Η κρισιμότητα των στιγμών και τα διλήμματα της συγκυρίας που έχει μπροστά του κάθε πολίτης στην ευρωπαϊκή κάλπη του Μαΐου υπογραμμίζονται στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τονίζεται ακόμη η σημασία της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθαρίζεται πως θέση του κόμματος είναι: "Να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρόσχημα να σώσουμε το ευρώ να οδηγήσουμε στην καταστροφή της χώρας".

"Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η στιγμή για να πούμε: "δεν πάει άλλο"!" αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκλογές. "Καλούμε την κοινωνία που στενάζει να φωνάξει δυνατά αυτό που βιώνει, αυτό που πραγματικά αισθάνεται: ένα μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να στείλει με την ψήφο της ρητή εντολή προς την ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής: ΦΥΓΕΤΕ! Να δώσει θετική ψήφο στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για μια σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής προκοπής, χωρίς μνημόνια και ταπεινωτική εποπτεία" σημειώνεται.
"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να αντιπροσωπεύσει την άλλη Ευρώπη" αναφέρεται ακόμη. "Να τεθεί επικεφαλής της πανευρωπαϊκής μας προσπάθειας. Να εκφράσει την αμφισβήτηση, τη ριζοσπαστική κριτική και την εναλλακτική πρόταση. Η επιλογή αυτή συσπειρώνει τις δυνάμεις μας και δίνει νέα πνοή στον αγώνα που δίνουμε από κοινού και ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης" τονίζεται.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το νόμισμα υπογραμμίζεται: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει".
Αναλυτικά, η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές 2014 με τίτλο "Για την ανατροπή στην Ελλάδα. Για τη θεμελίωση μιας άλλης Ευρώπης" έχει ως εξής:
"ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑ TH ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μάς θέτουν το ιστορικό καθήκον να υπηρετήσουμε έναν μεγαλειώδη αγώνα· έναν αγώνα που θα φέρει την ανατροπή και τη νέα εποχή στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα, δημοκρατική Ευρώπη.
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η στιγμή για να πούμε: "δεν πάει άλλο"!
Με την ψήφο μας στέλνουμε ηχηρά μηνύματα, δρομολογούμε θετικές εξελίξεις.
Καλούμε γυναίκες και άνδρες, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες, αγρότες, τη νεολαία, τον κόσμο της επιστήμης και του πολιτισμού. Καλούμε όλους όσοι βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται από τα χτυπήματα της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων, στο όνομα μιας αδιανόητης πειθαρχίας με μόνο στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των δανειστών, των ισχυρών της Ευρώπης, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, όλους όσοι υποβάλλονται σε αμέτρητες θυσίες χωρίς, αντίκρισμα χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Καλούμε την κοινωνία που στενάζει να φωνάξει δυνατά αυτό που βιώνει, αυτό που πραγματικά αισθάνεται: ένα μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Να στείλει με την ψήφο της ρητή εντολή προς την ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής: ΦΥΓΕΤΕ!
Να δώσει θετική ψήφο στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για μια σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής προκοπής, χωρίς μνημόνια και ταπεινωτική εποπτεία.
Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού.
Να υπερψηφίσει την άλλη Ευρώπη, τη δική μας Ευρώπη, αυτή της εργασίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της προοδευτικής ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία. Την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισμού.
Να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για να σταματήσει η πορεία εξαθλίωσης.
Να γυρίσει την πλάτη στην καλλιεργούμενη απάθεια και αποχή που βοηθούν αποκλειστικά και μόνο τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης: χωρίς την ενεργή δράση των πολιτών καμιά δυνατότητα αναγέννησης του τόπου δεν μπορεί να υπάρξει.

Λαοί της Ευρώπης ενωθείτε!

