.

Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τους εξαγγελλόμενους εξοπλισμούς ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τους εξαγγελλόμενους εξοπλισμούς

 


«Με ανεπίσημο τρόπο και με ανεπίτρεπτες διαρροές στον Τύπο, κυβερνητικοί παράγοντες και «κύκλοι» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξαγγέλλουν εδώ και δύο βδομάδες περίπου, νέα «κούρσα εξοπλισμών», ανεβάζοντας μάλιστα το κόστος στο εξωφρενικό ύψος, άνω των 10 δις. Από τα F35 σε προηγούμενο διάστημα στα Rafale σήμερα και από τις γαλλικές φρεγάτες στις γερμανικές, στις ολλανδικές, στις αμερικανικές και… πάει λέγοντας. Ακραία και ανησυχητική προχειρότητα! Προ ημερών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πέτσας, μας είπε ότι, σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτό το Σαββατοκύριακο. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση, χθες (10/09), αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική.

Επιτέλους, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι όσο κι αν έχει γοητευτεί από το ρόλο Μεσσία που ανέθεσε ο ίδιος στον εαυτό του με τη συγκρότηση του «επιτελικού» (ετσιθελικού) Κράτους, τέτοιες ανακοινώσεις δεν δικαιούται να κάνει για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, υπερβαίνοντας τους νόμους και τους κανόνες ενός ευνομούμενου δημοκρατικού Κράτους.

Διαπραγματεύσεις μπορεί να κάνει. Αλλά τελικές και μάλιστα ανακοινώσιμες αποφάσεις χωρίς τη δεσμευτική διαδικασία που προβλέπουν τα άρθρα 75 και 76 του ν. 3883/2010, δεν δικαιούται να κοινοποιήσει δημόσια. Γιατί γι’ αυτά τα ζητήματα, οι νόμοι του ελληνικού Κράτους προβλέπουν τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες Εκθέσεις προτεραιοποίησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπουν τεκμηριωμένες Αποφάσεις-Εγκρίσεις του Ανώτατου Συμβουλίου κάθε Όπλου, του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τελικά της Βουλής των Ελλήνων, πριν οι εγκριθείσες αυτές Αποφάσεις αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής σύσκεψης-απόφασης του ΚΥ.Σ.Ε.Α.

Εάν όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης τα θεωρεί « τυπικές διαδικασίες », τότε ας διεκδικήσει το ρόλο του μονάρχη κι όχι το ρόλο του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού μιας συντεταγμένης Πολιτείας. Αυτά είναι φαινόμενα απαράδεκτα και άκρως ανησυχητικά για την Άμυνα της χώρας, ταυτόχρονα δε επίσης, είναι άκρως προσβλητικά απέναντι στη συντεταγμένη επιτελική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια απέναντι στη Βουλή των Ελλήνων και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αδρανήσει απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη και ανεύθυνη μεθόδευση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Όπως δεν αδρανήσαμε και στην προχθεσινή (09/09) συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας θέσαμε το ζήτημα και ζητήσαμε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την υπεύθυνη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης .

Κύριε Μητσοτάκη, κανένας Πρωθυπουργός δημοκρατικής χώρας (και μάλιστα στην πολύπαθη Ελλάδα), δεν δικαιούται να εξαγγέλλει τελικές αποφάσεις για νέους εξοπλισμούς σε δημόσια εκδήλωση, όπως αυτή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κάντε όσα προβλέπει αυστηρά η νομοθεσία και ελάτε στη Βουλή, με κανόνες διαφάνειας και ευθύνης. Εκεί και μόνον εκεί, μπορούν να παρθούν τέτοιες αποφάσεις».
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.