.

Ν. Τόσκας: Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για «έκτροπα» στο προσφυγικό, προς πλήρη ομαλοποίηση ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ν. Τόσκας: Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για «έκτροπα» στο προσφυγικό, προς πλήρη ομαλοποίηση




«Ερευνούμε καταγγελίες για περιστατικά παραπλάνησης των προσφύγων, όπως αφήγηση ορισμένων για άνοιγμα συνόρων σε σύντομο διάστημα, προτρέποντας τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ειδομένη. Έχουν, επίσης παρατηρηθεί και περιστατικά επιτήδειων που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς για εμπορικές προσωπικές επιδιώξεις», σημείωσε ο κ. Τόσκας.

Για τις προσαγωγές και την μια σύλληψη στην Ειδομένη - Για την δράση ορισμένων ΜΚΟ
Οι προσαχθείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η σύλληψη πρόκειται για έναν Γερμανό υπήκοο, που είχε στην κατοχή του μεγάλο μαχαίρι, σχολίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στο σημείο αυτό επεκτάθηκε και στον «περίεργο» ρόλο, όπως χαρακτήρισε ο κ. Τόσκας τον ρόλο ορισμένων θρησκευτικών ομάδων της Βόρειας Ευρώπης, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες. Τα μέλη αυτών των ΜΚΟ, έχουν Ευρωπαϊκό διαβατήριο και δεν μπορούμε εύκολα να παρέμβουμε. Αυτό θα ρυθμιστεί και οι νόμοι της χώρας θα εφαρμοστούν, επεσήμανε ο κ. Τοσκάς. Υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες πείθονται και αποχωρούν από την Ειδομένη και τον Πειραιά στους προβλεπόμενους χώρους προσωρινής φιλοξενίας. «Δεν θα κάνουμε ωμή χρήση βίας, όπως οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ», συμπλήρωσε.
Για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. στον Πειραιά.
«Θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές, πριν κάνουν οτιδήποτε. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στον Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα ακολούθησαν δύο συλλήψεις, υπενθύμισε ο κ. Τόσκας, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία έχει πολλούς τρόπους να αμυνθεί, δεν θα αφήσουμε σε φασιστικές ομάδες να κάνουν υπόγειες διαδρομές, ο νόμος θα τηρηθεί». Τέλος, όσον αφορά τις καταγγελίες αλληλέγγυων για «συνεργασία» αστυνομίας – μελών της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «θα διερευνηθεί».





Διαβάστε όλο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του κ.Τόσκα στο Κόκκινο

Κ. Αρβανίτης: Να μιλήσουμε με τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα, ο οποίος είναι μαζί μας σήμερα και τον καλημερίζω. Γεια σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη, καλημέρα στο κόκκινο.
Κ. Αρβανίτης: Μην το πάρετε, πως το είπαν οι αντίπαλοι, ως μονομερή ενέργεια, αλλά καλημέρα σας λέω.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα και από εμένα και καθόλου μονομερής δεν είναι η καλημέρα. Ανθρώπινη.
Κ. Αρβανίτης: Θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχήν να μας δώσετε μία εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται στο κομμάτι και την συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα της Ειδομένης και του Πειραιά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Η κατάσταση πάει προς εκτόνωση. Έχει αρχίσει η αποχώρηση προσφύγων και από τον Πειραιά και από την Ειδομένη, παρά τις Κασάνδρες και τους διαφόρους συναδέλφους σας στα κανάλια που χθες σε ένα ρεσιτάλ φημολογίας, προανήγγειλαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις σε αυτό και σε αυτή την περιοχή. Διαψεύστηκαν, παρά την βεβαιότητα τους και οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι το συμφέρον τους είναι να πάνε σε οργανωμένους χώρους και να πάρουν το δρόμο τους. Ετοιμάζουμε οργανωμένους χώρους, πιστεύουμε ότι σε λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι για να τακτοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε καλύτερο μέρος από τις λάσπες και τα χώματα της Ειδομένης και την προβλήτα του Πειραιά. Η αστυνομία κάνει ελέγχους, εντατικότερους ελέγχους στην περιοχή, γιατί υπήρχαν κάποιες ενέργειες κάποιων που δεν άρεσαν. Δεν μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας.