Οι ισχυροί της Ευρώπης επέλεξαν την Ελλάδα ως το πειραματόζωο για την εφαρμογή της πλέον ακραίας, αντιλαϊκής πολιτικής. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου μεταμορφώνουμε την Ελλάδα από πείραμα σε υπόδειγμα για εναλλακτικούς δρόμους πολιτικής προς όφελος των λαών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, προκαλούμε ντόμινο θετικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τους λαούς όλης της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να αντιπροσωπεύσει την άλλη Ευρώπη. Να τεθεί επικεφαλής της πανευρωπαϊκής μας προσπάθειας. Να εκφράσει την αμφισβήτηση, τη ριζοσπαστική κριτική και την εναλλακτική πρόταση. Η επιλογή αυτή συσπειρώνει τις δυνάμεις μας και δίνει νέα πνοή στον αγώνα που δίνουμε από κοινού και ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι η στιγμή να αναδειχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


Η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και η δομή της Ε.Ε. έχουν μετατρέψει τη σημερινή Ευρώπη σε ένα υπερσυντηρητικό μόρφωμα που καταδυναστεύει τη ζωή των λαών της.
Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει πια καμία σχέση με το μοντέλο σταθερής εργασίας, ισχυρών κοινωνικών εγγυήσεων, αξιοπρεπών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλληλεγγύης και οικολογικής ευαισθησίας, το μοντέλο που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά μέσα από την πάλη των εργαζομένων. Από τον συναινετικό καπιταλισμό έχουμε περάσει στον ολοκληρωτικό νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και στη θεοποίηση της αγοράς. Το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συρρικνώνονται δραματικά, ενώ ακυρώνεται συστηματικά το κοινωνικό κράτος σε ολόκληρη την Ένωση και γενικεύονται εκτεταμένες ζώνες επισφάλειας, ευκαιριακής εργασίας και φτώχειας.

· Η σημερινή Ε.Ε., υπό την ηγεμονία της συντηρητικής γερμανικής κυβέρνησης, έχει μετασχηματιστεί σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ακραία νεοφιλελεύθερη νομισματική και οικονομική περιοχή. Μια περιοχή που συνθλίβει τις αδύναμες χώρες και αυξάνει σημαντικά την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε κάθε της γωνιά, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 10% του πληθυσμού της καρπώνεται πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πλούτου. Η κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Στις χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια, η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους πήρε τη μορφή κοινωνικού προγκρόμ.

· Η νέα ΟΝΕ, με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, με τους κανονισμούς εποπτείας και τιμωρίας των κρατών που αντιμετωπίζουν ελλείμματα και υψηλό χρέος και με τον αυστηρό έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών και της μακροοικονομικής πολιτικής, έρχεται ως το απαραίτητο θεσμικό συμπλήρωμα αφενός του προηγούμενου μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας και, αφετέρου, της εισόδου του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ασφυξία στις πιο αδύναμες χώρες, εξοβελίζει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής πολιτικής ανάπτυξης και διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαρκούς ομηρίας τους.

· Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει καταντήσει «πουκάμισο αδειανό». Έχει δημιουργηθεί ένα πολυδαίδαλο και συγκεντρωτικό σύστημα λήψης αποφάσεων, με την κυριαρχία της γερμανικής κυβέρνησης, που εκτοπίζει τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, το οποίο συντηρεί και αναπαράγει την ανισοτιμία μεταξύ των κρατών μελών. Οι θεσμοί και οι αποφάσεις είναι άτεγκτοι όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους ή τα αδύναμα κράτη αλλά απόλυτα ελαστικοί υπέρ των πολυεθνικών, των τραπεζών και των ισχυρών κρατών.

- Η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της Ε.Ε. και η λιτότητα που επιβάλλει περικοπές στο κοινωνικό κράτος, επιδεινώνουν περαιτέρω τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας (με δραματική ένταση, σε χώρες όπως η Ελλάδα), συντελούν στην αύξηση της βίας κατά των γυναικών και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις θεσμικές και ουσιαστικές κατακτήσεις που κέρδισαν οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα τελευταία χρόνια, με την στρατηγική της Λισαβόνας και, στη συνέχεια, με τη στρατηγική της δεκαετίας («ΕΥΡΩΠΗ 2020»), έχει επιλεγεί ως στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού της Ε.Ε. με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Ενός ανταγωνισμού στηριγμένου στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του κόστους εργασίας που δημιουργεί από τη μια μεριά τεράστια πίεση στα εργατικά δικαιώματα σε όλη την ευρωπαϊκή ενδοχώρα και, από την άλλη, έναν νέο, ακόμη πιο άνισο καταμερισμό εργασίας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας. Αυτός ο καταμερισμός είναι που υποβαθμίζει τις χώρες του Νότου, εξομοιώνοντάς τις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο την υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης διά της «καλύτερης αξιοποίησης» του κεφαλαίου, με όρους άγριου καπιταλισμού και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
· Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι εμπορικές συμφωνίες, όπως η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ και Ε.Ε. - Καναδά, που συνιστούν επίθεση στις κοινωνίες της Βόρειας Αμερικής και της Ε.Ε. Στόχος τους είναι η άρση των ρυθμιστικών εγγυήσεων και ελέγχων στην επιχειρηματική δραστηριότητα από τη μεριά των κρατών, παρέχοντας έτσι καθεστώς ασυλίας στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και απόλυτη προστασία των κερδών τους. Ο χαρακτήρας αυτών των συμφωνιών καταργεί εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικά κεκτημένα, περιβαλλοντικά πρότυπα, υπονομεύοντας εντέλει την ίδια τη Δημοκρατία.
· Στο νέο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του πολυπολικού κόσμου, η Ε.Ε., ως ιμπεριαλιστική δύναμη, εμπλέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχειρώντας να επεκτείνει την επιρροή της. Στρατιωτικοποιείται, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη - όπως άλλωστε καταδεικνύουν η παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και η χωρίς προσχήματα στήριξη της Ε.Ε. στο νέο αντιδραστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.

