.

ΕΛ.ΑΣ: Διαψεύδει βασανισμούς στις φυλακές Γρεβενών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΛ.ΑΣ: Διαψεύδει βασανισμούς στις φυλακές Γρεβενών


Διαψεύδει εκ νέου η ΕΛΑΣ καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου στις φυλακές Γρεβενών, για τις οποίες έχει διατάξει
κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Η αστυνομία επανήλθε στο ζήτημα με αφορμή νέα δημοσιεύματα που επαναφέρουν και -όπως αναφέρει- «συντηρούν» το ανύπαρκτο αυτό θέμα.

Σε σχετική ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι στις 13 Απριλίου (ημέρα κατά την οποία καταγγέλεται να έγιναν οι βασανισμοί)  «οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών» και συμπληρώνεται πως έγιναν από τον διευθυντή των Φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.

«Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες αναφορές και υπηρεσιακά έγγραφα των αρμοδίων εντεταλμένων και θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας (δικαστικών και αστυνομικών), στα οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Ωστόσο», συνεχίζει η ΕΛΑΣ, «κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν άκριτα ανώνυμες ή άλλες καταγγελίες ή επιστολές ή και “γνωματεύσεις” κρατούμενου γιατρού (έγκλειστου στις συγκεκριμένες Φυλακές, με πολυετή ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), τον οποίο παρουσιάζουν ψευδώς ως “γιατρό των φυλακών”».

«Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ως "ειδικοί", διατυπώνοντας μάλιστα και προσωπικές εκτιμήσεις περί των υποτιθέμενων τραυμάτων. Και όλα αυτά, προτού καν διερευνηθούν από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, ως προς την αξιοπιστία, τη βασιμότητα ή τη σκοπιμότητα που τυχόν εξυπηρετούν», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, μετά από τον αιφνιδιαστκό έλεγχο στις φυλακές Γρεβενών, είχε γίνει επώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άνδρες των ΕΚΑΜ φορώντας κουκούλες, αφού έβγαλαν τους κρατούμενους από τα κελιά τους χτυπώντας τους με τα γκλοπ, αλλά και με όπλα τύπου tazer, εξαναγκάζοντάς τους να κινούνται στα τέσσερα, τους έδεσαν και τους μετέφεραν γυμνούς στο γυμναστήριο της φυλακής.

Το ζήτημα είχε τότε προκαλέσει την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.