Κ. Αρβανίτης: Αυτό που είπατε δεν σας άρεσε μπορείτε να μου το αποκωδικοποιήσετε λίγο να το καταλάβω.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, υπήρχαν περιστατικά που κάποιοι παραπλανούσαν τους πρόσφυγες, τους έλεγαν ψέματα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, μην φύγετε καθίστε εδώ και ξέρετε αυτό το «μη φύγετε» από πίσω έχει άλλες πονηρές σκέψεις. «Μη φύγετε, καθίστε εδώ πέρα», «μην φεύγετε καθίστε εδώ πέρα, γιατί εδώ τα κονομάμε». Αυτό αφορά λίγες ΜΚΟ, οι περισσότερες προσφέρουν, αλλά αφορά και λίγες με εμπορικές επιδιώξεις που σκέφτονται έτσι όπως σας είπα και παραπλανούν και κάποιοι άλλοι που νομίζουν ότι θα έκαναν καλύτερα το κέφι τους εάν παρέμεναν οι πρόσφυγες εκεί. Δηλαδή να τυραννήσουμε τους ανθρώπους αυτούς για να εξυπηρετηθούν κάποιες εμπορικές επιδιώξεις. Σκοπός μας δεν είναι αυτός, σκοπός και των ΜΚΟ, των σοβαρών, δεν είναι αυτός.
Κ. Αρβανίτης: Να σας ρωτήσω, είχαμε προσαγωγές και είχαμε και μία σύλληψη. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό, ιδιαίτερα για την σύλληψη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απ’ ότι ξέρω ένας Γερμανός υπήκοος συνελήφθη επειδή είχε ένα μαχαίρι αρκετά μεγάλο μαζί του και οι άλλες οι προσαγωγές ήταν απλά για έλεγχο, για να καταλάβουν όλοι εκεί πέρα η περιοχή ελέγχεται. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή. Δεν έχουμε τίποτα με τους αλληλέγγυους
Κ. Αρβανίτης: Υπάρχουν και θρησκευτικές ομάδες μέσα εκεί; Για πείτε μου γι’ αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, υπάρχουν και θρησκευτικές, κύρια κάποιες προτεσταντικές ομάδες από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους. Αυτά τα μέλη των ΜΚΟ είναι με ευρωπαϊκό διαβατήριο προφανώς δεν μπορείς να τους διώξεις έτσι, αλλά θα πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένους χώρους και εκεί δεν μπορεί να πηγαίνει το κάθε μέλος ΜΚΟ και να κάνει ό,τι θέλει. Ήδη προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία ώστε να υπάρχει καταγραφή και τάξη και να μην μπορούν οι ΜΚΟ να παραβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους της χώρας.
Κ. Αρβανίτης: Μπορούμε να δώσουμε προσδιορισμό περίπου πότε θεωρείτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους και δεν θα είναι στοιβαγμένοι στο λιμάνι του Πειραιά; Στον Πειραιά πάνε καλύτερα τα πράγματα από ότι βλέπω.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι και στην Ειδομένη υπάρχει τάση υποχώρησης, έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν κλείσει αυτά τα ζητήματα. Εγώ πιστεύω νωρίτερα. Ήδη υπάρχει η βούληση των ανθρώπων αυτών να φύγουν από αυτούς τους χώρους, έχουμε βρει ήδη κατάλληλους χώρους που θα τους στεγάσουμε για κάποιους μήνες προσωρινά, μέχρι να φτιάξουμε κάτι πιο οργανωμένο ή να πάρουν το δρόμο τους και να πάνε είτε στις χώρες τους είτε στην Ευρώπη.