- Σε αυτό το περιβάλλον η νέα γενιά αδυνατεί να δει το μέλλον της. Η νεολαία βρίσκεται από το ξεκίνημα της κρίσης στο στόχαστρο των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ε.Ε.. Η υψηλότατη ανεργία των νέων μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτές του Νότου. Υπό την απειλή της ανεργίας, η εργασιακή επισφάλεια με παράβαση κάθε εργασιακού δικαιώματος γίνεται κανόνας. Η νεολαία λειτουργεί μάλιστα σαν πολιορκητικός κριός, προκειμένου να επεκταθεί αυτό το καθεστώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, οι νέοι δέχονται σκληρή επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, η οποία επιστεγάζει την πλήρη αντίθεση των κυρίαρχων ευρωπαϊκών πολιτικών με τις ανάγκες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Με λίγα λόγια έχει δομηθεί ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα, που διοικείται αντιδημοκρατικά και άκρως συγκεντρωτικά, προς όφελος των ισχυρών. Μία Ευρώπη ενάντια στους λαούς. Μία Ευρώπη που, μαζί με τους αγώνες σε κάθε χώρα, παραμένει ένα πεδίο σκληρής ταξικής και πολιτικής πάλης. Μία Ευρώπη που πρέπει να επαναθεμελιωθεί με μεγάλες ανατροπές και ρήξεις, στο θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με πρωταγωνιστές τους λαούς της, τους εργαζόμενους και τα μαζικά κινήματα.

Η Ελλάδα πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού

Στη χώρα μας, επί 4 χρόνια εφαρμόζεται ένα σχέδιο διαρκούς υπερχρέωσης, ταπείνωσης, παραβίασης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και παρακμής της χώρας. Το μνημόνιο εμφανίστηκε ως σωτηρία αλλά ήταν η καταδίκη της χώρας. Η χρεοκοπία του κράτους ύστερα από μια σαραντάχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε χρεοκοπία των νοικοκυριών, των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Επιλέχθηκε μια πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που ανέτρεψε στην κυριολεξία τη θέση και τον τρόπο ζωής του κόσμου της εργασίας. Η τεράστια ανεργία, η φτώχεια, η δραματική ύφεση, η μεγάλη απώλεια εισοδήματος, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και των συλλογικών δικαιωμάτων, τα φορολογικά χαράτσια, το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, συνδυάστηκαν με την έξαρση των ανισοτήτων και την αναδιανομή πλούτου και δύναμης σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπονομεύτηκε όχι μόνο το επίπεδο ζωής των εργαζομένων, αλλά και το μέλλον και η δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας.

Αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας
Τα Μνημόνια, όπως και όλοι οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών εταίρων και των υμνητών τους, ήταν από την αρχή, όπως άλλωστε αποδείχτηκε παρπλανητικά και καταστροφικά. Ο τερατώδης πολυνόμος -νέο μνημόνιο- που πρόσφατα υπερψηφίστηκε, αποτελεί μνημείο παράδοσης της ελληνικής οικονομίας στις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, τα διαπλεκόμενα με το κράτος οικονομικά συμφέροντα, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους τραπεζίτες. Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση μιας ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ίδια στιγμή που αποτελεί την τελευταία πράξη μιας πλήρως απονομιμοποιημένης κυβέρνησης, η οποία υπονομεύει πλήρως την παραγωγική βάση της χώρας και οδηγεί στην "κινεζοποίηση" τους Έλληνες εργαζόμενους.
Είναι πια κοινή πεποίθηση ότι τα μνημόνια δεν τροποποιούνται, δεν διορθώνονται: ακυρώνονται. Τα μνημόνια καταργούνται και στη θέση τους εφαρμόζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Το χρέος, η Ε.Ε. και η "Πολιτική του Σοκ και Δέους"
Η πολιτική των Μνημονίων εγκαινίασε μια νέα περίοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Η χώρα μας αντιμετωπίστηκε ως ιδιαίτερη περίπτωση και ως πειραματόζωο παρά το γεγονός ότι η κρίση δανεισμού και χρέους αφορούσε όλη την Ευρώπη. Το ΔΝΤ δεν έφερε μόνο τεχνογνωσία, αλλά κυρίως πολιτική "σοκ και δέους", με την Ε.Ε. να αποδεικνύεται ακόμη πιο αντιλαϊκή. Η Ε.Ε. χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως μέσο για να διασώσει το ΕΥΡΩ και τις Γαλλο-γερμανικές τράπεζες και για να δημιουργήσει –κυρίως με ευθύνη της Γερμανίας- ένα σιδηρόφρακτο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλες τις χώρες. Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες παραβιάσεις του κοινοτικού κεκτημένου, ο ελληνικός λαός αντιμετωπίστηκε σαν παρίας, ενώ η δήθεν αλληλεγγύη ήταν στην πραγματικότητα μια πολιτική εκβιασμών και μια οικονομική και πολιτική ομηρία, η οποία μεταφέρθηκε κατόπιν στις άλλες χώρες που υπέγραψαν μνημόνια.

Η πλούσια δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

Η πολυδιάστατη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη τον έχει καταστήσει μια πολιτική δύναμη βαθύτατα διεθνιστική. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη ενωτικών δράσεων τόσο μέσα στους υπερεθνικούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και εκτός, στα κινήματα των λαών της Ευρώπης - και όχι μόνο. Η δράση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπορείες, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και πρόσφατα το Alter Summit έδωσαν στον κόσμο της Αριστεράς το παράδειγμα μιας διεθνιστικής δράσης κοινωνικά γειωμένης και ταυτόχρονα ενωτικής και πλουραλιστικής. Παρά τις μικρές δυνάμεις μας, το προηγούμενο διάστημα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αναδείξαμε δεκάδες σοβαρά προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα και, ταυτόχρονα, όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Με τη δράση μας, στο πλαίσιο της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), συμβάλαμε ώστε να διαμορφωθεί πιο καθαρή εικόνα για όσα συντελούνται στη χώρα μας και στην E.E. Ενεργοποιήσαμε δυνάμεις ώστε το πρόβλημα των συνεπειών από τις παρεμβάσεις της Τρόικας και από το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να καταστεί το κεντρικό πρόβλημα των λαών της Ε.Ε. Εργασθήκαμε για την ανάδειξη της αντιδημοκρατικής λογικής που διέπει τα μη αιρετά (δηλαδή ανεξέλεγκτα) όργανα και θεσμούς της Ε.Ε. και των λειτουργιών τους.

