.

Πρεμιέρα χθες της ''ευέλικτης ομάδας περιπολιών'' και ο Κώδικας Δεοντολογίας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πρεμιέρα χθες της ''ευέλικτης ομάδας περιπολιών'' και ο Κώδικας Δεοντολογίας



Δεκαοχτώ ημέρες μετά την εξαγγελία τους δια στοματος υπουργού Δημόσιας Τάξης, ξεκίνησαν χθες οι ευέλικτες πεζές περιπολίες της νέας πολυάριθμης ομάδας των αστυνομικών.

Ο κ. Πανούσης, είχε αναγγείλλει στις 7 Μαΐου ότι, "ετοιμάζουμε την ευέλικτη δράση πεζών περιπολιών, δηλαδή 24 άτομα κάθε μέρα, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα πηγαίνουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους. Την άλλη μέρα σε άλλη περιοχή. Αυτό θα συμβαίνει ανεξάρτητα με το τι κάνει το εκάστοτε Αστυνομικό τμήμα. Θα κάνουμε ευέλικτες δράσεις.".
Η υπουργική δέσμευση μετουσιώθηκε σε εφαρμογή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, από το επιτελείο και το τμήμα εκπαίδευσης της ΓΑΔΑ, που έκανε την επιλογή των αστυνομικών και τους υπέβαλε σε ταχύρυθμα σεμίνάρια εκμάθησης κι εξοικείωσης με τα νέα καθήκοντα. Μάλιστα, πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι το Σαββατοκύριακο έγινε εξάσκηση στα όπλα με τον καθένα από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να ρίχνει από 50 σφαίρες.
Χθες, πρώτη ημέρα εξόδου των "γυρολόγων" αστυνομικών και η έναρξη της παρουσίας δηλώθηκε το πρωί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στη βορειοανατολική Αττική και από τις 6 το απογευμα μέχρι τα μεσάνυχτα στον Πειραιά.

Οι αστυνομικοί μεταφέρονται καθημερινά με υπηρεσιακό λεωφορείο στην περιοχή ενδιαφέροντος και διενεργούν τις περιπολίες ανά δύο, προκειμένου να καλυφθεί μεγαλύτερο γεωγραφικό έδαφος.

Κώδικας Δεοντολογίας
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τυπώθηκε ένα 4πτυχο έντυπο, το οποίο θα δοθεί στο προσωπικό που θα απαρτίσει τις ευέλικτες πεζές περιπολίες και γενικότερα σε εκείνους που θα συμμετέχουν σε αστυνομικές περιπολίες του λεκανοπεδίου. Και στις δύο πλευρές τους καταγράφει τις βασικές αρχές και τα καθήκοντα ενός αστυνομικού περιπολίας.
Στον κώδικα δεοντολογίας, επισημαίνεται η ετοιμότητα που πρέπει να επιδεικνύουν, η ευγένεια, προθυμία, αμεροληψία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία και αξιοπρέπεια. Τονίζεται η αυστηρότητα των κινήσεών τους με την άσκηση νόμιμης βίας όταν εκείνη προβλέπεται κατά τη σύλληψη μόνο όταν αντιδρά ο ελεγχόμενος ή είναι ύποπτος φυγής.
«Δεν προκαλείς και δεν ανέχεσαι πράξεις βασανιστηρίων και αναφέρεις αρμοδίως κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγράφεται σε άλλο σημείο του εγχειριδίου συμπεριφοράς των αστυνομικών που θα περιπολούν, ενώ σε άλλο επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Αποτρέπεις και καταγγέλλεις κάθε πράξη που συνιστά βασανιστήρια ή άλλη μορφή απάνθρωπης μεταχείρισης σε βάρος κρατουμένου». Στο ίδιο κομμάτι τονίζεται η «εχεμύθεια» που πρέπει να έχουν στις περιπτώσεις που επιλαμβάνονται σε «απόρρητα γεγονότα».

Μεγάλη έκταση στο εγχειρίδιο οδηγιών καταλαμβάνει και η χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς των περιπολιών στους οποίους γίνονται «εύστοχες» επισημάνσεις όπως: «Μη ξεχνάς ότι το όπλο που θεωρείς ‘άδειο’ σκοτώνει» ή «Δεν υπάρχουν ‘επικίνδυνα όπλα’ αλλά μόνο ‘επικίνδυνοι άνθρωποι’».
Εξαιτίας αρκετών ατυχημάτων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια παραλαβής οπλισμού από αστυνομικό σε αστυνομικό τονίζεται η αναγκαιότητα ελέγχου κατά την παραλαβή ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου ότι το έχει «αδειάσει».
«Να μην στρέφεις ποτέ την κάνη σε ανθρώπους ή σημεία που δεν θέλεις να πυροβολήσεις έστω και αν το όπλο είναι άδειο» γράφει το 4πτυχο συμβουλών, ενώ αναφέρεται πως πρέπει να βρίσκεται σε θήκη, με τη θαλάμη κενή φυσιγγίου εκτός αν επιβάλλεται το αντίθετο ή έχει δοθεί εντολή από τον επικεφαλής αστυνομικό. Η συγκεκριμένη παράγραφος καταλήγει: «Το όπλο είναι εργαλείο δουλειάς και όχι μέσο για αστεία, ψυχαγωγία ή επίδειξη».



#bloko.gr,huffingtonpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.