.

Συμφωνία με Βουλγαρία και Τουρκία υπέγραψε ο Γ. Πανούσης για συνεργασία στην ασφάλεια των τριών χωρών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Συμφωνία με Βουλγαρία και Τουρκία υπέγραψε ο Γ. Πανούσης για συνεργασία στην ασφάλεια των τριών χωρών

Η συμφωνία σηματοδοτεί την στενή συνεργασία, κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και την άμεση ενημέρωση για έκτακτα γεγονότα


Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία «Κοινού Κέντρου Επαφής» μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας - Τουρκίας, για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία, υπέγραψαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με τους ομολόγους του υπουργούς, σε τριμερή συνάντηση στη Σόφια, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσσοφ, με τον οποίο είχε και κατ’ ίδιαν συνάντηση.
Η συμφωνία θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την στενή συνεργασία, κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και την άμεση ενημέρωση για έκτακτα γεγονότα που μπορεί να έχουν επίπτωση στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», με κύρια αρμοδιότητα την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ.

Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς, ωστόσο, χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι θα υπάρχει σεβασμός στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Γιάννη Πανούση, την αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπακβάροβα και τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σεμπαχατίν Οζτούρκ, με τους οποίους ο Γιάννης Πανούσης είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι τρεις υπουργοί συναντήθηκαν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στο γραφείο του.

Τον αναπληρωτή υπουργό συνόδευσαν στη Σόφια, ως μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο διευθυντής της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο διπλωματικός σύμβουλος του Γιάννη Πανούση, Γεώργιος Αλεξόπουλος.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι με τις άλλες δύο χώρες έχουμε κοινούς κινδύνους και τόνισε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων δεν είναι μόνο αστυνομικό, αλλά και πολιτικό ζήτημα.

«Ζούμε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον αιώνα της κατανόησης, της κοινής δράσης και της υπευθυνότητας», είπε ο Γιάννης Πανούσης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης από κοινού, όχι μόνο των εχθρών της κοινωνίας μας αλλά και της δημοκρατίας.

Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου επαφής των αστυνομικών αρχών μόνον, αλλά και των λαών μας που δείχνουν τη βούλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Κυρίως, όμως, θεωρώ ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.