Αναδείξαμε:
• Τις παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος από την Τρόικα.
• Τη δουλικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο μνημόνιο και την εποπτεία της χώρας.
• Την επιλεκτική ερευνά για τη διακίνηση βρόμικου χρήματος μόνο για την Κύπρο.
• Το κλείσιμο της ΕΡΤ.
• Τον κοινωνικά άδικο και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της νέας "Οικονομικής Διακυβέρνησης".
• Την ανάγκη για ελάφρυνση του Ελληνικού Χρέους.
• Τις μεθοδεύσεις για χρεοκοπία και πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.
• Την παράνομη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ για όσους δεν πληρώνουν το "χαράτσι".
• Την πλήρη έλλειψη ελέγχου των πολυεθνικών στην Ελλάδα.
• Τις μεθοδεύσεις της Γερμανίας που ξεφορτώθηκε τα ελληνικά ομόλογα (για να προχωρήσουμε κατόπιν στην "αναδιάρθρωση" του χρέους).
• Την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στα επιδόματα, τα δώρα, την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
• Το κουκούλωμα του σκανδάλου της SIEMENS.
• Την παρέμβαση του Radenmacher για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ.
• Την πρωτοβουλία Μπαρόζο και Κομισιόν που άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στα μεταλλαγμένα.
• Την ανάγκη αποζημιώσεων στους αγρότες, θύματα της κρίσης και του μνημονίου.
• Τις επιπτώσεις από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η καταγραφή αυτή είναι ένα μικρό μέρος των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, αλλά και μέρος από τη συνολική μας δράση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Με το Kόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (KEA) κατορθώσαμε να συνενώσουμε σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο για την Ευρώπη δεκάδες πολιτικά κόμματα και οργανώσεις. Διευρύναμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή μας σε όλα τα κινήματα των λαών της Ευρώπης και στηρίξαμε τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των πλατειών σε μια σειρά χώρες. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των συνδικάτων, την πανευρωπαϊκή απεργία, καθώς και την πανευρωπαϊκή ημέρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών της Ευρώπης σε ελεύθερες και ασφαλείς αμβλώσεις, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΕΑ.
Από τη συνολική μας δράση μαζί και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ήχησε το συμβολικό σύνθημα που έγινε κίνημα και εκφράζει την αλληλεγγύη των λαών στο ελληνικό λαό: "Είμαστε όλοι Έλληνες".
Διευρύναμε με το ΚΕΑ, αλλά και αυτόνομα, τις σχέσεις μας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο του "Foro SaoPaolo", όπως επίσης με τις χώρες και τα κινήματα των λαών της ξεχωριστά.
Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με την Εναλλακτική Αριστερά της Αφρικής, με την Αριστερά των χωρών των BRICS, την Αριστερά των Αραβικών χωρών και με δυνάμεις της Αριστεράς στις χώρες Βαλκανικής.

Η πρότασή μας για τη σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής προκοπής

Η κυβέρνηση της αριστεράς σε συνεργασία με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μπορούν να κάνουν παρελθόν την τετραετία οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης που οδήγησε τη χώρα δεκαετίες πίσω και απαξίωσε το ανθρώπινο κεφάλαιό της.
Στη χώρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα προγράμματα ανάπτυξης, αύξησης του όγκου της εργασίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης με πρωταγωνιστές τον δημόσιο τομέα, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη συνεργατική, κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τις αυτοδιαχειριστικές πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγική βάση. Απαιτείται γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, αποκατάσταση της ρευστότητας και  ρύθμιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών μέσα από ένα δημόσιο, κοινωνικά ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση της δημόσιας διοίκησης με δημοκρατικό μετασχηματισμό, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, η ανατροπή του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και πάνω απ' όλα η αποκατάσταση της δημοκρατίας με την καθιέρωση θεσμών εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαδικασιών πολιτικής συμμετοχής.
Τέλος, θεμελιώδης είναι η αξιοποίηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή για στη νέα πορεία της χώρας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άμεσων στόχων (προοδευτική ανάπτυξη, συρρίκνωση της ανεργίας, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) είναι η ακύρωση των Μνημονίων και της πολιτικής λογικής που τα επιβάλλει, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση του χρέους, το οποίο είναι απεχθές σε ένα μέρος του και μη βιώσιμο: χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του αποκλείεται να ανασάνει η χώρα.
Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.

Αγωνιζόμαστε να χτίσουμε σε νέα θεμέλια μια άλλη Ευρώπη

Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. απαιτεί τη δημιουργία μεγάλων κινημάτων και πολιτικών πρωτοβουλιών ρήξης με το υφιστάμενο αντιλαϊκό οικοδόμημα, ενάντια στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του πολέμου.

Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για:

Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης. Λύση στο ουκρανικό ζήτημα με όρους δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Κατάργηση των βάσεων των ΗΠΑ και τα πυρηνικά όπλα! Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ευρώπη θεσμικά και πολιτικά ικανή να πρωτοστατήσει στον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του Ο.Η.Ε., καθώς και των  άλλων διεθνών  οργανισμών, να οικοδομήσει νέες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις γειτονικές, στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Αφρικανική Ήπειρο.

