.

Άρειος Πάγος: «Φιλοξενούμενοι» μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες οι κρατούμενοι μετανάστες ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Άρειος Πάγος: «Φιλοξενούμενοι» μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες οι κρατούμενοι μετανάστες

 
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η κράτηση προς απέλαση δεν μπορεί να ξεπερνά τον ένα μήνα μετά την υφ’ όρον απόλυση του αλλοδαπού.
Δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες η κράτηση των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», των αλλοδαπών δηλαδή που έχουν εκτίσει την ποινή τους στη φυλακή, αλλά εξακολουθούν να κρατούνται, καθώς εκκρεμεί σε βάρος τους καταδίκη δικαστικής απέλασης.
Αυτό συμπεραίνει χτεσινή γνωμοδότηση της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θεοδώρου, σχετικά με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρύθμιζε την κατάσταση των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», οι οποίοι συνέχιζαν να κρατούνται πολλούς μήνες, χωρίς μάλιστα να έχουν τα δικαιώματα των φυλακισμένων, ακόμη και όταν διαπιστωνόταν ότι ήταν ανέφικτη η απέλασή τους.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η κράτηση προς απέλαση δεν μπορεί να ξεπερνά τον ένα μήνα μετά την υφ’ όρον απόλυση του αλλοδαπού. Αν ο ίδιος ο αλλοδαπός αρνείται να δώσει τα στοιχεία του προκειμένου να μην απελαθεί, η κράτηση μπορεί να παραταθεί με αιτιολογημένη διαταγή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών μέχρι τους τρεις μήνες, σε καμία όμως περίπτωση περισσότερο.
Πέντε μήνες πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου για την υφ΄όρον απόλυση, ο διευθυντής της φυλακής πρέπει να ενημερώνει τον εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να παραγγείλει στην αστυνομία τη διερεύνηση του εφικτού ή μη της απέλασης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν είναι εφικτή η απέλαση, ο κρατούμενος αφήνεται ελεύθερος.

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης


#efsyn.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.