.

Εργασίες Γενικού και Διοικητικού Συμβουλίου (12-13/05/2015) ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Εργασίες Γενικού και Διοικητικού Συμβουλίου (12-13/05/2015)






Το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, πριν από το 25ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την 12η και 13η Μαΐου 2015, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων να ενημερωθούν για τα εκκρεμή ζητήματα του Κλάδου, αλλά και για να αναδειχθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που μας απασχολούν σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, ώστε να απαιτηθεί η αντιμετώπισή τους.
Στις εργασίες, την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία εκπροσώπησαν ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Αριστείδης Λυμπεράτος, από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Δήμου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Κωτσάκης και ο Πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κ. Αναστάσιος Αναστασάκος, ενώ για το επίμαχο θέμα της κατάργησης του άρθρου 220 του Ν. 4281/ 14 και τις θέσεις της Κυβέρνησης για ασφαλιστικά –συνταξιοδοτικά θέματα, υπήρξε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιο Ρωμανιά.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων της Ηγεσίας συνάγεται το συμπέρασμα ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να υποστείλει τη σημαία του αγώνα. Για το θέμα του ΤΕΑΠΑΣΑ, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Γ.Γ. κ. Γεωργίου Ρωμανιά, ότι η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αυτόνομη λειτουργία του, σε αντίθεση με την προηγούμενη που ήθελε να το εντάξει στο ΕΤΕΑ μόνο και μόνο για τα αποθεματικά του ή να μετατραπεί σε επαγγελματικό- ιδιωτικό, οφείλουμε επίσης να επιδείξουμε αγωνιστική ετοιμότητα, όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά γιατί πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για την κατάργηση του άρθρου 220, πριν από τη λήξη της δεύτερης παράτασης που μας είχε δοθεί και ανεξάρτητα από την διερεύνηση της ιδέας περί δημιουργίας ή μη ενιαίου πυλώνα ενστόλων.

Ο κ. Ρωμανιάς σκιαγραφώντας την επικρατούσα κατάσταση στην οικονομία, μίλησε για ρήξη αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Επέμενε δε ότι η Κυβέρνηση έχει «κατακόκκινες γραμμές» ώστε να μη μειωθούν οι επικουρικές και οι κύριες συντάξεις όπως απαιτούν οι δανειστές και γι' αυτό υπάρχουν έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταργούν μνημονιακές υποχρεώσεις (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ρήτρα χρέους, νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων, Επαγγελματικά Ταμεία κλπ).

Κατηγορηματικός ήταν επίσης όσον αφορά στα όρια ηλικίας (νέες απαιτήσεις των δανειστών να συνταξιοδοτούνται όλοι με πλήρη στο 67ο έτος και με μειωμένη στο 62ο) όπου όμως έχει γίνει υποχώρηση, να εφαρμοστεί κάποιο μέτρο μόνο από το 2025 και μετά. Για τους αστυνομικούς ειδικότερα είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα και μάλιστα κάλεσε ενόψει της επανεξέτασης των επαγγελμάτων που εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (τον προσεχή Σεπτέμβριο) να αντιμετωπίσουμε τα αιτήματά μας για την κατοχύρωση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος. Αλλά το κυριότερο σε αυτή τη φάση, όπως είπε, είναι ότι η Κυβέρνηση αναζητά πλέον κανονική χρηματοδότηση για να μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσον αφορά στους κοινωνικούς πόρους των Ταμείων, υπενθύμισε ότι τους κατάργησαν λόγω των Μνημονίων, οι προηγούμενοι, χωρίς να προβλέψουν ισοδύναμα μέτρα, με αποτέλεσμα να ενταθούν τα προβλήματά τους. Αποκάλυψε δε ότι προωθείται τροπολογία για την επαναφορά πόρων σε αυτά που «βουλιάζουν». Άλλωστε, όσοι πόροι καταργήθηκαν χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη αντικατάστασής τους, φαίνεται ότι δεν έχουν συνταγματική νομιμοποίηση.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα είχε θέσει όλα τα ζητήματα –θεσμικά, οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά- παρουσία της Ηγεσίας, στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο, ενώ είναι γνωστές σε μας οι κυβερνητικές θετικές εξαγγελίες - δεσμεύσεις για συγκεκριμένα αιτήματά μας (αναδιοργάνωση υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Πειθαρχικού Δικαίου, Κώδικα Μεταθέσεων, Συστήματος Κρίσεων-Προαγωγών, Εκπαίδευσης κλπ). Έχουν δε δρομολογηθεί διαδικασίες διαλόγου με την νέα Πολιτική Ηγεσία, τις οποίες καλωσορίζουμε, υποβάλλοντας τις δέουσες τεκμηριωμένες μελέτες-προτάσεις μας, για μας εξακολουθεί να είναι μέγα ζητούμενο η διασφάλιση των προσδοκώμενων αλλαγών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 24ου Συνεδρίου μας, προς την κατεύθυνση της ριζικής αναμόρφωσης του αστυνομικού συστήματος και ουσιαστικής μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα, ώστε να υπάρξει μια νέα πιο αποτελεσματική αστυνομία, με σεβασμό στον πολίτη, αλλά και στον ίδιο τον αστυνομικό, ως επαγγελματία –λειτουργό, με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δυστυχώς, κοινή διαπίστωση αποτελεί πλέον το γεγονός ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν στον χρόνο και στο βαθμό που επιβάλλεται, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα μας, με αποτέλεσμα να καλείται το συνδικαλιστικό μας κίνημα όχι μόνο να αναλαμβάνει ρόλους συνδιαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων που επ' ουδενί λόγω του αναλογούν, αλλά και να «απολογείται» σε διάφορους καλοθελητές για δήθεν δικές του ευθύνες και ανεπάρκειες. Στο ακέραιο παραμένουν σε κάθε περίπτωση τα αιτήματά μας για μη περικοπές στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη (πολλώ δε μάλλον σε μια Χώρα τουριστική και με γεωστρατηγική σημασία λόγω εξωτερικών συνόρων Ε.Ε., μεταναστευτικού κλπ), καθώς και για την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης ως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ (εκκρεμεί νέα έκδοση απόφασης). Τονίστηκε πάντως ότι και η ανοχή που επιδεικνύει ο λαός προς την Κυβέρνηση στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα πρέπει να μας απασχολεί διότι κάποτε θα έχει ημερομηνία λήξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμό, σε περίπτωση κοινωνικής έκρηξης.

