.

Στον ασφαλιστικό χρόνο ή στα 67 το μέρισμα του ΤΕΑΠΑΣΑ, ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Στον ασφαλιστικό χρόνο ή στα 67 το μέρισμα του ΤΕΑΠΑΣΑ,



-Τα πάνω κάτω φέρνει η εγκύκλιος (εκδόθηκε κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Διοίκησης του ΤΕΑΠΑΣΑ) της Δ/σης πρόσθετης Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναφορικά με τον χρόνο απονομής του επικουρικού όλων των τομέων (μερίσματος). Σύμφωνα με την εγκύκλιο και προκειμένου «οι ασφαλισμένοι (νέοι και παλαιοί) του ΤΕΑΠΑΣΑ, να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό Τομέα με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισής τους, με τις αυξημένες πλέον από την 1-1-2011 προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και να συνταξιοδοτηθούν ταυτόχρονα με τον κύριο φορέα ασφάλισης, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον επίμαχο χρόνο (5ετία) κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 του αρ. 41 του Ν. 3996/2011 η οποία αξιοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΤΕΑΠΑΣΑ με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιείται στο Δημόσιο». Η εγκύκλιος αλλάζει τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, καθώς, για να χορηγηθεί το επικουρικό (μέρισμα), απαιτείται πλέον:
- να υπάρχει ο ασφαλιστικός χρόνος του Ν. 3865/2010 δηλαδή:
α) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2011, τα 26 έτη ασφαλιστικής σχέσης με τον επικουρικό τομέα, δηλαδή να έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για 26 έτη.
β) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2012, τα 27 ½ έτη ασφαλιστικής σχέσης.
γ) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2013, τα 29 έτη ασφαλιστικής σχέσης.
δ) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2014, τα 30 ½ έτη ασφαλιστικής σχέσης.
- για όσους δεν έχουν τα προαναφερόμενα έτη ασφαλιστικής σχέσης, τους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του αναγκαίου χρόνου από την μάχιμη 5ετία με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (6% επί των αποδοχών), σύμφωνα με το αρ. 20 του Ν. 3234/2004.
- Εάν δεν αναγνωριστεί ο αναγκαίος χρόνος, τότε το επικουρικό (μέρισμα) θα χορηγηθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης (π.χ. ένσημα ΙΚΑ) συνυπολογίζεται στα έτη ασφαλιστικής σχέσης.
- Η αναγνώριση του προαναφερόμενου χρόνου, πραγματοποιείται με απόφαση του Τομέα, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται απαραίτητα μέχρι την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης και ισχύει από 5-8-2011, με εφαρμογή και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί για τις οποίες, όμως, δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη.
Μεγάλο το ερώτημα και αναπάντητο προς το παρόν για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και λαμβάνουν το επικουρικό (μέρισμα) και δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα χρονικά όρια: Θα διακοπεί η χορήγηση; Θα τους ζητηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών;
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μια νέα αδικία συντελείται. Μια νέα προσπάθεια αποτροπής συνταξιοδοτήσεων. Ένας νέος διαχωρισμός, μια νέα στρέβλωση, καθώς σε άλλο χρόνο θα λαμβάνεται η κύρια σύνταξη και σε άλλο χρόνο η επικουρική.
άρθρο στην ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 
του Αντιπροέδρου Οικονομικών ΠΟΑΣΥ 
κ. Αντώνη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.