Κ. Αρβανίτης: Κύριε Υπουργέ αρκετοί ή κάποιοι τουλάχιστον κρίνουν την Κυβέρνηση και την κατακρίνουν, λέγοντας το «δεν υπάρχει κράτος» και μιλώντας στην Ειδομένη και φωτογραφίζοντας βεβαίως τα πρόσφατα γεγονότα που έγιναν στα σύνορα. Δέχεστε πιέσεις για άσκηση βίας; Και θέλω να μου πείτε αν το είχατε σκεφτεί καθόλου να ασκήσετε βία για την αποσυμφόρηση ή μη στην Ειδομένη ή στον Πειραιά;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς κύριε Αρβανίτη αν πάρουμε τις ημερομηνίες που δημιουργήθηκε η Ειδομένη γιατί θυμάστε παλιά είχε δημιουργηθεί πάλι καταυλισμός εκεί. Διευθετήθηκε το θέμα, έφυγαν οι πρόσφυγες από εκεί, μετά γέμισε όμως ξαφνικά όταν άρχισαν μαζικά να τρέχουν οι πρόσφυγες για να προλάβουν το κλείσιμο των συνόρων. Δηλαδή σε πολύ μικρό χρόνο έγινε η Ειδομένη, έφευγαν από τα χωράφια, έφευγαν από παντού απελπισμένοι άνθρωποι με το GPS στο χέρι για να βρουν την Ειδομένη. Δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δημιουργήθηκε γρήγορα. Στη συνέχεια προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση.
Τώρα για το θέμα της βίας, εμείς δεν είμαστε σαν τους Σκοπιανούς αστυνομικούς που έβγαλαν αυτή την αστεία, ας μου επιτραπεί, ανακοίνωση χθες που μιλούν για αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, αναλογική χρήση βίας κ.τ.λ.. Ήταν μια ωμή χρήση βίας στην οποία δεν θέλουμε να μοιάσουμε. Δεν μπορεί να ασκήσεις τέτοια βία όταν το 50-60% είναι γυναίκες και παιδιά. Εμείς θα το λύσουμε το θέμα με ηπιότερους τρόπους και δεν θέλουμε να συμπιέσουμε αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσα σε δύο τρόπους βίας από εκεί και από εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης που προτείνουν αυτούς τους τρόπους, νομίζω ότι δεν σκέφτονται με σώφρονα τρόπο για το τώρα αλλά και ούτε για το αύριο, γιατί για φανταστείτε την εξέλιξη αυτών των ανθρώπων όταν έχουν στην πλάτη τους από τις πρώτες μέρες που βρίσκονται στη Χώρα μας αναμνήσεις με μορφές βίας μη λογικής.
Κ. Αρβανίτης: Κύριε Υπουργέ ένα τελευταίο. Τις τελευταίες ημέρες ξεθάρρεψαν οι χρυσαυγίτες σε διάφορα σημεία και ιδιαίτερα στον Πειραιά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ακριβώς τι σκέφτεστε και είναι προκλητικό αυτό. Δηλαδή να έχει διακοπεί η δίκη για την δολοφονία του Φύσσα και να ξαναπαίρνουν τα πάνω τους με τάγματα εφόδου ή χρυσαυγίτες ή άλλες ομάδες φασιστών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε είναι αλήθεια ότι ο αγώνας απέναντι στο φασισμό και σε κάθε μορφής φασισμού δεν τελείωσε το Μάη του ‘45 και άρα δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, πλην όμως θα πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι ότι η δημοκρατία έχει πολλούς τρόπους για να αμυνθεί και ειδικά σε αυτόν τον τόπο που έχει κακοπάθει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγυρίσουμε στα παλιά και δεν είμαστε διατεθειμένοι και να ανεχτούμε καταστάσεις. Περιστατικά που τους δείχνουν ότι πάνε να ξεθαρρέψουν κάποιοι καλό είναι να το ξανασκεφτούν δυο φορές, γιατί και την επομένη έγιναν συλλήψεις στον Πειραιά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε να παραβούν τους νόμους, να κάνουν υπόγειες διαδρομές σε άλλες κατευθύνσεις. Θα εφαρμοστεί ο νόμος σε αυτόν τον τόπο, όπως εφαρμόζεται σε κάθε προηγμένη και δημοκρατική χώρα.