Με ιδιαίτερη οξύτητα αναδείχθηκαν από τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις οι παθογένειες των αστυνομικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη δυο καίριες παρατηρήσεις,

1) Ότι τα προβλήματα δεν αναφέρονται από τη Διοίκηση από τα κατώτερα στα ανώτερα κλιμάκια με την οξύτητα που τα βιώνουν οι συνάδελφοι και πολλά από αυτά ούτε καν αναγνωρίζονται ως προβλήματα.

2) Εάν δεν γίνει ουσιαστική καταγραφή των προβλημάτων και των αιτίων που τα προκαλούν (ελλειμματική διοίκηση, γραφειοκρατία, πάρεργα, υποχρηματοδότηση κλπ), οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρυθμίσεων καθίσταται έωλη και ο διάλογος προσχηματικός.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων αναφέρθηκαν στα κάτωθι:

«Λογιστική» κατάργηση των 6.700 κενών οργανικών θέσεων- λειψανδρία, εφαρμογή αποσπασματικών μέτρων (π.χ. αστυνομικός της «γειτονιάς»), κίνδυνος επέκτασης της εγκληματικότητας στην επαρχία, ελλειμματική φύλαξη ευαίσθητων εγκαταστάσεων (αεροδρόμια, μεθοριακοί σταθμοί, ΚΕΠΥ κλπ), ανθυγιεινή υπηρεσία σε χωματερές, πλασματικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, αβεβαιότητα για τη λειτουργία των Σχολών με όλους τους επιτυχόντες-εμπλοκή λόγω στράτευσης, ανορθολογική διαχείριση και σπατάλη δυνάμεων, μη κοστολόγηση μετακινήσεων, μη ενταλματοποίηση δαπανών, αδυναμία ανταπόκρισης στα αιτήματα ιδίως των νησιωτικών περιοχών, διοικητική αστοχία όσον αφορά την αξιοποίηση αποδεσμευθέντων αστυνομικών και οχημάτων από τη φύλαξη στόχων, ελλειμματική ιεραρχική αναφορά των προβλημάτων προς την ηγεσία, σκανδαλώδεις μεταθέσεις- καθυστέρηση στην αναμόρφωση του Κώδικα Μεταθέσεων, μη επίλυση προβλημάτων αναφορικά με τις Φυλακές τύπου Γ', μη εφαρμογή του Π.Δ. 141/91 για τον Αξιωματικό Υπηρεσίας και του Π.Δ. 173/13 για την εβδομαδιαία υπηρεσία, στρεβλή σύνθεση βαθμών – διογκωμένη διοικητική πυραμίδα στην κορυφή της, μεταγωγές κρατουμένων και ψυχικά πασχόντων, απασχόληση σε ερασιτεχνικούς αγώνες, πάρεργα (επιδόσεις δικογράφων, αρμοδιότητες Δημοτικής Αστυνομίας), μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας ιδίως σε περιοχές με έντονες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, δυσλειτουργίες επικοινωνιών (ΤΕTRA), «στέγνωμα» της πάγιας προκαταβολής, μη καταβολή 5νθημέρων και οδοιπορικών παρελθόντων ετών, αναζήτηση χορηγιών για ζωτικές λειτουργίες, «εξαφάνιση» της συντηρητικής εκπαίδευσης, μη τεχνικός έλεγχος οχημάτων- διερεύνηση δυνατότητας λίζινγκ, αλαλούμ με την ενοικίαση ακατάλληλων ή κενών κτιρίων, μη συμβολή ΟΤΑ με αξιοποίηση κονδυλίων από τροχαίες παραβάσεις για στέγαση υπηρεσιών, προβληματική κατανομή οχημάτων ΕΣΠΑ κλπ, παρενέργειες «ομογενοποίησης» και στη συνδικαλιστική λειτουργία, ελλειμματικές υποδομές περίθαλψης-υγείας, προβληματική είσπραξη οφειλών στο ΤΕΑΠΑΣΑ από τηλεοπτικά δικαιώματα, ένσημα, παράβολα κλπ, καθυστέρηση στην έκδοση ΚΥΑ για τα έσοδα 5% από τις παραβάσεις ΚΟΚ και άλλα.

