομόνωσή τους: όχι ο σωφρονισμός, αλλά η εκδίκηση, η τιμωρία, η πλήρης εξόντωση.

Το έγκλημα στις φυλακές του Μαλανδρίνου, και οι συνθήκες χάους που δημιουργήθηκαν με τη δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου από κρατούμενο, θα έπρεπε να κινητοποιήσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αντί να δικαιώσουν τις επικρατούσες ακροδεξιές πεποιθήσεις, που θέλουν τη σκλήρυνση του τιμωρητικού “σωφρονισμού”, δηλαδή περισσότερο αγριανθρωπισμό, θα έπρεπε να προβληματίσουν για τα όρια αυτού του σαδιστικού “σωφρονισμού” και τις οριακές καταστάσεις που εγκυμονεί σε καθημερινή βάση για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι είναι απολύτως επείγουσα μια ευρεία αποποινικοποίηση για ελαφριά αδικήματα και, την ίδια στιγμή, η ενίσχυση των εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέσων. Θεσπίζοντας ειδικές συνθήκες κράτησης, και καταργώντας θεσμούς όπως η άδεια, που αποδεδειγμένα λειτουργούν προς όφελος της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην καθημερινότητα κρατουμένων και σωφρονιστικών, η κυβέρνηση ακολουθεί μια συνταγή αποτυχημένη, που δημιουργεί χάος και ανθρώπινα ερείπια. Θα μας έχει απέναντί της.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην κινητοποίηση ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την Παρασκευή 28/3, στις 18:00 στα Προπύλαια. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.