.

Θ. Φωτίου: Το Νομοσχέδιο-ντροπή του Υπ. Μετανάστευσης ψηφίζεται μόνο από τη ΝΔ και κάνει αβίωτη την παραμονή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη χώρα μας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Θ. Φωτίου: Το Νομοσχέδιο-ντροπή του Υπ. Μετανάστευσης ψηφίζεται μόνο από τη ΝΔ και κάνει αβίωτη την παραμονή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη χώρα μαςΚυρίες και κύριοι βουλευτές

Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με fast track διαδικασίες, αλλάζει μέσα σε έξι μήνες το νόμο 4636 που ψήφισε το Νοέμβριο του 2019. Τον αλλάζει, όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά λόγω ανικανότητας να διαχειριστεί το εκρηκτικό μεταναστευτικό ζήτημα.
Πέρασαν δέκα μήνες από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση και καταργήσετε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την πρώτη κιόλας μέρα. Μετά από 6 μήνες και αφού κάνατε μπάχαλο τα νησιά, αναγκαστήκατε να ξαναϊδρύσετε το Υπουργείο. Ψηφίσατε νέο νόμο το Νοέμβριο και έξι μήνες μετά τον ξαναλλάζετε.
Όλοι οι φορείς που εκλήθησαν χθες σας είπαν ότι διαφωνούν, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψηφίζουν. Εσείς όμως προχωράτε με εμμονή σε ένα σχέδιο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλητηριάζει την Ελληνική κοινωνία, καταστρέφει τα νησιά και δεν προχωρεί ούτε βήμα στην επίλυση του προβλήματος. Πέρασαν 10 μήνες που κυβερνάτε, αλλά αντί να βελτιώσετε την κατάσταση, την κάνετε εκρηκτικά απάνθρωπη. Αυτή η έλλειψη ανθρωπιάς σήμερα θα αποκτήσει και νομική αποτύπωση σήμερα με το παρόν Σ/Ν με τις ψήφους σας και μόνον.
Η έλλειψη ανθρωπιάς αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διατάξεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Ισχυρίστηκα αυτές τις μέρες ότι το νομοσχέδιο κάνει όσο πιο αβίωτη μπορεί την παραμονή των ανηλίκων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην χώρα μας, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων και των ευρωπαϊκών οδηγιών και το μόνο που θέλει να επιτύχει είναι η απέλαση, ακόμη και των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που προέρχονται από δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης. Για αυτό επινοήσατε το εξής τέχνασμα διεθνούς πρωτοτυπίας: Όσα ανήλικα είναι άνω των 15 ετών δεν θεωρούνται ανήλικοι και υπάγονται σε ταχύρρυθμες διαδικασίας απονομής ασύλου και απέλασης. Όμως, κύριοι Υπουργοί, τα ανήλικα δεν είναι δύο κατηγοριών. Είναι όλα παιδιά και χρήζουν παιδικής προστασίας. Η χώρα θα το βρει μπροστά της στο πρώτο ανήλικο που θα απελάσετε. Μέχρι τότε είναι ντροπή και υποκρισία τα κροκοδείλια δάκρυα για τα «καημένα τα παιδιά» και οι πρωθυπουργικοί αποχαιρετισμοί στα αεροδρόμια όταν από τα 5.200 παιδιά φεύγουν 12 για το Λουξεμβούργο και 49 για τη Γερμανία.
Τι επιπλέον κάνει αυτό το νομοσχέδιο για να φροντίσει τα «καημένα τα παιδιά»;
1ον: ως προς την ανηλικότητα: την καταργείτε για το διάστημα που διερευνάται η ηλικία του παιδιού, εάν αυτό χρειαστεί, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2033/32. Το είπαν όλοι οι φορείς.
2ον: καταργείτε τη δυνατότητα του ανήλικου να προσφεύγει σε δευτεροβάθμιες επιτροπές κρίσης με βάση το βέλτιστο συμφέρον του. Το επισήμαναν κι αυτό οι κοινωνικοί φορείς.
3ον: διατηρείτε τη διοικητική κράτηση όταν τα παιδιά δεν πρέπει να τίθενται υπό κράτηση.
4ον: καταργείτε το δικαίωμα των ασυνόδευτων ανήλικων να έχουν προτεραιότητα κατά την κρίση της αίτησης για άσυλο, κάτι που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο.
5ον: Τη μεγαλύτερη όμως διάκριση εις βάρος αυτών των παιδιών την κάνετε με το να μεταφέρετε την πλήρη αρμοδιότητά τους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό την Ειδική Γραμματέα κ. Αγαπηδάκη.
Τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα δεν είναι μετανάστες για να ανήκουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Με βάση το διεθνές δίκαιο είναι παιδιά και χρήζουν παιδικής προστασίας. Γι αυτό το αρμόδιο Υπουργείο που έχει και την παιδική προστασία είναι το Εργασίας όπως και για τα ελληνόπουλα (υγεία, παιδεία, διαμονή, νόμιμη εκπροσώπηση). Όμως αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων συνοδεύεται και από άλλη μία διεθνή πρωτοτυπία του επιτελικού κράτους: όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, δηλαδή η εκπροσώπηση του ανήλικου, η επιτροπεία, η τοποθέτηση μέσω ΕΚΚΑ σε δομές, παραμένουν στην κυρία Μιχαηλίδου στο Υπ. Εργασίας. Να τις κάνει τι; Αφού όλες οι αρμοδιότητες πλην της επιτροπείας, χωρίς όμως τις ενοχλητικές υπηρεσίες, περνάνε στην κ. Αγαπηδάκη.
