.

''Συννεφιασμένη Κυριακή'': Σαν σήμερα οι ναζί μπαίνουν στην Αθήνα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

''Συννεφιασμένη Κυριακή'': Σαν σήμερα οι ναζί μπαίνουν στην Αθήνα

   

Στις 27 Απριλίου του 1941 τα πρώτα ναζιστικά στρατεύμετα μπαίνουν στην Αθήνα. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός Χέρμαν φον Σέφεν ενημερώνεται από την Επιτροπή των Αρχών της πόλης ότι η Αθήνα είναι ανοχύρωτη. «Aι Aθήναι εκηρύχθησαν ανωχύρωτος πόλις. Aντίστασις δεν θα προβληθεί. Aι Aθήναι εκηρύχθησαν ανωχύρωτος πόλις...».

 

Η προσωρινή Γερμανική Διοίκηση εγκαθίσταται για λίγο στο ξενοδοχείο» Μεγάλη Βρετανία». Γερμανικό απόσπασμα ανεβαίνει στην Ακρόπολη, και υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς , υψώνει την σημαία με το αγκυλωτό σταυρό. Μέχρι τις 30 Απριλίου ολόκληρη η ηπειρωτική χώρα θα τεθεί υπό κατοχή.



Σχεδόν αμέσως ο ελληνικός πληθυσμός αρχίζει να αναζητεί τρόπους αντίστασεις. Πρώτη πράξη, το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης στις 30 Μαϊου του 1941, από δύο νεαρά αγόρια: τους φοιτητές Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 θα ιδρυθεί το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

Τα ναζιστικά στρατεύματα παρέμεινα στην Αθήνα έως τις 12 Οκτωβρίου του 1944. 

#left.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.