Πόσα γνωστά και πόσα άγνωστα περιστατικά αστυνομικής ρατσιστικής βίας, διαφθοράς και συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή έφερε τελικά στο φως το πόρισμα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων; Ποια είναι τα συμπεράσματα;
Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε έναν χρόνο μετά, αποκαλύπτοντας πτυχές του πορίσματος των "αδιαφθόρων της ΕΛ.ΑΣ." που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα εφετών Ισ. Ντογιάκο και τις ανακρίτριες Ιω. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου τον περασμένο Απρίλιο και το οποίο έχει στα χέρια της η "Α".
 

Πώς έγινε η έρευνα των αδιαφθόρων

Τόσο στα δικαστικά έγγραφα όσο και στο πόρισμα που είχε παρουσιάσει ο τότε διοικητής του Εσωτερικών Υποθέσεων, βλέπουμε ότι η έρευνα κινήθηκε με βάση γνωστές καταγγελίες -οι περισσότερες είχαν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ τριών μόνο εκπροσώπων μεταναστευτικών κοινοτήτων και τριών δημοσιογράφων, για τις οποίες λίγο ώς πολύ, εξαιτίας ακριβώς της δημοσιότητας, είχε ήδη κινηθεί κάποια ποινική ή πειθαρχική διαδικασία. Άλλες πηγές της έρευνας ήταν όσα ήδη είχε ερευνήσει και γνώριζε το Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία και το πώς είχε αυξηθεί από την στιγμή που η Χ.Α. άρχισε να λαμβάνει θέσεις σε αυτοδιοίκηση και κοινοβούλιο την οποία πρώτη είχε δημοσιεύσει η "Αυγή". Τότε, τόσο η αστυνομία όσο και το υπουργείο, είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν, μετέπειτα όμως τη χρησιμοποίησαν.
Στις άγνωστες επιθέσεις και πηγές πληροφόρησης μπορούμε να προσθέσουμε τις ρηματικές διακοινώσεις των πρεσβειών του Μαρόκου και της Λιβυής για κακοποίηση πολιτών τους από αστυνομικούς.
Τα "ειδικά πρωτόκολλα" εναντίον της διαφθοράς που είχαν επιστρατεύσει για την έρευνα, τότε όπως είχε πει ο Π. Στάθης, είναι όπως προκύπτει από τα έγγραφα οι έρευνες σε τμήματα, κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, και στους φοριαμούς των αστυνομικών! Τα αποτελέσματα πενιχρά ενώ από αυτά είναι αξιοσημείωτες οι γνωστές υποθέσεις του διοικητή του Τ.Α. του Αγ. Παντελεήμονα και ενός φρουρού του Γ. Γερμενή. Για διασυνδέσεις με τη Χ.Α. ερευνήθηκαν όλοι οι φρουροί των βουλευτών της Χ.Α. και κάποιοι αστυνομικοί που καταγγέλθηκαν είτε μέσω ανώνυμου τηλεφωνήματος είτε μέσω δημοσιεύματος.
 

Αστυνομικός εκθείαζε τη Χ.Α. σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μετά τον φόνο Φύσσα

Μια τέτοια καταγγελία έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτή ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στο Α.Τ. Καλαμαριάς φαίνεται ότι ήταν εκπαιδευτής σε γυμναστήρια μελών της Χ.Α. καθώς και ότι σε εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη εκθείασε τη δράση της Χ.Α. λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα.
 

Καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας συλληφθέντα ύστερα από κακοποίηση

Καταγράφεται επίσης καταγγελία ότι συλληφθέντας μετανάστης ο οποίος κρατούνταν στο Α.Τ. Τρικάλων αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από τον 3ο όροφο έπειτα από κακοποίηση από αστυνομικό και προσβολές σχετικά με τη θρησκεία του.
 

Έρευνες της μιας κατάθεσης

Εξαιρετικά ενδιαφέρων είναι και τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνεται η έρευνα μετά από κατάθεση ενός αστυνομικού, κυρίως στα Α.Τ. της επαρχίας ή ο τρόπος με τον οποίο κατέπεσε καταγγελία συνηγόρου Πακιστανών στο Α.Τ. Αχαρνών ότι δεν είχε καταγραφεί στις καταθέσεις τους ότι επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση. Οι τρεις εκ των τεσσάρων μηνυτών μεταναστών απελάθηκαν ενώ σύμφωνα με το έγγραφο "δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις αστυνομικών δεδομένου ότι οι μηνυτές ανέφεραν συμπληρωματικά ότι οι δράστες έβριζαν τις χώρες καταγωγής τους ενώ αρχικά το περιστατικό δεν αναφέρθηκε ως ρατσιστική επίθεση". Για την ιστορία, ο ένας δράστης είχε ταυτοποιηθεί.
 

Καμία έρευνα στην Κρήτη!