Αυτό το τραγελαφικό σχήμα, που βεβαίως πλήττει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, εξυπηρετεί αδιαφανείς διαδικασίες και την επικοινωνιακή φούσκα «μεγαλοψυχίας» υπό τον πρωθυπουργό που ξεκίνησε το Νοέμβριο και συνεχίστηκε εν μέσω πανδημίας, στο αεροδρόμιο, με την αναχώρηση των 49 παιδιών για τη Γερμανία. 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σας ρώτησαν γι αυτό Πώς επιλέχθηκαν και προτεραιοποιήθηκαν τα 61 παιδιά για Λουξεμβούργο και Γερμανία από τα 5.200 που υπάρχουν στη χώρα; Με ποιες διαδικασίες; Γιατί παρακάμψετε το ΕΚΚΑ, το μόνο υπεύθυνο όργανο για να κάνει αυτή τη δουλειά;
Το ΕΚΚΑ έχει οριστεί με το νόμο 4554/18 αρμόδιο για όλες τις δράσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, δηλαδή την τήρηση μητρώου, το συντονισμό διαδικασιών φιλοξενίας, τον ορισμό επιτρόπων, τη διαχείριση αιτημάτων στέγασης, την εποπτεία των χώρων φιλοξενίας. Όλα καταγράφονται και παρακολουθούνται ψηφιακά και κάθε δεκαπενθήμερο εκδίδεται ένα μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη δελτίο με επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά που καταθέτω.
Από αυτά λοιπόν τα στοιχεία τι προκύπτει; Τον Ιούνιο του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν συνολικά στην Ελλάδα 3.870 ανήλικα ασυνόδευτα, από τα οποία 2.000 σε μόνιμες δομές φιλοξενίας και 640 σε ξενώνες, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) υπήρχαν 680 παιδιά προς τακτοποίηση. Φτάσαμε στις 15/4/20, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων να είναι 5.200, από τα οποία περί τα 2.000 συσσωρεύονται στα ΚΥΤ και σε κρατητήρια. Αυτό καταφέρατε μέσα σε 10 μήνες. Συγχαρητήρια!
Παρακάμπτετε όμως και το νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία που έτσι κι αλλιώς βάλατε στο ψυγείο, γιατί δεν σας αφήνει το ψηφιακό του σύστημα να κάνετε αδιαφανείς πράξεις και βάζετε την κυρία Αγαπηδάκη να λέει ποιο προσφυγόπουλο είναι για αναδοχή και σε ποια οικογένεια θα δοθεί.
Μιλάτε ακόμη και για το νόμο για την Επιτροπεία που ψηφίσαμε εμείς και σας τον παραδώσαμε έτοιμο και με τη δευτερογενή νομοθεσία του, ολοκληρωμένη, μέχρι το 2019, και ακόμη δεν προκηρύξατε τις θέσεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών που προβλέπει, ούτε ανοίξατε όλα τα μητρώα που θα λειτουργήσουν στο ΕΚΚΑ. Όμως το ΕΚΚΑ εποπτεύεται από την κ. Μιχαηλίδου και όχι από την κ. Αγαπηδάκη.
Εν μέσω πανδημίας το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο: Νομοθετικά πλαίσια και δομές παρακάμπτονται ανά πάσα στιγμή και αν δεν βολεύουν αλλάζουμε τους νόμους όσες φορές χρειαστεί. Καταψηφίζουμε το Σχέδιο Νόμου με πλήρη συνείδηση των αδιεξόδων που θα δημιουργήσει, της ξενοφοβίας που θα αυξήσει, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνει και του φασισμού που θα θρέψει.
Κύριε Πρόεδρε,
Αναρωτιόμουν τις μέρες του εγκλεισμού αν, βγαίνοντας μετά την καραντίνα, θα ήμασταν διαφορετικοί. Αν κάτι θα είχε εγχαράξει αυτή η καθολική απειλή του θανάτου στις συμπεριφορές μας, εμάς των πολιτικών. Ήλπιζα ότι θα άλλαζε το λόγο μας, την πολιτική αντιπαράθεση, όχι ως προς τη συγκρουσιακή της μορφή, αλλά ως προς την ειλικρινή χρήση των δεδομένων, αν η ουσία θα εκτόπιζε την επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Όταν βλέπω την εικονογραφία της Βουλής κατανοώ ότι όλα έχουν αλλάξει, όταν όμως ακούω τον λόγο που εκφέρεται, νομίζω ότι βρίσκομαι στη Βουλή πριν τον κορωνοϊό. Συνεχίζετε απτόητοι την απόκρυψη και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τη συντήρηση και υποδαύλιση του κοινωνικού αυτοματισμού, την αδιαφάνεια και εν τέλει την εξαπάτηση.
Εμείς κύριοι συνάδελφοι θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.