.

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Τσουκαλά, για τις «ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ‘ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ’ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Τσουκαλά, για τις «ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ‘ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ’ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»




03.12.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του Δημήτρη Τσουκαλά, Βουλευτή Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


«ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ‘ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ’ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»


Στις 17-11-2013 διεξήχθη η μεγαλύτερη και συνάμα η πιο ειρηνική διαδήλωση – πορεία προς τιμή της 40ης επετείου του Πολυτεχνείου. Μετά το τέλος της πορείας και ενώ το πλήθος είχε ήδη διαλυθεί, καταγγέλλεται ότι στα Εξάρχεια και στις περιοχές γύρω από αυτά, αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ, συνεπικουρούμενες από εποχούμενες ομάδες ΔΙΑΣ, προέβησαν σε πραγματικό πογκρόμ πολιτών, θαμώνων των κέντρων της περιοχής και ανθρώπων που γυρνούσαν από την πορεία. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι μεταξύ 19:30 και 20:00 στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας, 4 ή 5 ομάδες ΔΙΑΣ επιτέθηκαν αναίτια και απρόκλητα σε παρέα πέντε νεαρών ατόμων (τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα) που προχωρούσε προς τον κινηματογράφο «ΕΛΛΗ», την ίδια στιγμή που μία άλλη ομάδα πολιτών εξωθούνταν από την Χ. Τρικούπη προς την Ακαδημίας από μονάδα των ΜΑΤ.

Η δύναμη ΔΙΑΣ των αστυνομικών, αποτελούμενη από δεκάδες άτομα, εγκατέλειψε τις μοτοσυκλέτες και επιδόθηκε σε όργιο κακοποίησης των πολιτών, αμαυρώνοντας την εικόνα της Αστυνομίας. Άφησαν την γυναίκα να φύγει, αφού την χτύπησαν και κατόπιν άσκησαν ακραία βία στους υπολοίπους. Χτύπησαν αρθρώσεις, έσπασαν δόντια και άνοιξαν κεφάλια, επιπλέον δε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπολοίπων έβαλαν μολότοφ στο σακίδιο ενός λέγοντας ότι «με αυτό θα σε στείλω στον Κορυδαλλό».

Από το σημείο εκείνο προσήχθησαν στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ 25 άτομα, τα οποία κακοποιήθηκαν εκ νέου. Μάλιστα, αυτούς που είχαν εμφανείς κακώσεις, αιματώματα ή άσχημα χτυπήματα και θα εξέθεταν την Υπηρεσία αν πήγαιναν σε νοσοκομείο, τους συνέλαβαν με την κατηγορία για «αντίσταση κατά της αρχής».

Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι σε έναν τουλάχιστον προσαχθέντα, αφαιρέθηκαν (κλάπηκαν) 30 € που είχε μαζί του. Καθ’ όλη τη δοκιμασία αυτή των προσαχθέντων, οι άνδρες των ομάδων ΔΙΑΣ, χυδαιολογούσαν και έβριζαν, λέγοντας «Παπαδόπουλος που σας χρειάζεται», «σκοτώσατε τα παιδιά στο Ν. Ηράκλειο και θέλατε και προκήρυξη ρε κ…παιδα» και φώναζαν «Χρυσή Αυγή - Χρυσή Αυγή», ενώ επαίρονταν ότι ήσαν χρυσαυγήτες και οπαδοί του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Ως εκ των ανωτέρω και δεδομένων των μεγαλεπήβολων εξαγγελιών του Υπουργού για «κάθαρση του Σώματος», τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1. Ήταν οργανωμένη αυτή επιχείρηση της αστυνομίας και σε γνώση ή όχι της διοίκησης;
2. Ποιες ήταν οι ομάδες ΔΙΑΣ που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση;
3. Εκτελούσαν διαταγές, τίνος και ποιος είχε την ευθύνη των συμβάντων;
4. Είναι διατεθειμένη η ηγεσία της Αστυνομίας να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να ελεγχθούν πειθαρχικά αυτές οι συμπεριφορές και να τεθεί τέλος στις έκνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν συχνά χώρα;
5. Το Γραφείο Καταγγελίας Περιστατικών Αυθαιρεσίας αν και έχει συσταθεί, γιατί παραμένει ανενεργό; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία στελέχωσης του Γραφείου, ούτως ώστε να λειτουργήσει κάποτε; Σκοπεύει ο Υπουργός να του δώσει αυτόνομη διερευνητική ικανότητα, όπως εξάλλου προβλέπουν οι σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Στο παρελθόν, μετά από δικές μας πάλι καταγγελίες περί βασανισμού στη ΓΑΔΑ 15 αντιφασιστών μηχανοκίνητης πορείας στις 26.9.2012 και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας, είχε μετά βεβαιότητας διαψεύσει τις καταγγελίες ως αβάσιμες και αναπόδεικτες, παρόλο που η ιατροδικαστή εξέταση είχε δείξει το αντίθετο. Το πόρισμα δε της ΕΔΕ από τότε κυκλοφορεί σαν φάντασμα, αφού ακόμη αναμένεται.

Ο Υπουργός που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση του στον φασισμό, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ο ίδιος να διερευνήσει τις καταγγελίες μας και είμαστε σίγουροι ότι αν πράγματι το επιθυμεί να το πράξει, το αποτέλεσμα της έρευνάς του θα μας δικαιώσει.


Το Γραφείο Τύπου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.