Κ. Αρβανίτης : Είδαμε και πρωταγωνιστές, βουλευτές κατηγορούμενους της Χ.Α τον Λαγό και τον Κασιδιάρη και επ’ αυτού ομιλώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι οι περιοριστικοί όροι δεν αφορούσαν την κίνηση εντός της χώρας, έχουν αλλάξει οι περιοριστικοί όροι.
Κ. Αρβανίτης : Στην κίνηση, αλλά και στην καθοδήγηση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπαίνουμε σε νομικά θέματα πλέον, αλλά πολιτικά μιλώντας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δημοκρατικός κόσμος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας διαρκής αγώνας ο αγώνας απέναντι στον φασισμό και δεν θα πρέπει να τσιμπάνε, ας μου επιτραπεί, οι λαϊκοί άνθρωποι και εργαζόμενοι ότι θα τους λύσει προβλήματα ο κυριότερος συνεργάτης των μεγάλων συμφερόντων. Δηλαδή οι άνθρωποι της φασιστικής βίας. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι είναι.
Κ. Αρβανίτης : Κλείνω με το τελευταίο γιατί επιμένουν και οι ακροατές, ότι υπήρχε θέμα στον Πειραιά με τα ΜΑΤ και την Χρυσή Αυγή. Εσάς έχει πέσει αυτό στην αντίληψή σας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εκεί δόθηκαν κάποιες λάθος εντυπώσεις και μπορεί και να μην ήταν η αντιμετώπιση όπως έπρεπε. Αλλά τα ΜΑΤ ήταν ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και στους αντιφασίστες, έπρεπε να προστατέψουν το περιβάλλον, να μην χυθεί αίμα από καμιά πλευρά. Αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας. Τώρα από εκεί και πέρα αν υπήρξε χαλαρή αντιμετώπιση κάποιων, αυτό και το ερευνούμε και νομίζω ότι και την επόμενη ημέρα φάνηκε και η αντιμετώπιση της αστυνομίας που απέτρεψε και την είσοδο ενός παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής στο λιμάνι, αλλά και την ίδια μέρα όταν ζήτησε η Χρυσή Αυγή να κάνει πορεία προς το λιμάνι, προς τους πρόσφυγες, απαγορεύτηκε. Επομένως να το δούμε σαν συνολική εικόνα το πράγμα.
Κ. Αρβανίτης : Τα μάτια μου για τον Πειραιά με τα δικά σας πάντως ήταν διαφορετικά πρέπει να σας πω κ. Τόσκα. Διαφοροποιούμαι. Εγώ είδα δηλαδή ωμή πρόκληση από τους χρυσαυγίτες και είδα ότι οι δυνάμεις δεν έδειξαν τον αντίστοιχο ζήλο που οφείλουν σε μια δημοκρατική κοινωνία και όχι απέναντι σε αυτούς που γουστάρουν και αυτούς δεν θέλουν. Προς θεού.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η αστυνομία έχει δείξει και πειθαρχία και σεβασμό στους κανόνες και αυτό το έδειξε και στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη και στην συνέχεια και δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει παράνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής ή οποιουδήποτε. Τώρα από εκεί και πέρα εάν κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το ότι ήταν κοντά η αστυνομία αυτό θα το δούμε.
Κ. Αρβανίτης : Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Τόσκα, σας εύχομαι καλή επιτυχία. Καλημέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γεια σας, καλημέρα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.