.

Συμφωνία των Πρεσπών / Βραβείο ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Συμφωνία των Πρεσπών / Βραβείο ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ



Ένα ακόμη Βραβείο Ειρήνης για Τσίπρα - Ζάεφ

Η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει η μοναδική διπλωματική επιτυχία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και οι πρωταγωνιστές της, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, εξακολουθούν να βραβεύονται εις την Εσπερίαν. Χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας βραβεύτηκαν στο Βισμπάντεν, με το Βραβείο Ειρήνης 2020 της Έσσης. Όπως υπογράμμισε ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Έσσης, Μπόρις Ράιν, η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία επιλύθηκε μια διένεξη σχεδόν 30 χρόνων για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν "ένα διπλωματικό επίτευγμα πρώτης γραμμής". Τσίπρας και Ζάεφ είχαν το θάρρος να σταματήσουν μια χρονίζουσα διαμάχη και να συμβάλουν τα μέγιστα στη σταθεροποίηση όλης της περιοχής των Βαλκανίων, τόνισε ο Ράιν. "Με το βραβείο ειρήνης τιμούμε δύο ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για την ειρήνη και τη διεθνή κατανόηση και κατάφεραν να επιλύσουν μια σύγκρουση που πηγαίνει βαθιά στην Ιστορία", πρόσθεσε, εξηγώντας την απόφαση της επιτροπής βραβείων. "Η υπέρβαση αυτής της διένεξης είναι ένα παράδειγμα για τη συμφιλίωση στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη", τόνισε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της επιτροπής, Νικόλ Ντέιτελχοφ, και πρόσθεσε ότι "με τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται η ελπίδα για καλή συνεργασία και εταιρική σχέση μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας".

Το βραβείο

Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης απονέμεται από το 1993 σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες για τη διεθνή κατανόηση και ειρήνη. Πριν από τους Τσίπρα και Ζάεφ έχει απονεμηθεί στον Δαλάι Λάμα, στη γενική εισαγγελέα του ΟΗΕ, Κάρλα ντελ Πόντε, στον μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, στη γιατρίνα Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσάντσι για τον αγώνα της ενάντια στα βασανιστήρια στην Τουρκία. Πέρσι τιμήθηκε με το βραβείο της Έσσης ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμετ για την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με το γειτονικό κράτος της Ερυθραίας και, λίγους μήνες αργότερα, έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Eφημεριδα Η Αυγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.