.

Αλέξης Τσίπρας: ΣΥΡΙΖΑ και Μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: ΣΥΡΙΖΑ και Μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες


Φυσιολογική εξέλιξη, που οφείλεται στην κάμψη των λαϊκών κινητοποιήσεων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τη δημοσκοπική κάμψη που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Real Fm, στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Αλ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για όλο το φάσμα της τρέχουσας επικαιρότητας - από τη λίστα Λαγκάρντ και την κυβερνητική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς το θέμα, μέχρι τις διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με αφορμή το ταξίδι στη Γερμανία, στην οποία θα βρεθεί από σήμερα Σάββατο μέχρι και την Τρίτη, όπου και θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης Β. Σόιμπλε.

Σε σχέση με το θέμα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Public Issue, στην οποία εμφανίζεται, μετά από αρκετό καιρό, πρώτη η Νέα Δημοκρατία και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η οριακή κάμψη του κόμματος οφείλεται “στο γεγονός ότι εδώ και ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα, μετά δηλαδή την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από τη Βουλή, η μεγάλη προσδοκία που είχε δημιουργηθεί και σε εμάς και σε μεγάλο μέρος του λαού, ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων και ενδεχομένως θα καταφέρουμε να ξαναπάμε και σε μια δημοκρατική οδό, μια δημοκρατική διαδικασία, να έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής, θέλω να πιστεύω προσωρινά, αλλά υπήρξε μια διάψευση αυτής της προσδοκίας”. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να καλλιεργήσει ελπίδες, τις οποίες όμως χαρακτήρισε “φρούδες” κι αυτό θα έχει ως συνέπεια να διαψευσθούν πολύ σύντομα.
Η λίστα Λαγκάρντ και η “ανομία”
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ποινική διάσταση των ευθυνών του κ. Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αγνοήσει επιδεικτικά την πρώτη δικογραφία: “Όταν δυο εισαγγελείς διαβιβάζουν, διά μέσου του κ. Παντελή, του ειδικού εισαγγελέα, στη Βουλή έναν φάκελο, 26 Νοεμβρίου, και τον διαβιβάζουν γιατί προέκυψαν ενδείξεις ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης - μελών, το τονίζω, όχι μέλους της κυβέρνησης- είναι αυτονόητη υποχρέωση ενός σοβαρού πολιτικού κόμματος να ψάξει, να βρει και να εντοπίσει αυτές τις ευθύνες”. Επίσης, δήλωσε πως, σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα καταθέσει συμπληρωματική πρόταση.
Ακόμα, υπογράμμισε πως το θέμα της λίστας συμπυκνώνει δύο πολύ σημαντικά πολιτικά ζητήματα: 1. “Εκεί συναντάει κανείς πρόσωπα που συγκροτούν όλο αυτό το πλέγμα της διαπλοκής που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίαρχο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, επιχειρηματίες, μιντιάρχες, τραπεζίτες” και 2. “Η λίστα αυτή ήταν εν γνώσει τουλάχιστον των γαλλικών αρχών και το ερώτημα είναι αν ήταν εν γνώσει και των ελληνικών προϊσταμένων πριν το Μνημόνιο”, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει διασύνδεση με την υπόθεση της Siemens, υπόθεση για την οποία έχει βαρύτατες ευθύνες ο κ. Σαμαράς, τόνισε.
Τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από το επίμαχο θέμα, κατασκευάζοντας το θέμα των καταλήψεων εγκατελειμμένων κτηρίων: “Δημιουργήθηκε ένα ζήτημα που σε επικοινωνιακά εργαστήρια δεν υπήρχε, κατά την άποψή μου δεν απασχολούσαν την κοινή γνώμη εδώ και μια εικοσαετία οι περίφημες βίλες... Φαντάζομαι ότι αν απασχολούσαν και αν ήταν κέντρα ανομίας και παραβατικότητας, θα είχαν ξεσηκωθεί οργισμένες κοινωνίες”. Επιπλέον, υπογράμμισε πως “είναι πολιτικά πολύ πιο αποτελεσματικός ο ειρηνικός τρόπος, η ειρηνική διαμαρτυρία -έριξε δυο κυβερνήσεις μέχρι σήμερα-, ενώ αντιθέτως η σπασμένη τράπεζα και η καμένη τράπεζα ενισχύει το σύστημα και την κυβέρνηση, παρά δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα”.

Το Μνημόνιο είναι τελειωμένη υπόθεση
"Για μας δεν υπάρχει επόμενη μέρα με Μνημόνιο. ΣΥΡΙΖΑ και Μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Εξάλλου, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο Γερμανός υπουργός γνωρίζει, από την επιστολή που είχε αποστείλει τον περασμένο Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ, πως οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Υπογράμμισε δε πως, για το ζήτημα του χρέους, θα του θέσει το ερώτημα αν “η Γερμανία είναι ένα κράτος μπαταχτσήδων και ο λαός του είναι ένας λαός μπαταχτσήδων που το 1953 διεκδίκησε και κέρδισε διαγραφή του χρέους της Γερμανίας κατά 60%”.
Πηγή : Η Αυγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.