.

Η ΠΟ Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στην Ημερίδα Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η ΠΟ Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στην Ημερίδα Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974

Χαιρετισμός-Παρέμβαση Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
στην Ημερίδα Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, στις 9 Μαΐου, επέτειο της συντριβής του ναζισμού, με τίτλο "Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα" 

Κυρίες και Κύριοι,

Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στο συνδικαλιστικό κίνημα των Ελλήνων Αστυνομικών, η πρόσκληση που απευθύνατε στην Ομοσπονδία μας, να χαιρετίσουμε τις εργασίες της Ημερίδας σας, με αφορμή την 68η Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, που πολέμησαν και νίκησαν τη ναζιστική Γερμανία και τις άλλες χώρες του Άξονα, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά στην 25χρονη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας, που μου δίνεται τέτοια σημαντική ευκαιρία να βρεθώ, με την ιδιότητα του Προέδρου αυτής, ανάμεσα σε βετεράνους του πολέμου και της αντίστασης και γι’ αυτό επιτρέψτε μου το σημερινό χαιρετισμό να τον αφιερώσω προσωπικά σ’ αυτούς, και στους συμπολεμιστές τους, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την απαλλαγή της πατρίδας μας από τη ναζιστική κατοχή, ώστε να ζούμε σήμερα εμείς και τα παιδιά μας ελεύθεροι, και όχι υποταγμένοι στη ναζιστική μπότα.
Είμαι, βεβαίως, εδώ σήμερα διανύοντας τρία χρόνια πλέον στα δεσμά των Μνημονίων, γιατί μας ενώνει όλους η κοινή αγωνία για την κοινωνία μας, για τον τόπο μας, για το ελληνικό μας κράτος, μέρος του οποίου αναμφίβολα είναι και η Ελληνική Αστυνομία.
Είμαι εδώ, γιατί αγωνιούμε κι εμείς οι Αστυνομικοί για το πλήγμα που υφίστανται οι δημοκρατικοί θεσμοί, ελέω της τρόικας.
Είμαι εδώ, επίσης, γιατί αγωνιούμε για τις ανατροπές και τις εκπτώσεις που βιώνουμε όλοι μας, όσον αφορά στις δημοκρατικές μας κατακτήσεις, αλλά και για την αναζωπύρωση επικίνδυνων για τη δημοκρατία μας φαινομένων.

Κυρίες και Κύριοι,

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν δίστασε από την πρώτη στιγμή των Μνημονίων, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσει -πέρα από τα στενά οικονομικά, συντεχνιακά αιτήματα του κλάδου μας-σεβασμό
στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όχι χρησιμοποίηση της αστυνομίας για την αναχαίτιση της κοινωνικής δυναμικής και των εξελίξεων, αλλά λειτουργία της αστυνομίας με όρους κοινωνίας και στήριξη του αγώνα των άλλων εργαζομένων για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν από το κοινωνικό κράτος.

Γιατί γνωρίζουμε από την Ιστορία, πού οδηγεί η οικονομική κρίση, η κρίση των θεσμών, η διαφθορά, η βίαιη φτωχοποίηση ενός λαού και ό,τι άλλο αρνητικό και αναχρονιστικό, έρχεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Κάψαμε συμβολικά τη σβάστικα και διαμαρτυρηθήκαμε απερίφραστα έξω από την γερμανική πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως θα ξέρετε, την περίοδο των μεγάλων αντιμνημονιακών διαδηλώσεων και υποστήκαμε κι εμείς τα χημικά μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο στην Πλατεία Συντάγματος.
Θέλω, επίσης, να γνωρίζετε ότι στην προσπάθειά μας να θωρακίσουμε τους συναδέλφους μας από τους πειρασμούς των ακραίων συμπεριφορών και τους κινδύνους που εγκυμονεί το λειτούργημά μας, αλλά και την ίδια την Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμό που ήταν τότε αντιμέτωπος με τα εκατομμύρια των αγανακτισμένων συμπολιτών μας, δεν διστάσαμε, επιπροσθέτως, να διοργανώσουμε ημερίδες για τη βία, για την κρίση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, - μάλιστα σε μια από αυτές στην έδρα των ΜΑΤ, είχαμε καλέσει και ήταν ομιλητής ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο Μανώλης ο Γλέζος.
Δεν διστάσαμε ακόμα, και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, με αφορμή καταδικαστέες συμπεριφορές αστυνομικών, να υπενθυμίσουμε στην πολιτεία το διαρκές της χρέος να προωθεί σταθερά και αταλάντευτα μέτρα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της αστυνομίας.
Φυσικά και δεν υποστηρίζουμε ότι έχουμε μια μη δημοκρατική αστυνομία. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ορισμένες συμπεριφορές, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμό για την αντιμετώπισή τους.
Ως Ομοσπονδία, έχουμε προτάσεις και διεκδικούμε από την πολιτεία να τις υιοθετήσει, εφόσον βεβαίως ενδιαφέρεται πραγματικά για την ενίσχυση του αστυνομικού θεσμού και την υπεράσπιση του αγαθού της ασφάλειας, ως αγαθού, συνυφασμένου με την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική ειρήνη και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, μακριά από φαινόμενα αυταρχικής βίας, φασιστικών συμπεριφορών και φαινομένων που μας θυμίζουν τις μαύρες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Με πνεύμα ενότητας, αλλά και διδαχής, έχουμε μεταξύ άλλων ζητήσει από το Αρχηγείο να διδάσκεται στις αστυνομικές σχολές η Ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η σύγχρονη ελληνική ιστορία, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιόδους εκείνες που η χρησιμοποίηση της αστυνομίας δίχασε και μάτωσε το λαό μας.
Άλλωστε, το οφείλουμε και στους δικούς μας νεκρούς.


Δεν πρέπει, δε, να είναι -και δεν είναι- ταμπού, το να αναφερόμαστε στο γεγονός ότι την περίοδο της γερμανικής κατοχής, υπήρξε αντιστασιακή δράση και από αστυνομικούς.
Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, με αυτές τις σύντομες αναφορές, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατανοούμε το φόβο που διακατέχει τους συμπολίτες μας όταν επαναφέρουν στη μνήμη τους μελανές σελίδες της ιστορίας μας, αλλά και ατυχή συμβάντα ή ανεπίτρεπτες συμπεριφορές του σήμερα. Εκείνο μόνο που θέλω να τους επισημάνω είναι ότι την κύρια ευθύνη την έχουν άλλοι και σε αυτούς οφείλουμε όλοι να εστιάσουμε την κριτική και την προσοχή μας.
Διότι δεν αρκεί απλώς να καταδικάζουμε και να εξορκίζουμε το κακό απ’ όπου κι αν προέρχεται, το ζητούμενο είναι η απάλειψη των αιτίων εκείνων που προκαλούν το πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.