.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:«Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Ανασυγκρότησης, Ελπίδας και Προοπτικής, για τα Σώματα Ασφαλείας και τη Δημοκρατία» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:«Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Ανασυγκρότησης, Ελπίδας και Προοπτικής, για τα Σώματα Ασφαλείας και τη Δημοκρατία»Αθήνα, 17/12 /2019 

Δελτίο Τύπου
«Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Ανασυγκρότησης, Ελπίδας και Προοπτικής,
για τα Σώματα Ασφαλείας και τη Δημοκρατία»

 Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή εκατοντάδων μελών, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματός μας, με την πολιτική και οργανωτική ευθύνη και πρωτοβουλία της απερχόμενης Συντονιστικής Επιτροπής και των βουλευτών-πρώην Υπουργών: Θοδωρή Δρίτσα (υπεύθυνου από την Πολιτική Γραμματεία για τα Σώματα Ασφαλείας & την Άμυνα), Γιάννη Ραγκούση (Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) και Νεκτάριου Σαντορινιού (Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ).

 Στον κατάμεστο Πολυχώρο «Σπούτνικ», έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων και μίλησαν, οι πρώην Υπουργοί και αναπληρωτές Υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συντρόφισσα και σύντροφοι, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Τόσκας, Φώτης Κουβέλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης, η συντρόφισσα και σύντροφοι βουλευτές,Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Σαρακιώτης και Διονύσης Καλαματιανός (και με την ιδιότητά του ως πρώην Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας). Επιπλέον, παρέστησαν και μίλησαν οι πρώην Γενικοί Γραμματείς των αντίστοιχων υπουργείων,Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Ταφύλλης και Διονύσης Τεμπονέρας, όπως και οι πρώην Αρχηγοί, της Ελληνικής Αστυνομίας, Άρης Ανδρικόπουλος και του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης και άλλα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται τέλος, η αξιοσημείωτη παρουσία ενεργών πολιτών από το χώρο της επιστήμης, αλλά και των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.
 Την εναρκτήρια εισήγηση του απερχόμενου Συντονιστή του Τμήματος, Γιώργου Μαλαγκονιάρη, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προαναφερόμενων, αλλά και δεκάδων μελών του Τμήματος. Το σύνολο της Συνδιάσκεψης χαρακτηρίστηκε από υψηλού επιπέδου ιδέες, προτάσεις και κριτική, με την ενσωμάτωση των οποίων εγκρίθηκε Κείμενο Θέσεων, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες και το οποίο θα αποτελέσει κάλεσμα και πλαίσιο συσπείρωσης των προοδευτικών, αριστερών και ριζοσπαστικών δημοκρατικών δυνάμεων.
 Στο Κείμενο που συνδιαμορφώθηκε, περιγράφονται καταρχήν κομβικές στιγμές, στιγμές-τομές στον ιστορικό ρου της σύγχρονης Ελλάδας, ως φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτέλειας, αλληλεγγύης, πατριωτισμού και πνεύματος θυσίας εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, υποδείγματα για όλους μας και οδηγός-στήριγμα για τους αγώνες που θα κληθούμε να δώσουμε στο μέλλον. Υποδείγματα, που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του και στη συνείδησή του, κάθε δημοκρατικός ένστολος πολίτης και κάθε πολίτης.
 Στη συνέχεια, αξιολογούνται κριτικά -με τα θετικά και αρνητικά τους- τα βήματα αλλαγής πολιτικής πρακτικής και διοίκησης, που συντελέστηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο για το οποίο έχουμε ως Τμήμα τη συνευθύνη των πολιτικών και προγραμματικών προτάσεων και διεκδικήσεων. Καταγράφονται επίσης, τα εμπόδια που ορθώθηκαν και οι οργανωτικές δυσλειτουργίες που δεν μας επέτρεψαν να θωρακίσουμε θεσμικά και όσο έπρεπε τις αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές, ώστε να στεριώσουν με αντοχή στο χρόνο, εμπόδια τα οποία πρέπει να υπερνικήσουμε στην προοπτική μιας νέας διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την πλούσια πλέον εμπειρία, θετική και αρνητική.
 Επιπλέον αναδεικνύονται στο Κείμενο Θέσεων, οι σαφείς διαφορές της δικής μας διακυβέρνησης σε αντιδιαστολή με τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ερασιτεχνισμό και επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού, από αυταρχισμό και εκδικητικό ρεβανσισμό, με ξεκάθαρη στόχευση την εργαλειοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και του προσωπικού τους, για τη διατήρηση ή και επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
 Περιγράφονται ακόμα, οι βασικές μας αρχές, από τις οποίες κοινή  πεποίθηση του συνόλου του Σώματος είναι ότι, δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε όλο το επόμενο διάστημα και συμπυκνώνονται στους εξής άξονες:

  • ποστρατικοποίηση των δομών τους και των κανονισμών λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • -Διαφάνεια και αξιοκρατία στη λειτουργία τους.
  • -Διασφάλιση και εμβάθυνση εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων σε αυτά.
  • -Ουσιαστική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • -Ριζική αναδιάρθρωση της δομής λειτουργίας τους, ώστε να μην υπηρετούν εκ των προτέρων κατεστημένα συμφέροντα αλλά το λαό.
  • -Δικαίωση των πολύχρονων αγώνων για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, άνθρωποι από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας, να την στηρίζουν και να την υπηρετούν ως ενεργό τμήμα της.

 Τέλος, με την ολοκλήρωση των εργασιών, με προτάσεις και αυτοπροτάσεις, συγκροτήθηκε και εγκρίθηκε από τη Συνδιάσκεψη, η σύνθεση της νέας Συντονιστικής Γραμματείας του Τμήματος, η οποία αναλαμβάνει πλέον από κοινού με όλα τα μέλη, το χρέος να προωθήσει και να επιτύχει τη μαζικοποίηση και την ποιοτική αναβάθμιση που οι σύγχρονες συνθήκες απαιτούν, ώστε αφενός μεν να ορθωθεί ισχυρό ανάχωμα στις μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για επιβολή σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών με γενικευμένη καταστολή, αφετέρου δε, να συναρθρωθεί ηγεμονικός προγραμματικός λόγος στη βάση του Κειμένου Θέσεων, με νέες ιδέες και προτάσεις, που θα απευθύνονται στο σύνολο των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.


                                                   Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.