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι παρότι το πόρισμα καταγράφει περιστατικό που αναφέρεται στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Ρατσιστική βία κατά το οποίο ομάδα 8 ατόμων εξαπέλυσε ρατσιστικές επιθέσεις το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου του 2013 στα Χανιά, για μια εκ των οποίων οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ούτε ζήτησαν τα στοιχεία του θύματος, ούτε κατέγραψαν το περιστατικό, δεν διενεργήθηκε καμία έρευνα σε καμία αστυνομική υπηρεσία της Κρήτης. Δυστυχώς μόλις προ δύο εβδομάδων, στις 10 Σεπτεμβρίου, ανάλογη καταγγελία έρχεται ξανά από την Κρήτη και τα Χανιά, με το ίδιο ακριβώς modus operandi τόσο για την ομάδα των δραστών -που αυτή τη φορά χαρακτηρίζονται ως "δύο γνωστοί στα Χανιά νεοναζί της Χρυσής Αυγής"- όσο και για τους αστυνομικούς που δεν εμφανίστηκαν ποτέ παρά την κλήση.
 

Μια κουλτούρα αστυνομικής παραβατικότητας που δεν βλέπουν οι "από πάνω"

Θυμίζουμε τις τότε τις ανακοινώσεις του αρχηγείου και του Εσωτερικών Υποθέσεων περί "εστιών αστυνομικής ανομίας" ή, σύμφωνα με τη διατύπωση της αστυνομίας, ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς εντοπισμένης σε συγκεκριμένες μάλιστα γειτονιές, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, η Ομόνοια, η Κυψέλη, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς.
Το πόρισμα δεν διαπίστωνε "συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα", ούτε τη συγκρότηση "'πυρήνων' ή (αδιαφανών) 'φραξιών' ή παρασυνταγματικών πόλων στην Ελληνική Αστυνομία". Διαπίστωνε όμως την ίδια ώρα "σταγονίδια αστυνομικής ανομίας", θα λέγαμε, σε πολύπαθες περιοχές όπου "ανθεί" και δρα η Χρυσή Αυγή π.χ. Αγ. Παντελεήμονας, Πειραιάς. Χαρακτηριστικά, ο Π. Στάθης είχε πει "οι νέες τάσεις αποκαλύπτουν και αστυνομικούς δράστες που θυματοποιούν τρίτα πρόσωπα για ίδιον όφελος και δραστηριοποιούνται σε μικρές ομάδες για να 'προστατευτούν' μεταξύ τους".
Οι συγκεκριμένοι δηλαδή επίορκοι μπορεί να μην είναι αποδεδειγμένα χρυσαυγίτες, ωστόσο εκμεταλλεύονται την αστυνομική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, υιοθετώντας πρακτικές που ενισχύουν ουσιαστικά τόσο την εγκληματικότητα όσο και τη Χρυσή Αυγή.
Πρακτικές που περιγράφονται στο πόρισμα από τον όρο "ακραία αστυνομική συμπεριφορά" και αφορούν ουσιαστικά ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ δεν αποκλείεται, όπως δείχνουν κάποιες υποθέσεις, να εμπεριέχουν και ποινικά αδικήματα, π.χ. εκβιασμούς μεταναστών για πώληση λαθραίων τσιγάρων ή προσαγωγές μεταναστών χωρίς χαρτιά των οποίων τα ψώνια κατάσχονται χωρίς να συναχθεί σχετικό έγγραφο. Η τελευταία περίπτωση αφορά περιστατικό που συνέβη στο Α' Α.Τ. Περιστερίου.
Δηλαδή, παρά την προσπάθεια του διοικητή του Εσωτερικών Υποθέσεων να αποδείξει ότι δεν διαπιστώνουμε θεσμικό ρατσισμό στο σύνολο της αστυνομίας, αυτό που καθίσταται φανερό είναι ότι ανιχνεύεται θεσμικός ρατσισμός σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αναμεμειγμένος και με καθαρή παραβατικότητα.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παραδοχή ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν χαίρουν μεγάλης "ορατότητας" από τους διοικούντες, με συνέπεια θα λέγαμε να διατηρείται η κουλτούρα αυτή και να αποδεικνύει ότι υπάρχουν ομάδες επιόρκων αστυνομικών που αυτενεργούν και παρανομούν... αόρατοι. Έτσι εξηγείται και η κατάταξη ανά υπηρεσία για ακραία αστυνομική συμπεριφορά στην οποία τα ΜΑΤ φιγουράρουν" όγδοα, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και την Άμεση Δράση -όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.- να κατέχουν τα πρωτεία. Η δράση των ΜΑΤ είναι γενικά πιο ορατή, καθώς είναι επιφορτισμένα με την έννομη κρατική βία, εξηγούσε τότε ο Π. Στάθης παραδεχόμενος ότι οι αστυνομικοί των υπηρεσιών που φτάνουν άμεσα στο συμβάν -ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ- κατέχουν τα πρωτεία της ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, γεγονός μάλιστα που αντικατοπτρίζεται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Την Τρίτη θα επανέλθουμε στο θέμα για να δούμε πού κατέληξαν οι πειθαρχικές έρευνες που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και πού βρίσκονται οι καριέρες ενστόλων και "διαπρεπών" πια χρυσαυγιτών.

#avgi.gr