.

ΕΑΥΡ: Παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου αστυνομικού ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΑΥΡ: Παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου αστυνομικού



Ε.Α.Υ. ΡΟΔΟΠΗΣ
Λ. Δημοκρατίας 3 – Κομοτηνή  - Τ.Κ. 691 00
Τηλέφωνο & Fax: 25310-70550



   ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 57/13                                  Κομοτηνή, 13 Φεβρουαρίου 2013
ΠΡΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΘΕΜΑ: «Π.Δ. 3/11-01-2013»

Δημοσιεύτηκε την 14-01-2013 στο Φ.Ε.Κ. με αριθμό 9 τεύχος πρώτο, το Π.Δ. 3/11-1-2013 με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις των Π.Δ. 15/1985 (Α΄8), Π.Δ. 4/1995 (Α΄1) και Π.Δ. 82/2006 (Α΄86).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν θέματι Π.Δ., εκτός των άλλων, ορίζεται ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις προαγωγικές εξετάσεις για το βαθμό του Αρχιφύλακα, αλλά και στις Γενικές εξετάσεις για τη Σχολή Αξιωματικών, όσοι έχουν τεθεί σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, εφόσον μέχρι την έναρξη των εξετάσεων εξακολουθούν να τελούν σε διαθεσιμότητα ή δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απαλλακτική απόφαση του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου.
Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, που αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το τεκμήριο αθωότητας καθιερώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 στο άρθρο 9. Σήμερα κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και προστατεύεται επίσης από το άρθρο 48 παρ.1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε..
Το τεκμήριο αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η Πολιτεία μέσω των οργάνων της οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του. Απόρροια του τεκμηρίου αθωότητας είναι η αρχή της επιείκειας προς τον κατηγορούμενο. Η αρχή αυτή επιβάλλει το δικαστήριο εν αμφιβολία να αποφανθεί υπέρ του κατηγορουμένου (in dubio pro reo).
Παρακαλούμε όπως η Ομοσπονδία μας, αναθέσει στο Νομικό της Σύμβουλο να διερευνήσει το σύννομο ή μη, των διατάξεων του εν θέματι Π.Δ. και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατάργησή του, εφόσον αυτό αντίκειται στα δικαιώματα του κατηγορουμένου.
                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα
6 9 7 7 5 0 0 3 7 4
Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παναγιώτης
6 9 7 4 3 2 9 9 7 6  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.