Όσον αφορά το διάστημα που απομένει ως το 25ο Πανελλαδικό μας Συνέδριο, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου ενεστώτος έτους, τόσο στο Γενικό Συμβούλιο όσο και κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τονίστηκε ότι οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε τον εαυτό μας, πρωτίστως ως αστυνομικοί υπάλληλοι, καθώς και τους συναδέλφους που μας εμπιστεύονται για να τους εκπροσωπούμε, κλείνοντας τα αυτιά μας σε «σειρήνες» και διάφορους άλλους «φίλους» της αστυνομίας που λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά, εγείρουν εκ νέου από το παρασκήνιο ζητήματα διαχειριστικού ελέγχου (καταγγελίες στο ΣΔΟΕ κλπ) παρελθόντων ετών (2007-2008) και μάλιστα λίγο πριν από το συνέδριο και ενώ αυτήν την περίοδο στις περισσότερες ενώσεις διενεργούνται εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις για την ανάδειξη νέων αντιπροσώπων.

Πρόκειται για «παλιά ξινά σταφύλια», τα οποία είχαν επινοήσει στο παρελθόν συγκεκριμένοι χώροι «συμπτωματικά» πάλι πριν από τα εκλογικά μας συνέδρια του 2009 και 2012, ενώ πρόκειται για ζητήματα που ελέγχθηκαν, μη αφήνοντας σκιές και υπονοούμενα για κανέναν. Αλίμονο αν επιτρέψουμε σε όλους αυτούς να ακυρώσουν το θεσμικό ρόλο των εκ των καταστατικών λειτουργίας προβλεπόμενων οργάνων (Διοικητικά συμβούλια, Ελεγκτικές Επιτροπές, Συνέδρια αντιπροσώπων), μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων και ανωνύμων αναφορών. Τότε, θα έχουμε ακυρώσει τον θεσμικό μας ρόλο και θα έχουμε υπονομεύσει τη δημοκρατική μας λειτουργία, που είναι αξιοζήλευτη σε πανελλαδικό επίπεδο. Το μήνυμα που εκπέμπουμε, επομένως, είναι μήνυμα υπεράσπισης και έκφρασης εμπιστοσύνης σε όλα τα αιρετά όργανα που μας εκπροσωπούν και τα οποία απολογούνται πάνω από όλα στους συναδέλφους τους και όχι σε ποικιλώνυμες σκοπιμότητες και κηδεμονίες.

Ας γνωρίζουν, επίσης, όλοι όσοι ενοχλούνται από την αγωνιστική, δυναμική πορεία μας, ότι η ΠΟΑΣΥ δεν είναι εκείνη που νομοθετεί. Διεκδικεί, όμως, και θα συνεχίσει να διεκδικεί, την ύπαρξη θεσμών και εγγυήσεων για τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. σε όλα τα επίπεδα –υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά- για δε τα πολλαπλά αστυνομικά προβλήματα σήμερα, οφείλει να επισημάνει για μια ακόμα φορά, ότι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους κυβερνώντες που τα προκάλεσαν τα προηγούμενα χρόνια και όχι τους συνδικαλιστές μας.

Με τα συγχαρητήριά μας στους νεοεκλεγέντες και σε όσους θα εκλεγούν το επόμενο διάστημα ως το Συνέδριο, ευχόμαστε να έχουμε ένα γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο με στραμμένο το βλέμμα μας στο συνάδελφο, αλλά και στους πολίτες τους οποίους υπηρετούμε χωρίς συντεχνιασμούς και περιχαρακώσεις. Η ΠΟΑΣΥ δεν φοβάται την αλήθεια, είναι και θα είναι παρούσα για να υπερασπίζεται το έργο και την προσφορά της στο συνάδελφο και στην Ελληνική Κοινωνία, αξιοποιώντας τους καλύτερους ανθρώπους, τα καλύτερα στελέχη μας και αποβάλλοντας ό,τι σάπιο μας έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια, που αυτό ευτελίζει κάθε έννοια συναδελφικής και συνδικαλιστικής σχέσης.

Συνεχίζουμε, ανοικτοί πάντα στην Κοινωνία, με διάθεση για αγώνα, ώστε να αναδείξουμε τον κοινωνικό ρόλο της αστυνομίας, όπως της αρμόζει και όχι όπως θέλουν κάποιοι να την κρατούν σε διαρκή απομόνωση και αντιπαράθεση με την κοινωνία.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς!






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.