Ευρώπη κοινωνική, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τη σύνταξή τους. Ευρώπη στην οποία η Παιδεία και η Υγεία θα είναι κοινωνικά αγαθά με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη χάραξη των στρατηγικών κατευθύνσεων της παραγωγής οι άνθρωποι που δουλεύουν και δημιουργούν και όχι, όπως σήμερα,  οι διοικήσεις των τραπεζών και οι κάθε λογής κερδοσκόποι.

Ευρώπη οικολογική, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη, αλλά θα είναι κριτήριο για την παραγωγή και την κατανάλωση. Ευρώπη που θα προστατεύει τα φυσικά τοπία και τους οικισμούς της, που θα απαγορεύει τη μεταφορά οικολογικών προβλημάτων σε άλλες χώρες και θα αποκλείει τη χρήση μεταλλαγμένων. Ευρώπη στην οποία η ενέργεια θα παράγεται δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ευρώπη χωρίς πυρηνικά εργοστάσια.

Ευρώπη στην οποία ο πολιτισμός αποτελεί βασικό αξιακό στοιχείο ταυτότητας. Όπου το πολιτιστικό αγαθό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, καλλιεργείται και διανέμεται στους ευρωπαϊκούς λαούς ως δημόσιο αγαθό που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη. Η πολυπολιτισμική συμβολή κάθε ευρωπαϊκής χώρας και κουλτούρας και ο λειτουργικός αλληλοσυσχετισμός και σεβασμός όλων των πολιτισμικών κύκλων, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη. Ευρώπη με Δημόσια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που θα δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης όλων των απόψεων, των ιδεών και των μορφών τέχνης και πολιτισμού.
Ευρώπη φεμινιστική, στην οποία τα δικαιώματα των γυναικών στη ζωή, στη δουλειά και στην πολιτική εκπροσώπηση δεν θα είναι κενό γράμμα. Όπου η ισότητα των γυναικών δεν θα είναι η πρόφαση για την κατάργηση των γυναικείων κοινωνικών κατακτήσεων. Όπου η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία, την οικογένεια, την κοινωνική και πολιτική ζωή θα προωθείται συνεχώς μέσα από πολιτικές που θα στοχεύουν ταυτόχρονα στην καταπολέμηση των πατριαρχικών αντιλήψεων και την ανατροπή των στερεοτύπων για τους ρόλους των φύλων. Ώστε να παγιωθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των γυναικών και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες στη βάση του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο που δεν θα εκβιάζει τις φτωχές χώρες, αλλά θα μεταφέρει πόρους για την καταπολέμηση της φτώχειας και θα συμβάλει στο αίτημα της διαγραφής των χρεών των φτωχών χωρών. Που θα συμπεριφέρεται ανθρώπινα στους μετανάστες και πρόσφυγες. Στην οποία δεν θα υπάρχουν άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» και χωρίς ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ευρώπη δημοκρατική, χωρίς τον άτυπο νόμο του ισχυρού. Που καθορίζει τις πολιτικές της χωρίς ανεξέλεγκτα στεγανά, όπως είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευρώπη στην οποία κανείς δεν θα φοβάται ότι τον παρακολουθούν. Χωρίς τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Ευρώπη χωρίς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, της οργάνωσης, των απεργιών, του απόρρητου των επικοινωνιών. Χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Ευρώπη στην οποία δεν θα επιβάλλονται Συνθήκες και Σύμφωνα χωρίς να κρίνουν οι λαοί. Όπου οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας στα κράτη μέλη και στην Ένωση θα ενισχύονται, αντί να αφυδατώνονται. Όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ουσιαστικά δικαιώματα ελέγχου και αποφασιστικό λόγο για την πολιτική της Ένωσης.

Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ακροδεξιά φασιστική και ναζιστική βία. Που θα ανακόψει τη μισαλλόδοξη ρητορεία που καλλιεργείται πάνω στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και οδηγεί, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε αύξηση της επιρροής των φασιστικών/ναζιστικών μορφωμάτων, ακόμη και στη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Ευρώπη Σοσιαλιστική. Η Σοσιαλιστική Ευρώπη, θα υπάρξει μόνο ως αποτέλεσμα της μαζικής, δημοκρατικής δράσης των κινημάτων, των πολιτών και των λαών της και της ριζικής αλλαγής των συσχετισμών στις χώρες μέλη, εις βάρος του κεφαλαίου και των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Μιας αλλαγής που θα αναδείξει τις δυνάμεις της εργασίας και την Αριστερά σε ηγετικές δυνάμεις της κοινωνίας. Γι' αυτόν τον σκοπό χρειάζεται η συμπαράταξη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο: κομμάτων, κοινωνικών κινημάτων, κινήσεων, ομάδων, αριστερών διανοουμένων και καλλιτεχνών, ώστε να ανθίσει η σκέψη και η κουλτούρα της Αριστεράς.

