.

Γερμανία: Νέα προσπάθεια απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γερμανία: Νέα προσπάθεια απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος

H γερμανική βουλή δεν κατέθεσε τελικά ξεχωριστό αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD. Το ομοσπονδιακό συμβούλιο θα καταθέσει το δικό του αίτημα τέλη Ιουνίου.
Δέκα χρόνια μετά την αποτυχία γερμανικής κυβέρνησης, ομοσπονδιακού συμβουλίου και κοινοβουλίου να πετύχουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD, το ομοσπονδιακό συμβούλιο ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια και αναμένεται να καταθέσει σχετικό αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η γερμανική βουλή αποφάισε χθες, όπως αναμενόταν, να μην συνοδεύσει το εγχείρημα του ομοσπονδιακού συμβουλίου με ξεχωριστό αίτημα απαγόρευσης του NPD. Παρά τη σύγκλιση των ομιλητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Bundestag στο ότι το NPD αποτελεί μία εχθρική προς το σύνταγμα οργάνωση, η πλειοψηφία των βουλευτών επέλεξε, σταθμίζοντας τις προοπτικές επιτυχίας ενός αιτήματος απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος στην Καρλρούη, αποφάσισαν να μη στηρίξουν ένα κοινό αίτημα. Το αίτημα για τη χθεσινή ψηφοφορία είχε καταθέσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τη στήριξη του Κόμματος της Αριστεράς. Στην ονομαστική ψηφοφορία 326 βουλευτές τάχθηκαν κατά, έναντι 211 θετικών ψήφων, ενώ 40 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας. Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, ενώ οι Πρασινοι είχαν ανακοινώσει εκ προοιμίου ότι δεν θα ψηφίσουν.

Εκρίθηκε, όμως, από την Bundestag με 318 ψήφους υπέρ, αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού, που καλεί σε ενεργή καταπολέμηση του δεξιού εξτρεμισμού με τη στήριξη σχετικών προγραμμάτων και την ενίσχυση των αρχών ασφαλείας για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων, το οποίο επιδιώκει να διακοπεί η χρηματοδότηση του ακροδεξιού κόμματος από τα δημόσια ταμεία και την ίδια στιγμή να παρεμποδίσει αποφασιστικά τις δημόσιες σχέσεις των ακροδεξιών.

Σημαντικότερη η πάταξη της ακροδεξιάς βίας

Ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Βερολίνου Χάγιο Φούνκε πιστεύει ότι πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της ακροδεξιάς βίας: «Θεωρώ ότι το NPD θα μπορούσε να απαγορευθεί. Είναι σημαντικότερη την αντιμετώπιση των ακροδεξιών πράξεων βίας, οι οποίες υπολογίζονται σε 1.000 το χρόνο περίπου».

Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι τάσσονται κατά ενός αιτήματος της κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέλσερ συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του απορρίπτει ένα αίτημα είχε δηλώσει προ μηνών ότι «δεν μπορείς να απαγορεύσεις τη βλακεία».

Παρόλα αυτά όμως ο υπουργός Εσωτερικών της Βρέμης Ούλριχ Μόιρερ θεωρεί όμως ότι κυβέρνηση και βουλή θα έπρεπε να στηρίξουν το αίτημα απαγόρευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο: «Ελπίζαμε ότι κυβέρνηση και βουλή θα στήριζαν την προσπάθεια. Όμως στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών επικρατεί διχογνωμία. Οι χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Εσωτερικών τάσσονται υπέρ. Σε ομοσπονδιακό ωστόσο επίπεδο οι Χριστιανοδημοκράτες λένε εν τέλει όχι για μην διαφωνήσουν δημόσια με τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι εξαρχής τάχθηκαν κατά ενός αιτήματος απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος NPD.

Πηγή: DW via alterthess

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.