.

Αρθρο -φωτιά του Economist για τη δολοφονία στο Φέργκιουσον: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν «στρατιωτικοποιήσει» την αστυνομία ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Αρθρο -φωτιά του Economist για τη δολοφονία στο Φέργκιουσον: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν «στρατιωτικοποιήσει» την αστυνομία

                          Αρθρο -φωτιά του Economist για τη δολοφονία στο Φέργκιουσον: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν «στρατιωτικοποιήσει» την αστυνομία


Στις 9 Αυγούστου ο Ντάρεν Ουίλσον, ένας αστυνομικός στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο αφροαμερικανό Μαίκλ Μπράουν.
Δύο ημέρες μετά τον πυροβολισμό, η ειδική ομάδα, γνωστή ως SWAT ή αλλιώς οι ειδικοί όπλων και τακτικής κλήθηκαν να βοηθήσουν καθώς διαδηλωτές είχαν μαζευτεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον. Παρ'όλο που η
διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, οι άνδρες της ειδικής ομάδας έφτασαν ενδεδυμένοι και εξοπλισμένοι σαν να θα πήγαιναν σε πόλεμο, φορούσαν μάσκες φυσικού αερίου και κρατούσαν μεγάλα ρόπαλα.
Τις ημέρες που ακολούθησαν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε τεχνικούς καναλιού ενώ ελεύθεροι σκοπευτές στόχευαν άοπλους διαδηλωτές και περιπολούσαν τους δρόμους μιας μικρής πόλης στο Μιζούρι με οχήματα που θύμιζαν Βαγδάτη.
Φαίνεται ότι οι καιροί που οι αστυνομικοί είχαν απλώς ένα περίστροφο έχουν περάσει προ πολλού και κάπως έτσι εγείρεται το παρακάτω ερώτημα: Τι συνετέλεσε και οι αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ είναι τόσο καλά οπλισμένες;
Κάθε χρόνο το Κογκρέσο περνάει έναν εθνικό νόμο με τον οποίο καθορίζεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας. Το 1990 στον απόηχο μιας απότομη αύξησης βίας επιτράπηκε στο Υπουργείο Άμυνας να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες καθώς κρίθηκαν «κατάλληλα για χρήση σε δραστηριότητες καταπολέμησης των ναρκωτικών».
Το 2001 και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο οποίο από το 2002 μέχρι τι 2011 έχουν εκταμιευθεί πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.
Επιπλέον, το πρόγραμμα «1033» επιτρέπει στο Υπουργείο Άμυνας τη διανομή του πλεονάσματος του εξοπλισμού στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών διαπίστωσε ότι η αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 1 εκατομμύριο που ήταν το 1990 σε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια το 2013.
Γιατί η ομάδα SWAT, αρμόδια για αποστολές υψηλού κινδύνου, ασχολείται με υποθέσεις ρουτίνας ;
Από το 1980 η ειδική ομάδα SWAT αυξάνεται με 50.000 άνδρες κάθε χρόνο. Αυτή η τεράστια αύξηση των παραστρατιωτικών αστυνομικών δυνάμεων συμβαίνει ενώ τα επίπεδα βίαιης εγκληματικότητας έχουν μειωθεί και ενώ η εν λόγω ομάδα είναι αρμόδια για να επιλύει υψηλού κινδύνου καταστάσεις.Πλέον η ομάδα SWAT έχει καταλήξει να ασχολείται με υποθέσεις ρουτίνας, συχνά με καταστροφικές συνέπειες.
Οι κακότεχνες επιδρομές της ομάδας SWAT έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους
Ο δημοσιογράφος Radley Balko, έχει γράψει ένα βιβλίο που αφορά στην αστυνομική στρατιωτικοποίηση αναφέροντας πως τουλάχιστον 50 αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή του από τις κακότεχνες επιδρομές της ομάδας SWAT.
Τ0 58% των Αμερικανών πολιτών θέλουν να σταματήσει η στρατικοποίηση της αστυνομίας
Οι Αμερικανοί πολίτες, φαίνεται πως έχουν βαρεθεί με αυτού του είδους τις τακτικές. Μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο δείχνει ότι το 58% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η υπόθεση της «στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας» έχει πάει «πολύ μακριά».
Ο Rand Paul, ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Κεντάκι και πιθανός υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός του για το 2016, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι είναι πλέον καιρός να «αποστρατιωτικοποιηθεί η αστυνομία».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.