Η Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί

· Άμεσο τερματισμό της πολιτικής λιτότητας.
· Μεγάλη ενίσχυση των πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη.
· Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με στόχο τη ρύθμιση και την απομείωσή του, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού με όρους ανάπτυξης.
· Ακύρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών μνημονίων, καθώς επίσης των Συνθηκών και των κανονισμών από το Μάαστριχτ μέχρι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν μετατρέψει την ΟΝΕ σε  ζώνη γερμανικής επικυριαρχίας.
· Ακύρωση της σημερινής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και επανασχεδιασμό της, με τρόπο που θα εξασφαλίζει τη σύγκλιση των οικονομιών, θα διασφαλίζει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, θα εξισορροπεί τις εσωτερικές νομισματικές ανισορροπίες.
· Δημοκρατικό έλεγχο και ριζική αλλαγή του ρόλου και του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί απευθείας τα κράτη και να θέτει άλλα κριτήρια και προτεραιότητες στη νομισματική πολιτική -μεταξύ των οποίων το κριτήριο της περιορισμένης ανεργίας και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
· Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ και δραστική αύξηση των μεταβιβάσεων στα πιο αδύναμα κράτη, στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής.
· Άμεσο τερματισμό της ολιγαρχικής μορφής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Σημαντική ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νομοθετικό και ελεγκτικό πεδίο, καθώς και του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Ισχυροποίηση του θεσμού των  δημοψηφισμάτων, εξασφάλιση της θεσμικής ενίσχυσης των οργανώσεων εργαζομένων και των κοινωνικών οργανώσεων σε αντίθεση με την αδιαφανή πρακτική lobbying που κυριαρχεί. Αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών. Ουσιαστική τροποποίηση και νομοθετική κατοχύρωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
· Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί στην Ε.Ε. και διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους και όλες. Αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τη σύνταξή τους. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη ισότητα των φύλων σε αμοιβές, παροχές, ασφάλεια και συντάξεις. Διεκδικούμε τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων των γυναικών. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της επισφάλειας, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εξάλειψη της μαύρης εργασίας. Απαγόρευση των μαζικών απολύσεων. Πλήρης κάλυψη των ανέργων. Το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση μισθού παραμένει επίκαιρο, περισσότερο παρά ποτέ.
· Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Υποστήριξη των δημόσιων αγαθών. Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία ανοιχτή στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με δωρεάν πρόσβαση για όλους και όλες, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, ποιοτικές δημόσιες δομές φροντίδας και μέριμνας για παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
· Το δικαίωμα της απεργίας, οι θεσμοί εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν περιορίζονται από τα εθνικά σύνορα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που υποτάσσουν τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς, πρέπει να ανατραπούν (συντονισμός αγώνων, νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ).
· Άμεσα μέτρα ενάντια στο μισθολογικό, κοινωνικό, φορολογικό και περιβαλλοντικό ντάμπινγκ, που αποτελεί σήμερα άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο ανταγωνισμός κρατών και περιφερειών για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ο μηχανισμός για την αμφισβήτηση των κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων.
· Εναρμόνιση του φορολογικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα περιλαμβάνει: αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά κέρδη, έντονα προοδευτική φορολογία εισοδήματος, έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων», κατάργηση των έμμεσων φόρων για τα είδη πρώτης ανάγκης και αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των πρώτων, προγράμματα δημόσιων επενδύσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Οι πρόσθετοι πόροι για τα τελευταία μπορούν να εξασφαλιστούν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από τη γενναία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και από φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, της πολυτελούς κατανάλωσης.
· Προστασία του εισοδήματος των αγροτών με άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της ριζικής αναθεώρησης της ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και της οικολογικής αγροτικής παραγωγής. Προστασία της ορεινής και νησιωτικής αγροτικής παραγωγής.
· Εφαρμογή εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ελληνικό Σύνταγμα, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η έννοια της νησιωτικότητας.
· Τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αποτροπή της τραπεζικής ενοποίηση, υπό τους όρους που έχουν αποφασιστεί. Απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση και τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων με κριτήριο την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.
· Μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αναμορφώσει την οικονομία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής κατανάλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ισχυρού δημόσιου χρηματοπιστωτικού τομέα, με έλεγχο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Υποστηρίζουμε μια παγκόσμια ρύθμιση των χρηματαγορών, που προϋποθέτει την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής κίνησης των κεφαλαίων, την κατοχύρωση ειδικής φορολόγησης (φόρος τύπου Tobin), αλλά και τη ρύθμιση των χρεών του Τρίτου Κόσμου. Ταυτόχρονα, προϋποθέτει την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων που επιτρέπουν τη μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή του πλούτου.

