.

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία Σχολών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Σητείας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία Σχολών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και ΣητείαςΠρος τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Οι Σχολές Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Σητείας παραμένουν κλειστές για περισσότερο από δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν να ανοίξουν φέτος.

Η Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου είναι άλλο ένα θύμα των μνημονιακών πολιτικών της χώρας. Η εν λόγω Σχολή προβλεπόταν με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να αναστείλει τη λειτουργία της για δύο χρόνια (2013- 2014), αλλά ακόμα και σήμερα το μέλλον της παραμένει αβέβαιο.
Η Σχολή, συνολικής έκτασης πάνω από 174 στρέμματα, ιδρύθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, στο πλαίσιο απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά κρατικών δραστηριοτήτων στη Θράκη και κατόπιν παραχώρησης της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Επιπλέον, παραχωρήθηκαν εκτάσεις από το Υπουργείο Γεωργίας και από τον Δήμο Διδυμοτείχου. Αποτελεί περιουσία της τοπικής κοινωνίας, η οποία αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της ιδρύσεώς της στη πόλη του Διδυμοτείχου και στήριξε με αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία της. 
Η λειτουργία της Σχολής ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για την τοπική κοινωνία, καθώς φιλοξενούσε περίπου 200 σπουδαστές κάθε χρόνο, ενώ συνέβαλλε σημαντικά στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, διευκόλυνε τους ντόπιους σπουδαστές, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν μακριά από την οικία τους. Μάλιστα, με την αναστολή λειτουργίας της Σχολής εκκρεμεί η φοίτηση των εισακτέων των δύο προηγούμενων ετών. Συνάμα, εργαζόταν 15 αστυνομικοί, 15 εργαζόμενοι – πολιτικό προσωπικό και 40 καθηγητές.
Η σχολή Διδυμοτείχου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 360 σπουδαστές, η πρόσβαση στην πόλη του Διδυμοτείχου είναι εύκολη, ενώ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων, διαθέτει σκοπευτήριο για την εκπαίδευση των σπουδαστών, χώρο εκγύμνασης οδηγών χειριστών δικύκλων μοτοποδηλάτων, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, δύο αίθουσες χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και αίθουσα αναψυχής.
Η Σχολή Αστυφυλάκων Σητείας ξεκίνησε τη λειτουργία της την περίοδο 1982-1983 και έχει εκπαιδεύσει έως την αναστολή λειτουργίας των αστυνομικών σχολών πάνω από 2500 αστυνομικούς. Έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης 120 δοκίμων Αστυνομικών με κλειστή διαβίωση και άνω των 300 δοκίμων αστυφυλάκων με ανοικτή διαβίωση.
Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στην Επάνω Επισκοπή Σητείας, σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων και σε δομημένους χώρους 1000 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Παιδαγωγικών Κατασκηνώσεων) και έχει παραχωρηθεί για χρήση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η συνεισφορά της σχολής στην κοινωνία της Σητείας αλλά και ολόκληρου του νομού είναι πολύ μεγάλη. Είναι η πρώτη σχολή επιπέδου ΤΕΙ που ιδρύθηκε και λειτουργούσε αδιάλειπτα στο νομό Λασιθίου. Στη σχολή πέραν του αστυνομικού προσωπικού (20-25 αστυνομικοί), εργαζόταν πολιτικό προσωπικό (8 περίπου εργαζόμενοι) και 20 περίπου ωρομίσθιοι καθηγητές (δικηγόροι, γιατροί, γυμναστές, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) συμβάλλοντας στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή. Από χρηματοοικονομική μελέτη που είχε γίνει την περίοδο λειτουργίας της σχολής προέκυψε ότι συμβάλει στην τοπική κοινωνία ετησίως περί το 1.500.000 ευρώ. Οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους διατίθενται για πρακτική εκπαίδευση στο Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, στο αεροδρόμιο και σε άλλες υπηρεσίες του νομού μειώνοντας το έλλειμμα από πλευράς προσωπικού που υπάρχει στο νομό.
Επειδή έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια που οι Σχολές παραμένουν κλειστές.
Επειδή είναι μέγιστης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες η επαναλειτουργία τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
  • Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του υπουργείου για τις Σχολές Αστυφυλάκων;
  • Προβλέπεται η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και της Σχολής Αστυνομίας Σητείας;
  • Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία των Σχολών;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Γκαρά Αναστασία
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Δέδες Ιωάννης
Ρίζος Δημήτριος
Συρίγος Αντώνης
Καΐσας Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.