.

Θεσμικός ρατσισμός και αγγλικό ποδόσφαιρο ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Θεσμικός ρατσισμός και αγγλικό ποδόσφαιρο



Η πρόσληψη του Πολ Ινς στην τεχνική ηγεσία της Μπλάκπουλ μπορεί στους περισσότερους να περνάει στα ψιλά γράμματα.

Ωστόσο οι αριθμοί που κρύβονται πίσω από την περίπτωσή του κρύβουν με τη σειρά τους μια μεγάλη αλήθεια: Πως ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο δεν περιορίζεται μόνο στις φραστικές ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά παίρνει μία θεσμική μορφή.
Ο Πολ Ινς είναι μόλις ο τρίτος έγχρωμος τεχνικός σε 92 συλλόγους στο αγγλικό ποδόσφαιρο στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες του Νησιού μαζί με τους Κρις Χιούτον και Κρις Πάουελ σε Νόριτς και Τσάρλτον αντίστοιχα. Πολλοί έχουν διαφωνήσει πως η έλλειψη έγχρωμων προπονητών στην Αγγλία δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με μία έκφραση ρατσιστικών αντιλήψεων. Οι έρευνες ωστόσο τους διαψεύδουν.
Ο Ρίτσαρντ Τζιουλιανότι έχει πραγματοποιήσει σημαντικές κοινωνιολογικές προσεγγίσεις πάνω στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα σε αυτό της Αγγλίας και χρησιμοποιεί τον όρο «institutional racism», «θεσμικό ρατσισμό» δηλαδή, προκειμένου να περιγράψει αυτή την περίπτωση ενός «αόρατου» φαινομενικά ρατσισμού που επικρατεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια.
«Μπορεί σε ό,τι αφορά τον ρατσισμό να έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψή του, ωστόσο αυτό που παραμένει είναι ο ρατσισμός που αποκτά μία θεσμική μορφή. Ελάχιστοι μη-λευκοί καταλαμβάνουν προπονητικές θέσεις. Τα ρατσιστικά στερεότυπα απέναντι σε ομάδες μειονοτήτων παραμένουν», γράφει μεταξύ άλλων ο Τζιουλιανότι σε σχετική έρευνά του.
Η βάση αυτής της μορφής ρατσισμού απέναντι στους έγχρωμους προπονητές έχει φυσικά να κάνει σε κύριο βαθμό με την έλλειψη έγχρωμων σε διοικητικές θέσεις. Τόσο οι διοικήσεις των ομάδων αλλά και οι ιθύνοντες της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι όλοι λευκοί με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν λευκούς στις ομάδες τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Με το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταπιαστεί ένας από τους πιο γνωστούς κοινωνιολόγους του αθλητισμού, ο Ελις Κάσμορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ, ο οποίος επισημαίνει σε σχετική αναφορά του: «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το γεγονός της ύπαρξης της θεσμικής μορφής του ρατσισμού είναι πως η μεγάλη συμμετοχή των έγχρωμων παικτών στο αγγλικό ποδόσφαιρο, δεν συνοδεύεται από ανάλογη συμμετοχή έγχρωμων στις διοικητικές θέσεις των ομάδων, τις οποίες τις καταλαμβάνουν αποκλειστικά λευκοί. Επίσης αν λάβουμε υπόψη τον μεγάλο αριθμό έγχρωμων ποδοσφαιριστών στο αγγλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 80ʼ, αυτό θα έπρεπε να σημαίνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε προπονητικές θέσεις στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Επιπλέον στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κανείς από τα μέλη της δεν είναι έγχρωμος, κι αυτό λέει πολλά».
Οι μελέτες λοιπόν σημαντικών επιστημόνων πάνω στο θέμα σε συνδυασμό με την πραγματικότητα αυτή καθʼ αυτή αποδεικνύουν το γεγονός ότι ο ρατσισμός δεν στέκεται μόνο στην επιφανειακή μορφή του, αλλά υπάρχει καλά καμουφλαρισμένος στα υψηλά κλιμάκια των διοικούντων του ποδοσφαίρου, παρότι αρκετοί αρνούνται να το παραδεχτούν.




πηγή sport.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.