Υποστηρίζουμε: τη μετάβαση του σημερινού ενεργειακού προτύπου που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σεβασμό στο εκάστοτε τοπικό οικοσύστημα. Την ενίσχυση του σιδηροδρόμου στις μεταφορές. Τον δραστικό περιορισμό των ρυπογόνων μεταφορών και μετακινήσεων. Μέτρα στήριξης της βιολογικής αγροτικής παραγωγής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση και την υπεραλίευση, των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και των φυσικών και πολιτιστικών τοπίων από τη γιγάντωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Υποστηρίζουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και να επανακτήσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος τις επιχειρήσεις ενέργειας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Υποστηρίζουμε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την ανακύκλωση στην πηγή, τη μεταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής από τα βραχύβια αγαθά σε επισκευάσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα αγαθά μακράς διάρκειας.

Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ισότητας των φύλων και διεκδικούμε μέτρα που προωθούν την ισότητα αμοιβών και επαγγελματικής εξέλιξης ανδρών και γυναικών, την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την στήριξη των θυμάτων, την εγγύηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δικαίωμα στη δωρεάν, ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας, άμβλωση και αντισύλληψη.

Υποστηρίζουμε την προώθηση πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των εξουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, για ουσιαστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με τον σύνθετο χαρακτήρα του. Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα της εποχής μας είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους καθιστώντας τους θύματα πολέμων ή στερώντας τους τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Επιδιώκουμε την αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την ευρωπαϊκή κοινωνική και οικονομική συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υποαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας. Κατάργηση των συμφωνιών «Δουβλίνο ΙΙ» και «Δουβλίνο ΙΙΙ», καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη. Κατάργηση των πολιτικών αποτροπής, που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο, και των μεσαιωνικών κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι γέννημα της ανάγκης και δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με βίαια μέτρα. Υποστηρίζουμε μία πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ταυτόχρονα μια παγκόσμια αναδιανεμητική οικονομική πολιτική υπέρ των φτωχών χωρών.

Ελληνικέ Λαέ

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, νέες και νέοι, γυναίκες και άνδρες,
αλλάζοντας αποφασιστικά το συσχετισμό των δυνάμεων μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξεκινήσουμε τη νέα μας πορεία.
Αυτός είναι ο λόγος που το σχέδιο της Αριστεράς αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των λαών της Ευρώπης.
Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που δίνουμε την ίδια μάχη.
Η μεγάλη ευθύνη και τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Πρόεδρος μας, Αλέξης Τσίπρας, συμβολίζει την ενότητα των λαών της Ευρώπης. Ενότητα που ξεπερνάει τα όρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μπορεί να μετατραπεί σε ένα παλλαϊκό Ευρωπαϊκό Κίνημα.
Όλοι μαζί να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμη μας.
Η μεγάλη μας δύναμη πρέπει να αναπτυχθεί μέσα στα κινήματα και τους φορείς των εργαζομένων, της νεολαίας, των δυνάμεων της διανόησης, στα πανεπιστήμια, στους ανθρώπους της τέχνης, στο κίνημα γυναικών και το φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα των ΑΜΕΑ και τα κινήματα των LGBTQ.

Συντονίζουμε την δράση της αριστεράς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το μήνυμα μας να φτάσει παντού:

Λαοί της Ευρώπης Ενωθείτε
Για την ανατροπή στην Ελλάδα, για την θεμελίωση της άλλης Ευρώπης".