.

Αλ. Τσίπρας: Απαράδεκτη η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Απαράδεκτη η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εις βάθος ενημέρωση είχε, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, ο Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο –είχαν και 45' κατ' ιδίαν συνάντηση-, και την υπόλοιπη πολιτική αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. 
Τρεισήμιση ώρες διήρκεσε συνολικά η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που καταδεικνύει , αν μη τι άλλο, τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης όσο και ενημέρωσης, σε αντιδιαστολή σημειωτέον με άλλα Υπουργεία (π.χ. Εξωτερικών) που δεν ανταποκρίνονται στις θεσμικές τους υποχρεώσεις έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν και οι: Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα και Τάσος Βλάχος, συντονιστής επιτροπής Άμυνας του αρμόδιου τμήματος.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ζούμε περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και ρευστότητας», καθώς η απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει έρευνες, και με την παράλληλη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτή η πρόκληση στόχο έχει», εξήγησε, «να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όπως και ρίχνει λάδι στη φωτιά της ευρύτερης περιοχής». Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της απαραίτητης θεσμικής ενημέρωσης που πρέπει να έχει, όπως τόνισε, η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω στα κρίσιμα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, της εθνικής άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, παρά την οικονομική κρίση και την εγκληματική διαχείριση αυτής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι η γεωπολιτική δυναμική της χώρας και η αποτρεπτική της ικανότητα παραμένουν ισχυρές. «Να το έχουν όλοι υπόψη τους», διεμήνυσε, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού.

«Επιτελούν το καθήκον τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες», αναγνώρισε για το προσωπικό των Ε.Δ., και παρά τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί και οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν: «Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται», σημείωσε σχολιάζοντας έτσι τις δικαστικές αποφάσεις για τη μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, που παραμένουν ανεκτέλεστες.

Η ηγεσία των Ε.Δ. «περιβάλλεται από εμπιστοσύνη, το κράτος έχει συνέχεια και η ασφάλεια της χώρας πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας, αποσυνδέοντας ωστόσο την αποτρεπτική ικανότητα από το πάρτι των εξοπλισμών όλα τα προηγούμενα έτη. Η αποτρεπτική ικανότητα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, ήταν το μήνυμά του.

        

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό Άμυνας, τους Αρχηγούς των όπλων.

Η επίσκεψή μας δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι ουσιαστική. Στα πλαίσια της απαραίτητης θεσμικής ενημέρωσης που πρέπει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής.

Θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω ότι ζούμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και ρευστότητας, μια περίοδο προκλήσεων τόσο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει διεξαγωγή ερευνών και με την παράλληλη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι αυτή η πρόκληση έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά επιπλέον τορπιλίζει και την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Εμείς σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις.

Θέλω να τονίσω, παρά το γεγονός ότι η χώρα επλήγη τα τελευταία χρόνια από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και από μια εγκληματική πολιτική διαχείριση αυτής της κρίσης και έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα στην οικονομία της, η γεωπολιτική δυναμική της χώρας αλλά και η αποτρεπτική της ικανότητα παραμένει ισχυρή. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι ένα δεδομένο, πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη τους. Και αυτό το δεδομένο κυρίως οφείλεται στην αυταπάρνηση, στο φιλότιμο με το οποίο το έμψυχο δυναμικό, Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες επιτελούν το καθήκον τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παρά τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί. Αδικίες όμως που πρέπει να αποκατασταθούν. Ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ως εκ τούτου θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όλες οι αποφάσεις πρέπει να υλοποιούνται.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να έχουμε μια πληροφόρηση όχι μόνο για τα άμεσα αλλά και για τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Κι αυτή η επικοινωνία, όπως γνωρίζετε, και στο παρελθόν υπήρξε αλλά και στο μέλλον θα συνεχιστεί.

Διαβεβαιώσαμε τους αρχηγούς των όπλων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλονται από εμπιστοσύνη, διότι το κράτος θα έχει συνέχεια και η ασφάλεια της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα.


ΕΡΩΤΗΣΗ – Με δεδομένη την κατάσταση στην περιοχή όπως την περιγράψατε, εκρηκτική και εξαιρετικά ασταθής, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Δηλαδή μήπως θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες οι οποίες προορίζονται για τα λειτουργικά και εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων;…

Η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται μόνο με τους εξοπλισμούς, αλλά με τη δομή της άμυνας, με την ικανότητα να είμαστε ισχυροί απέναντι στις προκλήσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι βιώνουμε μια οικονομική κρίση. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες αδυναμίες που έχουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις δεν σχετίζονται μόνο με την παρούσα κρίση αλλά και με τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος, που δεν συνοδεύονταν με προμήθειες των απαραιτήτων για τη χρήση των εξοπλισμών ανταλλακτικών ή του απαραίτητου εξοπλισμού λειτουργίας. Ως εκ τούτου εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να φύγουμε από το εξοπλιστικό μοντέλο του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων σε μια νέα βάση που να λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα.

Νομίζω ότι κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση. Ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά του και για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και για μια νέα αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει. Πιστεύουμε ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, μπορούμε να έχουμε στράτευμα αξιόμαχο και με ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.

#left.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.